recenze
Metroid Prime Remastered

Metroid Prime Remastered - recenze
Metroid Prime Remastered - recenze
08:25, 22.02.2023

Nedá sa v tomto prípade nepodľahnúť osobným citovým väzbám, ktoré mám ja sám na prvý Metroid Prime. Písal sa rok 2002 a ja som sa potácal medzi hormonálnou dospelosťou spojenou s nadmerným príjmom kvasených liehovín a neutíchajúcou vášňou voči videohrám. Kultúra interaktívneho softvéru v tomto boji vždy tak nejak zvíťazila, aj keď neraz to bol tesný výsledok, a preto som toho roku jednoducho musel vlastniť debutové dielo dnes už kultovej spoločnosti Retro Studios. Živo si spomínam ako som nabehol do lokálnej predajne dnes už neexistujúceho podniku, ktorý sídlil v zatuchnutej postkomunistickej budove hneď vedľa poľovníckeho zväzu, a s hrdosťou som im tam hodil na stôl pár tisíc slovenských grošov. Malá cena za nezabudnuteľný výlet do vesmíru, čo poviete? Dnes tu však sedím, s jemným PTSD, a píšem recenziu na niečo, čo sa len sotva dá nazvať inak než správne zvolenou oslavou jednej z najlepších hier našej histórie. Až sa tomu ťažko dá čo i len uveriť.

S citom

Klik pro zvětšení (Metroid Prime Remastered - recenze)

Skutočne, ťažko veriť tomu, že Nintendo tentokrát nepristúpilo na svoju bežnú politiku rýchleho recyklovania a nevytiahlo toľko špekulovanú Metroid Prime Trilogy z roku 2009, kedy vyšla na Wii, aby ju bez akéhokoľvek chochmesu hodila na Switch a vypýtala si za to celé plnú AAA sumu. Som v šoku. Nintendo totižto k celej veci pristúpilo s až nečakaným citom a výsledkom je plnohodnotný remaster, ktorý by sa miestami vlastne dal označiť ako moderný remake. Treba byť však fér. Už toho času, keď štúdio Retro prišlo na GameCube s originálom, bolo jasne badať, že tá symetrická fialová kocka dokáže po technickej stránke doslova zázraky a tie pre niekoho možno šokujúco fungujú ešte aj dnes. Rovnako treba dodať, že po vytriezvení som si aj ja uvedomil, že týmto spôsobom síce Nintendo otvorí trocha viacej svoju peňaženku (pre nich je to celé aj tak ekvivalent hodinového zisku z jednej oficiálnej predajne Nintendo oblečenia niekde v Nemecku), ale keďže má v pláne podobne vrátiť aj druhý a tretí diel, vo finále na tom vlastne ešte zarobí a pred skalnými fanúšikmi ostane naďalej v pozícii hrdinu. Veď po digitálnej distribúcii príde aj s toľkou žiadanou fyzickou a fanúšikovia im doslova utrhnú ruky. Toto dokáže len Big "N".

Ako vtedy tak aj dnes

Klik pro zvětšení (Metroid Prime Remastered - recenze)

Po mojom úvodnom predslove, do ktorého sa, ako ste si dozaista všetci všimli, jednoducho už nedalo nasúkať viacej osobných pocitov, sa teraz poďme pozrieť na hru ako takú. Ak ste nikdy nemali možnosť nazrieť pod pokrievku série Metroid, asi bude vhodné vám ju aspoň stručne predstaviť. Ústrednou hrdinkou celej IP je pozemšťanka a lovkyňa odmien Samus Aran, ktorá sa so svojím štýlovým a po stránke estetiky vždy dobre zladeným vesmírnym plavidlom (záclonky ku koberčekom jednoducho pasujú ako ryť na nočník) presúva z jednej planéty na druhú. Jej cieľom je zarábať na love mimozemských pirátov avšak nutno podotknúť, že toto sa jej často nie príliš darí, respektíve, jej primárny cieľ sa v každej jednej radovej časti série Metroid Prime stihol otočiť o stoosemdesiat stupňov skôr než by ste vyhláskovali slovné spojenie "ružový vesmírny bidet". Prime, ako som už naznačil vyššie, bol vydaní celkovo v troch radových pokračovaniach a Retro Studio pre nás už dlhý čas pripravuje aj štvrtý diel. Než sa ho však konečne po tých reštartoch a odkladoch dočkáme, je priam vhodné si všetky zásadné dobrodružstvá slečny Samus pekne zopakovať cez Switch.

Stále nebezpečná a stále sexy

Klik pro zvětšení (Metroid Prime Remastered - recenze)

Planéta Tallon IV, núdzový signál a porucha. Zmes náhod a neočakávaných skutočností zavedie našu stále pôvabnú hrdinku na tajomnú planétu a to navyše bez veľkého množstva vylepšení jej skafandra. Metroid Prime je akčná adventúra odohrávajúca sa v nebezpečných lokáciách neprebádaných planét, kde sotva narazíte na nejakú ľudskú bytosť a kde väčšina živej hmoty, čo sa vám pripletie do cesty, vám skôr či neskôr pôjde po krku. Cez to všetko môžem celú sériu Prime vlastne označiť za intenzívne spojenú s konceptom plošinovky, veď z nej ostatne celá IP Metroid vzišla, a preto aj tu na jeden akčný moment pripadá päť tých logicky orientovaných. Všetko má svoju postupnosť a aby ste sa prepracovali na samotný záver dejovej linky, je nutné vyriešiť obrovské množstvo puzzle a postupne si vylepšiť svoj skafander - nejde len o arzenál, ale aj o možnosť dvojitých skokov, transformáciu do gule, strieľania rakiet, ničenia ľadu a tak ďalej a tak podobne. Členitý terén plný rôznych zákutí je prešpikovaný návykovým gameplay obsahom a sotva dokážete odolať skúmaniu tak krásne spracovanej planéty niekde v alfa kvadrante ak viete, že na konci vás hra vždy niečím odmení (navýšením energie, väčším počtom rakiet, a tak ďalej a tak podobne).

15 bezchybných hodín

Klik pro zvětšení (Metroid Prime Remastered - recenze)

Ako som spomínal už v úvode recenzie, prvý Metroid Prime ponúkal grafické orgie ešte v čase svojho vzniku a preto sa remaster na Switch, vylepšený o ostrosť textúr a s opravou niektorých detailov, nemusel nejako zásadne snažiť získať moje sympatie - tie už jednoducho dávno mal. Gameplay sledujete opäť z pohľadu prvej osoby, avšak vďaka aktívnemu pozeraniu cez priezor helmy hlavnej hrdinky, kde sa jej neustále zobrazujú užitočné HUD informácie, je atmosféra z interakcie o to intenzívnejšia. Spomínam si ako som s otvorenou pusou zízal na kvapôčky rosy na skle skafandra po tom, čo som so Samus prebehol cez syčiace potrubie. Tento istý efekt je stále aj dnes jednoducho očarujúci a podobných vizuálnych chuťoviek by ste v danej hre našli oveľa viacej. Remaster však nijako nenarušil vizuálnu estetiku originálu (snáď až na spracovanie automatických dverí, ktoré sú teraz o niečo nudnejšie) a preto v spojitosti s rozšírením obrazu a ostrejšími textúrami dokázal prinavrátiť ducha hry samotnej a ponúknuť ho novej lomeno starej sorte konzumentov ako niečo vyložene atraktívne. Aktualizáciou prešlo celkové nasvietenie, textúry a rovnako tak aj valná časť 3D objektov. Ako však uvádzam, všetko bolo spracované s maximálnym rešpektom voči originálu.

Žiadne vodenie za ručičku

Klik pro zvětšení (Metroid Prime Remastered - recenze)

Milujem hry s čiastočne otvorenou mapou, kde vám nikto nechce až prehnane napovedať ako ďalej. V prípade že ste na tom podobne a nikdy ste prvý Metroid Prime nehrali, jeho remaster si dozaista zamilujete. Ani v ňom totižto s odstupom času nemal nikto chuť vytvárať konceptuálne zmeny a tak alfou a omegou napredovania príbehu, je neustále skenovanie okolia, nazeranie do prepracovanej a postupne sa odkrývajúcej 3D mapy a následného riešenia jednotlivých puzzle - čo som kde zabudol, čo sa tam hodí, je toto dobrá zbraň na daného bossa?, atď. Dávať si otázky na mnohé odpovede budete práve počas hrania a garantujem vám, že vás to bude baviť ako nič v poslednej dobe. Nie je dôvod aby som teraz ďalej velebil niečo, čo už v tomto texte bolo velebené viac ako dosť. Switch jednoducho dostal dôstojný remaster kultovej klasiky, ktorú by ste si mali zaradiť do zbierky a to nie len ako pripomenutie nejakých starých časov, ale predovšetkým ako regulárnu akčnú adventúru s AAA pozadím, ktorá si zaslúži byť právom oslavovaná aj v roku 2023.

Skvost aký nehrdzavie



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Metroid Prime Remastered - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Jedna z najlepších hier histórie funguje aj dnes

CGwillWin