Xzone vítá ve své náruči Gamlery

Xzone vítá ve své náruči Gamlery
10:45, 02.09.2021

Po nedávném ohlášení společnosti Smarty, jejíž novou akvizicí se stala síť prodejen JRC tu máme další zásnuby co se herních prodejen týká. Oproti prodejci elektroniky do jehož portfolia patří například prodejny Apple Premium Reseller iWant jsou si tito noví partneři přeci jen bližší.

Společnost Gamlery totiž na svém FB profilu oznámila, že se stává členkou rodiny Xzone. Jedná se o vcelku logický krok, který se projeví nejen na území našeho státečku. Pro Xzone se totiž jedná o již druhou akvizici za posledních pár let, kdy v roce 2015 přijal do své náruče Gameexpres a otevřel si tak trh na Slovensku, kde je i konkurenční JRC. Gamlery má oproti tomu působiště i v Polsku a Maďarsku.

U nás se tak rozehraje souboj titánů. Xzone se chce evidentně vydat cestou merche, čímž by zaplnil ubývající zisky z krabicových her (sbohem krabičky), který má díky novým a novým filmům a hrám nekonečný potenciál růstu už jen co se například POP figurek týká. Oproti tomu vlastník Smarty nastínil plány pro JRC v tom smyslu, že do herních obchodů přibude prodej elektroniky. Rovněž z důvodu úbytku prodeje krabicovek. Logicky tak lze předpokládat, že z velké části merchem zaplněné prodejny budou muset část rozlohy uvolnit pro mobily nebo případná jiná zařízení a teoreticky se přeorientovat i na služby s nimi spojené jako je například servis na počkání.

To může spoustu hráčů odradit a vydat se raději ke konkurenci tedy právě Xzone, který ovšem nemá ani zdaleka tak rozsáhlou síť prodejen (podle webových stránek Xzone 4 a Gamlery 1), které navíc budou dle prohlášení fungovat i nadále samostatně, ale s prolnutým sortimentem a možností vyzvednutí objednávky na jakékoliv pobočce. Oproti tomu Smarty plánuje ke změnám na svých 33 JRC pobočkách v ČR, které mají proběhnout od jara příštího roku přidat ve větších městech několik herních center. Ta mají sloužit k vyzkoušení novinek na trhu a případnému okamžitému zakoupení nejen jejich, ale i nezbytného hardwaru. Jako příklad byla uvedena služba, kdy bude zákazníkovu po konzultaci s prodavačem sestaven počítač na míru, který mu bude zaslán domu.

V současnosti můžeme jen hádat, která z těchto dvou cest bude slavit větší úspěch. Jisté je jen to, že bude určitě zajímavé celý souboj sledovat a těšit se co válka o peníze zákazníků přinese ve výsledku pro nás samotné.

DALŠÍ

CGwillWin