recenze
Dinosauři

Dinosauři - recenze
Dinosauři - recenze
12:00, 31.01.2021

Dinosaury, tvorovia, ktorých poznáme len vďaka skamenelinám a rôznym vedeckých štúdiám, z ktorých značná časť pracuje na síce oprávnenom, ale stále dosť neistom predpoklade, sa v mojom živote začali v poslednej dobe objavovať viac a viac. Nevieme presne, akú mali farbu, alebo prečo naozaj vyhynuli, avšak to nám nebráni fantazírovať a predstavovať si ich reálnu podobu. O to viac, ak ste len malé dieťa, ktorých dokáže fascinovať aj obyčajná lepenková krabica a čo potom obrovské jaštery so zubami veľkými ako násada na metlu? Moja štvorročná dcérka aktuálne trpí takzvanou Dinosaurou fóbiou a okrem toho, že sme zaplavení hračkami odkazujúcimi na týchto pradávnych tvorov, sa o nich dookola rozprávame a sledujeme rôzne videá. Aj na základe tohto nášho domáceho rozpoloženia som sa rozhodol jej to nadšenie trocha okoreniť, a to pomocou kreatívnej činnosti s nálepkou spoločnosti Albi.

Postav, ozdob a hraj

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Do rúk sa mi dostala dvojica unikátnych stavebníc zo série Albi Crafts, ktorá dokáže aj vašim ratolestiam umožniť aspoň čiastočný náhľad do práce paleontológov. Za sumu necelých pätnásť eur si fakticky zadovážite kostru konkrétneho dinosaura uloženú v drevenej doske, ktorú je nutné zložiť pomocou jednoduchého párovania čísiel. V príslušnom balení na vás však čaká aj šestica menších nádob s farebnou hmotou, ktorá sa svojou konzistenciou podobá na poddajnú gumu a aká zmení svoju pevnosť až pod vplyvom vzduchu. Táto "plastelína" jednak nezanecháva žiadne mastné fľaky a rovnako vás nebude terorizovať nepríjemným zápachom, avšak jej najlepšia vlastnosť sa spája s druhou fázou skladania daného projektu (u nás na stole sa takto ocitol sám obávaný šunku milujúci Tyrannosaurus Rex po boku zeleň obľubujúceho Stegosaurusa), kedy po aplikovaní na kostru zastúpi funkciu vnútorností lomeno svalstva, ako aj kože. Ako to vyzerá v praxi priamo počas tvorenia, vám naznačí fotodokumentácia nižšie.

Pri skladaní vybaľujte hmotu postupne

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Balenie samotné síce v sebe neukrýva žiadny hmotný návod na postup, avšak Albi priložilo aspoň QR kód, pomocou akého ste schopní dostať sa priamo na videonávod. Ten sme ale počas skladania s mojou dcérou a milovanou manželkou (nie, nič si nežehlím) nemuseli využiť, keďže jednotlivé dieliky sú prehľadne očíslované, a tak sa ich spájanie obmedzuje na prostú matematiku. Čo už by možno chcelo jasne uviesť priamo na balenie, spočíva skôr vo vlastnostiach modelovacej hmoty, ktorá sa, ako uvádzam vyššie, pod vplyvom vzduchu mení na tuhú gumu, aby sa po dokončení mohol dinosaurus používať ďalej ako hračka. Neotvárajte preto jednotlivé nádoby skôr, než ich reálne budete potrebovať, inak riskujete ich znehodnotenie a komplikácie pri aplikácii. Obsahom sú aj tri oči, ak by náhodou došlo ku strate jedného z nich, stručná charakteristika daného druhu dinosaura a malé veľké prekvapenie. To spočíva v podobe detskej vstupenky do skutočného DinoParku.

Vstupenky platia do roku 2022, a to pre DinoPark v mestách Plzeň, Praha, Liberec, Ostrava, Vyškov, Bratislava a Košice.

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Stručne ešte k modelovacej hmote. Jednotlivé nádobky obsahujú rôzne farebné verzie tejto na vzduchu tuhnúcej plastelíny tak, aby si deti mohli dozdobiť daného dinosaura podľa svojich predstáv. Uznávam, že pre štvorročné dieťa je ešte proces skladania niečoho takéhoto trochu komplikovaný, aj keby už poznalo čísla a bolo schopné túto znalosť v praxi využiť a kostru zostrojiť, avšak jednotlivé balenia sú určené pre deti od päť rokov. U nás sme to kompenzovali pomocou rodičovskej asistencie a cez to všetko sa aj naša dcérka zabávala a tešila z úspešne vyhotoveného dinosaura. Ten bol už o pár hodín dostatočne tuhý, aby sa pridal k tej enkláve ďalších hračiek s motívom dinosaurov, s čím sa dostávam k pointe celej sady Albi Crafts. Vaše ratolesti sa prostredníctvom nej môžu zdokonaliť v zmysle motorickej zručnosti a počas aplikácie modelovacej hmoty podporiť vlastnú kreatívnu stránku. Ako bonus im však ostáva v rukách hračka, s ktorou môžu manipulovať ďalej, a to pokojne s tradičnou dávkou spontánnej neopatrnosti.

2 v 1

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Máte doma drobcov, čo aj vo vás zapálili oheň nadšenia k tvorom zvaným dinosaury? Spoločnosť Albi vám za prijateľnú sumu ponúka niekoľko kreatívnych balíčkov, pomocou ktorých sa v kruhu rodiny môžete zahrať na skutočných paleontológov a zároveň aj výrobcov trvácnych hračiek. Aby toho nebolo málo, zároveň v balení nájdete vstupenku do skutočného DinoParku, čo na druhú stranu znamená zaujímavý nápad na rodinný výlet. Ak nám to samozrejme súčasná pandemická doba umožní.

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Albi

Klik pro zvětšení (Dinosauři - recenze)



SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Zábava a náuka v jednom

CGwillWin