preview
Alder's Blood

Alder's Blood - preview
Alder's Blood - preview
12:00, 22.01.2020

Alder's Blood je strategická tahová RPG hra z dílny Shockwork Games, která by se na Steam měla dostat někdy v prvním čtvrtletí tohoto roku. Zaujmete v ní roli skupiny lovců, zvláště nadaných lidí pro boj s nestvůrami, se kterými se vydáte na nelehký úkol, zabít boha. Hra podtrhuje stealth, bez kterého se v žádném případě neobejdete, zasazená je do temného světa plného nebezpečenství, ve kterém nejsou hrdinové, jen přeživší. Věčný zápas o přežití, jež ohrožují nejen nestvůry, ale také hlad a nedostatek základních surovin.

Pěkný styl, pokulhávající zvuk

Hra je moc sympaticky graficky zpracovaná, jednoduše, ale zároveň atmosféricky, ponurost zdejšího světa na vás stoprocentně zapůsobí. Značné limitace například ve vzhledu vašich lovců jsou důsledkem malého rozpočtu, přeci jen se jedná o indie záležitost. Monstra proti vám vypadají dostatečně odpudivě, abyste čas od času opustili stealth mód a zarazili jim do zad sekeru, protože mi věřte, že u takových ohavností by se i PETA zdráhala něco namítat. Stylově je hra konzistentní a pokud se vám tento styl líbí, nezklame vás.

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)

Hudba odpovídajícím způsobem dokresluje atmosféru, ale její repetitivnost celkem rychle omrzí a raději si pustíte nějaký hororový soundtrack z vašeho oblíbeného filmu. Zvuky nepřátel jsou skrouhnuté na jakési zvláštní krákání a dabing postav je prakticky neexistující, takže jste odkázáni na čtení všeho textu vlastně v tichosti. Naštěstí jej není mnoho, takže zas tak velký problém to není, jen je škoda, že to skončilo tak na půli cesty, protože vám postava řekne třeba jedno dvě slova, ale v dialogu se vypíšou tři věty. Tak buď to teda v plné verzi bude nadabované komplet, nebo se na to měli vykváknout úplně a z peněz na tohle najmout konzultanta, který by spravil souboj.

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)

Ovládání

Drtivou většinu hry zvládnete bez problému myší. Hra se dělí do dvou částí, v jedné jste v kempu a ve druhé v jednotlivých misích. V tomto ohledu mi okamžitě vyvstává na mysl Darkest Dungeon, kde jste v tom svém hlavním městě měnili vyslané jednotky, vybavovali je na příslušné mise a všeobecně je nějak zpracovávali, a do misí se dostali jen s vybranými, kteří bojovali navzdory přesile až do často hořkého konce. Ovládání v kempu je pěkně přehledné a po chvilce jste seznámeni se všemi aspekty, od výroby až po vybavení.

V misích máte vždy tři lovce, mezi kterými můžete libovolně přepínat. Každý má určitou hodnotu staminy, kterou pochopitelně utrácíte za prováděné akce. Po každém kole se vám stamina doplní do maxima, ale pokud jste ji spotřebovali celou, zůstane váš lovec vyčerpaný celé další kolo. O staminu vás taky připraví nepřátelské útoky, o důvod víc, proč se s nikým nepouštět do přímého střetu, to nikdy není dobrý nápad.

Nepřátelé vás sestřelí téměř na ránu už v první misi, není to stealth-based hra pro nic za nic.

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)

Na stealth styl hry je zde kladen důraz od samého začátku a nikdy nebudete dost silní na to, abyste se s někým střetli tváří v tvář a vyšli z toho lépe. Hra naštěstí nabízí spoustu možností, jak zajistit, aby k přímému střetu nikdy nedošlo. Vaši lovci mají jednak spoustu lákadel a vymožeností ke zmatení bestií, dále pak všemožné pasti, sítě a vrhací nože, jakož i střelné zbraně. Krutá realita hry je ale taková, že nic nenahradí spolehlivý nůž do zad, kterým zabijete menšího a složíte většího monstráka. Pro nepřátele na kolenou máte možnost zapuzení (Banish), které je instantně zabije. Jak nepřátel přibývá, musíte si dávat pozor a pečlivě studovat kodex, abyste zjistili jejich slabiny, respektive hlavně odolnosti. Nebudete se cítit trapněji, než když někoho šlehnete sekerou přes záda a on se jenom otočí a roztrhá vás na kusy.

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)

Raději nemějte oblíbence

Hra je rozdělená na dvě části - mise a tábor. V misích procházíte z bodu A do bodu B, snažíc se vyhnout všem potvorám, případně je jako já můžete všechny pozabíjet, na odměny ani zkušenosti to vliv nemá, ale špatně spát z toho taky nebudete. V kempu pak táboříte a můžete den odpočívat, k čemuž svým lovcům přidělíte jednu ze čtyř činností, kterou bude během toho dne vykonávat. Může buď hlídat, čímž se sníží šance na přepadení (což vám je celkem jedno, stejně všechny pozabíjíte, tak těžké to není), hledat suroviny (to nejdůležitější, přece nebudete jídlo nakupovat), sestavovat předměty (pasti, pasti, pastičky, ať jsou lehčí misičky) nebo odpočívat (kdyby vás během mise zranili a vy jste nějakým zázrakem přežili). Nechat se zranit je velké zdržení, než se vám ten lovec doléčí, takže bych to nedoporučoval.

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)

Pasti, pasti, pastičky, ať jsou lehčí misičky

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)

U každého lovce díky jeho nadání pro boj s monstry ale pozvolna roste korupce, což je v podstatě tikající bomba, která jednoho dne prostě bouchne a zraní všechny ostatní lovce, které máte v partě. Postihne to každého a nedá se proti tomu nic dělat, takže pojmenovávat a jinak upravovat své lovce nemá moc smysl. Naštěstí je ve hře obětní strom, kde můžete "nebezpečného" lovce zabít předčasně a jeho zkušenosti částečně přenést na jeho nástupce. Je celkem škoda, že se tomu nevyhnete, ale můžete její postup zpomalit tím, že nebudete hrát jako já - korupce totiž postupuje mnohem rychleji, když například sekáte do monster. Je sice blbost si stěžovat na věc, na kterou vás hra upozorní, ale ta rychlost, se kterou korupce roste, když hrajete agresivně, je taková, že nestíháte ani vydělávat na další lovce, takže vám to nedává ani jinou možnost než hrát plíživě. Na to, že jsou ve hře perky, by mohlo jít přidat něco ve stylu, že lovec nedostává korupci, když útočí do nepřátel, je tato možnost nevyužita. Třeba bude v plné verzi, protože ve hře je spousta zbraní, které přímo prosí o své využití ke stealth killům ze zálohy, a vadí mi, že jsou za to tak velké postihy.

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)

Předčasně závěrečné hodnocení

Samozřejmě je možné, že se hra do svého vydání změní tak, že vychytá všechny chyby, které jsem v tomto preview uvedl, a upřímně bych v to doufal, protože Alder's Blood má potenciál zaujmout svou brutalitou a tématem, vypadá pěkně a staví na strategickém ovládání vašich jednotek a resource managementu jako málokterá jiná hra. Graficky je to hra dobrá, ovládá se taky v pohodě (jediné, co chybí, je quicksave/load a přepínání mezi lovci pomocí klávesnice), tematicky také zajímavá. Já osobně se na plnou verzi těším a minimálně jednou to rozjedu tak, jak se má, bez zbytečného násilí...

via GIPHY


Za poskytnutí hry k preview děkujeme Shockwork Games

Klik pro zvětšení (Alder's Blood - preview)


CGwillWin