preview
The Blind Prophet

The Blind Prophet - preview
The Blind Prophet - preview
12:00, 19.11.2019

Začátkem prosince se na platformě Steam dočkáme vydání point and click adventury od Ars Goetia, ve které budete jako hlavní představitel v roli apoštola Bartoloměje, jež byl poslán do zkaženého města Rotbork, ve kterém číhá velké zlo. Za pomoci pouze své inteligence a Bartolomějových schopností se vydáváte po jeho stopách.

Klik pro zvětšení (The Blind Prophet - preview)

Tutoriál vás postupně naučí, že můžete chmátnout prakticky po všem, co se kolem vás nachází, ale drtivá většina těchto věcí je pro vás naprosto nedůležitá, doprovázená komentáři typu "K čemu by mi to asi bylo" a "Nemá smysl se tím déle zabývat". K odhalení věcí, se kterými můžete interakce provádět, spolu s dalšími vodítky, používáte Bartolomějův "šestý smysl", po jehož aktivaci se příslušné objekty zvýrazní. Na výběr máte ze čtyř možností, Observe vám většinou vyhodí základní popis věci, na kterou se zaměřujete, jednou až dvěma větami. Use z 90% vyhodí hlášku, že daná věc použít nejde, ale když už, tak pomocí této funkce otevíráte dveře, okna, bedny atp. Věci do inventáře seberete pomocí kliknutí na Take, ale rozhodně si nemůžete inventář zaházet vším, co na ulici vidíte. Bartoloměj, byť bytost nadpřirozená, se odmítá tahat se zbytečnostmi. No a poslední, Discuss, používáte zejména v interakci s lidmi, s nimiž tato funkce spustí dialogové okno. V rámci rozhovorů máte často na výběr z několika postupů, přičemž mnohdy pouze jeden je správný. V tom, že existuje pouze jedna možnost, jak úkol dokončit, je ale další negativní aspekt hry, protože tím, že neexistují slepé uličky (resp. že všechny uličky až na jednu jsou slepé), nemáte se jak ztratit a můžete se posouvat jenom dopředu. Příběh je lineární a vždycky skončíte tam, kde jste měli. Co ale zajímavé je, jak se dozvíte hned z tutoriálu, že někdy jít zpátky znamená posunout se vpřed. Jakmile se tedy setkáte s nějakým zdánlivě neřešitelným problémem, prostě se vraťte o pár scén dozadu a tam najdete nové, předtím nepodstatné, vodítko.

Klik pro zvětšení (The Blind Prophet - preview)

Grafické zpracování sestává z ručně malovaných scenérií a postav, které jsou v komixovém stylu a vypadají fantasticky. Ukázky se zobrazují postupně, jak postavy "mluví" či jinak jednají. Brutalitami a peprnými výrazy vás rozhodně nešetří. Co do zvuků se těšte spíš na skromný doprovod, nevím, jestli je to záměrně či nikoliv, ale postavy nemluví, protagonista se občas zmůže na nějaké zamručení nebo chraplavé "damn", ale hudební doprovod je zvolen úměrně tomu, co se zrovna děje. Škoda je delšího načítání mezi jednotlivými scenériemi, protože v rámci svého vyšetřování se přesouváte dost často z místa na místo, takže na nahrávací obrazovku si být vámi raději zvyknu. Možná bych ocenil také další zvuky prostředí víc podle toho, kde se zrovna nacházím, ale i zde je možné, že v plné verzi to tak bude.

Klik pro zvětšení (The Blind Prophet - preview)

Prozatímní hodnocení u mě tedy převládá kladné, líbí se mi grafická stránka hry a nevybíravé dialogy. V současné verzi hry jsou sice nedostatky, ale za ty nemohu soudit, dokud se neobjeví plná verze, která je třeba opraví. Poslední point and click hra, kterou jsem hrál, je snad Ve Stínu havrana, bravurně dabovaná Jiřím Lábusem, a musím říct, že ačkoliv to není můj nejoblíbenější žánr, těším se, až The Blind Prophet vyjde v plné verzi, abych to těm monstrům mohl natřít, protože příběhově mě rozhodně zaujal.

Klik pro zvětšení (The Blind Prophet - preview)

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme
__


CGwillWin