recenze
Kobra 11: Highway Nights

Kobra 11: Highway Nights - recenze
Kobra 11: Highway Nights - recenze
19:19, 18.05.2010

Seriál Kobra 11 zná v našich končinách snad každý. Ano, příběh (čest výjimkám) je většinou téměř stejný: odpočinek, kafíčko a najednou prolítne kolem nějaký blázen, který jim ujede. Po jednom „nečekaném“ dějovým zvratu je dopaden a díl končí. Nuda, co? Ale přesto mají seriály obrovskou sledovanost. Zde nejde o děj, ale o způsob jakým je seriál natočený. V každém díle je zcela zničeno několik aut a další alespoň naťuknuty.

Všechno přímo vybízí k vyrobení hry, která bude kromě názvu seriálu obsahovat i jeho náplň. Kluci (případné dívky prosím za prominutí) ze Syneticu každým rokem připravují nový díl a jde jim to čím dál, tím líp. Nyní navíc v režii TopCD s českým dabingem.

Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)

Kobra 11 je béčkový titul již od začátku, ale aspoň se ze sebe nesnaží dělat nic víc. Hlavní (a vlastně skoro jedinou) náplní hry je ježdění. Synetic se povětšinou specializoval na závodní hry a nic nenasvědčuje tomu, že by chtěl měnit zaměření. A proč také? Náklady na hru jsou relativně minimální a prodeje tak zlé nebudou. Pokud jste už někdy viděli malého chlapečka v Tescu u regálu s hrami, držící v ruce krabici s právě zmiňovanou hrou a řvoucí na tatínka s obrovským nadšením „tatí, tatí – hele, Kobra 11. Kup mi to, prosím.“ Tatínek samozřejmě nedůvěřivě prohlíží krabici a po zjištění ceny a srovnání s tím, kolik by doma poslouchal povyku, hru koupí.

Minulé díly by doopravdy jenom o ježdění. Někdy za zločincem, někdy zcela nesmyslně na kafe pod taktovkou časového limitu. Pokud jste přijeli o sekundu později, už asi nebylo pro Semira dost dobré a mise skončila neúspěchem. Nyní již tyto rušivé a nervy drásající nedostatky byli odstraněny. Obtížnost taky klesla. No, spíše se stala více variabilní.

Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)

Úkoly jsou hodnoceny maximálně pěti hvězdičkami. Hodnocen je každý parametr jako poškození, čas a další (podle aktuálního úkolu). Pokud dojde čas na nulu, nic se neděje. Pouze Vám ubude jedna hvězdička a přidá se několik sekund k časovému limitu. Pokud už ovšem žádnou hvězdičku nemáte, a čas ukáže samé nuly, misi si zopakujete. Věřte, že kdybych se nesnažil hledat alternativní cesty, dělat všemožné vylomeniny a pořádně se koukal na GPS, tak bych počet restartů napočítal na polovině jedné ruky. Krom příběhových misí jsou zde i určité mise dobrovolné. Jedná se třeba o vybírání fotek z radarů nebo skákání přes rampy.

Jízdní model je jednoduchý, ale uvěřitelný. Hra vlastně nabízí dva. Relativně normální, kde auto dlouho brzdí a snadno se přetáčí. Pokud aktivujete arkádový režim, dostanete bezvadný jízdní model na odreagování. Vybrat zatáčku dveřmi napřed zvládne hravě každý. Každé vozidlo se chová zcela jinak. Ve hře na vás čeká téměř padesátka aut. Nečekejte licencovaná auta, ale reálné předlohy zde najdete. Jaguár, BMW, Porsche, Volkswagen a další.

Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)

Velmi spokojen jsem byl i s navigačním systémem. Ve starším dílu byla pouze šipka – a cestu si najdi sám. Nyní se cesta zobrazuje krásně na mapce. Nedoporučuji jezdit vlastními zkratkami. GPS hledá cestu i přes zkratky. Vaše cesta bude vždy delší než podle navigace.

Okolí se k Vám také snaží chovat ohleduplně. Pokud zapnete maják, auto vám poslušně uhnou. Ovšem zkuste před nějakým autem zastavit – nezastaví. Takže AI dopravy mírně pokulhává, ovšem AI protivníků je na bezvadné úrovni. Jaké bylo mé překvapení, když po zablokování ulice z jedné strany, se zločinec v klidu otočil a jel úplně zcela jinou cestou, bravurně se vyhýbající autům?

Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)

Nyní navíc přibyla i nová možnost zastavení protivníka. Můžete na něj střílet. Ovšem nečekejte parťáka vykloněného z okýnka, záblesk z pistole a zničené protivníkovo vozidlo bude muset stačit. Podobně to dopadá při rozhovorech. Přijedete před služebnu, spustí se rozhovor – a kamera pouze poletuje kolem budovy.

Alespoň dialogy jsou celkem dobré a jejich dabing je také na dobré úrovni. Postavy jsou dabovány stejnými lidmi jako seriál, ovšem někdy působí stejně znuděně jako kamera poletující okolo. Překlad je ovšem na velmi dobré úrovni. Pro otestování jsem měl k dispozici verzi přeloženou (podle TopCD) na 90%. Všiml jsem si jenom pár chybějících dialogů a několika nesmyslných překladů (...vozidlo auto zastavit.), které budou snad opraveny.

Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)

Graficky je hra vcelku dobrá. Engine byl již použit u prvního dílu Syneticu a od té doby se stále recykluje. Nutno podotknout, že zde to není ani tak na škodu. Hru bez problému rozjedete i na lepším notebooku, nečeká vás žádná otravná ochrana. Multiplayer bohužel chybí, ale hra nabízí možnost, která se na PC již tak moc nevidí – splitscreen. Jinak řečeno více hráčů na jednom PC. Můžete si zajezdit na hromadě tratí, se všemi auty. Jedna z mála her, která zabaví až čtyři hráče najednou. Je dobré pamatovat na nutnost mít připojené gamepady či více volantů (dobře si to ani nedovedu představit ;-)). Nepovedlo se mi hru přesvědčit, aby fungovala pro dva hráče na jedné klávesnici.

Podle statistiky jsem najezdil přes 820km, napáchal škody za 11 390 614 (nejspíše) Euro, zničil 4 protivníky, vystřelil 103 kulek, z toho 97 našlo svůj cíl. Ve cvičné jízdě se mi podařilo získat 31 bodů. Jelikož jsem se v ježdění nijak nemírnil tak aspoň ke škrábanci přišlo 283 aut a 41 aut rovnou vybuchlo. Myslím, že toto dostatečně vypovídá o akci v této hře.

Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)Klik pro zvětšení (Kobra 11: Highway Nights - recenze)

Celkové zhodnocení je vesměs kladné. Syneticu se povedlo vyladit chyby předešlých dílů a ještě přidat něco navíc. Mise se neopakují, zábava je po celou dobu celkem dobře rozvinutého příběhu. Dabing je bezvadný a texty jsou celkem zábavné (např.: Tohle je třetí hra v pořadí a už potřetí mě kluci ze Syneticu nutí řídit obrněné vozidlo). Ovšem hra také ničím extra nezaujme. Pokud nejste fandové seriálu a nebaví vás stále ježdění autem, hru si zdaleka tak neužijte. Mezi béčkovými tituly, určitě jeden z nejlepších. Bohužel v celkovém zhodnocení se najde mnoho lepších her.

DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Výborná hra ve své kategorii. Užijete si spoustu zábavy a dobrého českého dabingu. Již ve hře je slíbeno pokračování, doufejme, že zlepšování kvality bude pokračovat.

CGwillWin