recenze
TrackMania: United

TrackMania: United
TrackMania: United
00:00, 27.02.2007

Původní Trackmania vyšla už hodně dávno (recenze by Snip3r)-(ell ještě na našem skvělém diskmagu Hellforge) někdy v roce 2002.Klik pro zvětšení (TrackMania: United)I přes své nesporné kvality moc úspěchů nesklidila, přesto jsme se ale dočkali dalších pokračování. Nejúspějšnějším dílem této série je bezesporu Trackmania: Nations, která je distribuována po internetu zcela zdarma a lidé po celém světě si jí oblíbili a dokonce se z ní stal i jakž takž progamingový sport. Zdarma je hlavně díky dotacím od nVidie, jejíž logo ve hře vídáte častěji než reklamy na Nově. Ovšem není se také čemu divit, že vývojáře musel sponzorovat někdo jiný, protože placené díly série si dvakrát dobře nevedly. Nicméně z toho pánové očividně traumata nemají a United je zase konvenčí krabicová hra, kterou si koupíte v Prioru když si půjdete pro rohlíky.

Home alone

A co za své peníze dostanete? Určitě hodiny zábavy. Kolik hodin to přesně bude, záleží jen na vás a na vaší zálibě v Trackmániích, případně autodráhách anebo stavění vláčků (ale to už jsme opravdu došli daleko). Pokud jste žádnou Trackmanii v životě nehráli, ani o ní nic neslyšeli, tak jste na tom se znalostmi PC her dost bledě. Myslím si, že takový tu nikdo není, ale pro sichr napíšu varování. Trackmania United není hra pro osamělé střelce sobotních večerů navíc bez připojení k internetu (existuje někdo takový?! ). Zábavnost nejspíš po hodině klesne pod hranici vtipů Petra Rychlého a možná si raději půjdete zahrát windowsácký solitaire. Nicméně i tak je tu možnost hrát United úplně sám. Vývojáři pro nás totiž i připravili (asi aby se neřeklo) jakýs takýs singleplayer a to hned o třech módech - race, puzzle a platform.

V módu Race jde jen o to projet danou trať co nejrychleji, stejně jako to známe ze starých dílů. Samozřejmě nás na trati čeká spousta spousta ostrých zatáček, zrychlováků, loopingů a jiných překážek a blbostí, daných na ty nejhloupější místa, aby jste se museli co nejvíckrát vztekat. DobrouKlik pro zvětšení (TrackMania: United) zprávou a novinkou je, že můžete nechat jezdit i tři siluety počítačovích oponentů - takže soupeření s časy (bronze, silver a gold) nabírá vizuální podoby a singl tudíž naní tak fádní, jako dříve. Poněkud mrzutý je fakt, že si nemůžete vybrat, jaký závod pojedete. Na začátku tedy musíte jezdit tratě, ve kterých jde jen o průjezd jediné zatáčky, navíc se stadionovým autem. K dalším typům závodů se dostanete až po projetí určitého počtu závodů jiného druhu. Mimochodem celkově tu nyní máme sedm různých témat závodních prostředí. V každém z nich na vás čekají jiné překážky a samozřejmě jiná auta a vlastně i jiný zážitek. Zatímco třeba v rally jde hlavně o mistrovské projíždění obtížných šikan, v island zase o řízení auta v neuvěřitelné rychlosti kolem 800km/h.

Druhý singleplayerový mód je puzzle, v němž máte stanovený začátek a konec, jež musíte spojit kostkami dráhy. Znovu žádná novinka, jelikož to bylo už v původní hře, ale zase si můžete vyzkoušet, jak jste na tom s kreativitou, co se týče tvorby tratí. Poslední věcí, jíž se můžete nechat v singlu oblažovat, jsou platforms. Tentokrát už nic nestavíte, nýbrž jen znovu projíždíte trať. Nicméně okruhy jsou o dost zrádnější, než v módu race a navíc tu nejde o čas, ale o to kolikrát se spawnete u posledního chechpointu. Což je vlastně taky novinka a nejradikálnější zásah do herního pricipu, který se v United objevil. Po projetí checkpointem, které dříve sloužily jen (jak název říká) ke kontrole, jestli jste jím opravdu projeli, se nyní po stisknutí enteru spawnete u posledního checkpointu, jímž jste proletěli. Jestli je to dobře nebo ne, nemůžu objektivně posoudit, ale já sám to spíše odsuzuju, protože to zkazilo onu atmosféru, když vypadnete v poslední zatáčce dvouminutové tratě.

Klik pro zvětšení (TrackMania: United)
Apollo21_25-02-2007-21-37-10_03.jpg
Klik pro zvětšení (TrackMania: United)
Apollo21_25-02-2007-21-37-10_04.jpg

Togather in wonderland

Síla trackmanie spočítá samozřejmě v kolektivní zábavě, a to jak s kámošem sedícím u vás doma, tak s těmi z druhého konce světa. Hotseat mód neprodělal žádné změny, takže si jenom vyberete, zda vás bude stresovat úbíhající čas nebo že máte poslední pokus. Hrát na pokusy je nyní díky novému systému checkpoint spawnů o dost jednodušší a méně napínavé, ale stejně se můžete s ostatními domluvit, že se bude mačkat jenom "delete", což je restart, jak ho známe z dřívějška. Pak už si stačí postavit vlastní dráhu nebo si namíchat traťový playlist předpřipravených okruhů (případně ze stažených z internetu) a pokud jste nejméně tři - zábava je zaručena.

Co se týče internetového multiplayeru, to je zřejmě ta věc, kvůli níž by jste si měli United pořídit místo původní verze, kterou si můžete pořídit snad za dvě stovky. V NADEO si s ním dali docela práci, a tak jsou tu pro natěšené hráče připraveny národní žěbříčky, mezinárodní žebříčky, národníKlik pro zvětšení (TrackMania: United) turnaje a samozřejmě i mezinárodní turnaje . Závody narozdíl od singlu či hotseat nejsou tak statické a máte konečně pocit, že hrajete nějákou závodní hru Za dobrá umístění v oficiální závodech nebo i za dobré časy v singleplayerových mapách si pak můžete na Manialinks stáhnout nové tratě, skiny a modely aut, muziku a jiné vychytávky. Nicméně pokud nejste zrovna ostřílení závodníci, i tak si něco bonusového můžete natahat, páč Trackmania peníze vám přibývají i za pouhé zalogování na váš internetový účet, takže se nemusíte bát. Mimochodem běží už i celkem dost českých serverů s dobrými pingy, tudíž se o dobrý herní zážitek nemusíte obávat.

Behind tha mirror

Další vylepšení, která vývojáři přidali, jsou už jen kosmetického rázu. Od eXtreme a Nations tu máme jenom trošku vylepšený grafický engine, jež je lepší především díky tomu, že osvětlování tratě si vypočítává už při loadingu a hra je prý pak plynulejší. Nevím, co je na tom pravdy, ale vizuální zážitek, jež hra nabízí je v některých okamžicích doslova úchvatný. Bohužel i to si vabírá svou daň na HW a v některých okamžicích se mi hra plazí na 30FPS, což na závodní hru není zrovna ideální plynulost, ale stačí si odpustit některé efekty, jako třeba motion blur, se kterým stejně hrát nedoporučuji, pokud chcete mít dobré výsledky. Musím ještě podoknout, že jsem se opravdu dlouho marně pokoušel vypnout herní hudbu, jež se mi opravdu nepáčí. Klik pro zvětšení (TrackMania: United)

Apollo21_25-02-2007-21-37-10_06.jpg
Bohužel hra nemá .ini soubor, tak jsem zkoušel mazat různé soubory což taky k ničemu nevedlo (jedině hudba z menu zmizela), až když jsem se jednou začítal do textů na loadingových obrazovkách, všiml jsem si nápisu, že ovládání hlasitosti je v HUDu hry, když myšítkem najedete na horní část. Poučení pro příště - víc dávat bacha co hra píše.

Takže konečný verdikt? Nová Trackmania přinesla přesně to, co jsme od ní očekávali. Nové typy závodů, hezčí grafiku a vylepšené závodění po internetu - především tedy tabulky a žěbříčky. Ačkoliv je to všechno moc pěkné, pokud vlastníte některou ze starších her této série, asi se vám nebude chtít investovat do další hry. Navíc, když na internetové závodění vám stačí Nations, kterou si můžete stáhnout legálně zdarma. Osobně tedy hře předpovídám pramalý komerční úspěch (stejně jako tomu bylo u předchozích titulů) ačkoliv na ní NADEO odvedlo pěkný kus práce i co se grafiky a jednoduchého ovládání týče.

DOBRÉ
74%
CZECHGAMER
Hra, která není inovativní, ale oplývá přitažlivou grafikou, bombastickou hratelností a zaručenou zábavou v mutiplayeru.

CGwillWin