Google Stadia už stráca aj z toho minima čo získala

Google Stadia už stráca aj z toho minima čo získala
10:50, 27.01.2020

Dva mesiace od uvedenia na západnom trhu sa prvá regulárna konzola od spoločnosti Google začína beznádejne prepadať do zabudnutia. V prípade nás, teda lokálneho CZ lomeno SK trhu je to viacmenej pochopiteľné, s ohľadom na podporu len pre vybrané krajiny okolo, avšak ani tie evidentne nemajú razantnú chuť investovať do nateraz nefunkčného konceptu. Dnes sa však stručne zameriame na západ, kde je to možné badať aj podľa čísiel.

Stadia, teda "lacnejšia" (130 Euro) alternatíva ku súčasnej generácii konzol, beží striktne na stream báze a jej súčasné technické možnosti ani náhodou nefungujú tak, ako tomu bolo počas prvých prezentácií. Google má ešte pred sebou hromadu nutných riešení a to vôbec najdôležitejšie, teda ponuku free hier, ktoré by bolo možné zdielať prostredníctvom Stadia konta na rôznych úrovniach, stále nesprístupnili. Ak sa teda rozhodnete investovať spomínanú sumu, fakticky si kupujete len prinajlepšom nespoľahlivo fungujúcu krabičku na stream hier, ktoré si až na prípad druhého Destiny musíte platiť ako bežné hry a k tomu ešte priplácať za prémiový účet na 4K stream.

Google na rok 2020 potvrdil podporu 120 hier z čoho celých desať má byť časovo exkluzívnych pre ich Stadia stroj. Desať exkluzivít samozrejme nie je vôbec zlé, avšak obávam sa, že pôjde len o indie hry, ktoré nikoho ku kúpe samotnej platformy nedonútia. Proti celej tejto nateraz nefungujúcej snahe o evolúciu si Google musí čítať aj klesajúci záujem samotných spotrebiteľov, čo je koniec koncov pre nich ten najdôležitejší aspekt. Podľa spoločnosti Sensor Tower klesol počet stiahnutí cez Stadia už na polovicu oproti obdobiu štartu samotnej platformy, čo takto na začiatku uvedenia na trh nie je vôbec pozitívne merítko.


DALŠÍ

CGwillWin