hw
recenze
Logitech G213 Prodigy

Logitech G213 Prodigy - recenze
Logitech G213 Prodigy - recenze
08:46, 18.12.2016

Už je to nějaký ten pátek, co jsem si troufnul zrecenzovat místo hry nějakou tu periferii. Byla to myška od Steelseries a dá se říci, že zároveň to byl můj první kontakt s „opravdovou herní myší“. Jinak mám teď nějakou, co se dá sehnat za pár stovek v Kauflandu, a jsem spokojený. Má to více tlačítek, do ruky padne tak akorát a tečka.

Když už jsem tedy nakouknul do světa myší, rozhodl jsem se to udělat i s herními klávesnicemi. Dostala se mi pod prsty Logitech G213 Prodigy, takže ji podrobíme menšímu drobnohledu. Od toho tu přeci jsme, logicky. Podíváme se na to vědecky, jak by řekl Láďa Hruška.

Klik pro zvětšení (Logitech G213 Prodigy - recenze)

Tak copak to tu máme?

Nejdřív bych se pozastavil nad prvotním dojmem, když vám klávesnice jako taková přijde, když vám ji kurýr konečně doveze. V pro mě překvapivě velikém balíku se ukrývá krabice s logem Logitechu a také tím, co se v ní schovává za potvůrku.

Po kompletním rozbalení krabice na mě vykouknula pěkná, na první pohled poměrně bytelná klávesnice. Určitě by se dala použít i jako vražedná zbraň, pokud by na to došlo. Co se materiálu týká, viděl bych to na takový ten tvrdý plast. Celkově je G213 poměrně těžká, což ocení hlavně ti, kteří mají problém s tím, že jim na kluzkém povrchu jejich stolu klávesnice jezdí, sotva se jí dotknou. Dále vidím samotný design klávesnice, jenž působí velice čistě a jednoduše. Žádné maniakální výstřelky, ale krásná klávesnice. Nejde si nevšimnout pár multimediálních tlačítek k filmům, hudbě, možnosti vypnout podsvícení klávesnice anebo zapnutí herního režimu. Vše na černé barvě s barevným podsvícení kláves.

Klik pro zvětšení (Logitech G213 Prodigy - recenze)

Mimo to je zde přítomna opěrka pro zápěstí, která, jak později zjistíte, vskutku snižuje tlak na kloubu ruky, se kterým se lze někdy setkat. G213 je dále vybavena zobáčky pro polohování klávesnice. K dispozici máte dvě výšky anebo prosté položení na stole. Co mě vskutku potěšilo, bylo pogumování klávesnice zespoda. Jestliže na klávesnici netlačíte jak barbar, nehne se ani o centimetr.

První zapojení

Ihned poté, co G213 zapojíte do USB, se vám ukáže krása onoho podsvícení. Po stáhnutí potřebného softwaru ze stránek Logitechu si budete moci se spektrem barev vyhrát. Nativně je nastaveno postupné střídání všech možných barev v několikasekundovém intervalu, což jde samozřejmě změnit. Nelíbí se vám intenzita, délka intervalů, celková paleta střídajících se barev? Nevadí, vše jde nastavit, jak tomu ostatně bývá.

Po položení zápěstí na opěrku a prstů na klávesnici vám okamžitě dojde, že tohle je to, co jste hledali. Díky možnému zvýšení klávesnice a zmíněné opěrce je rozložení celé ruky po klávesnici nadmíru pohodlné.

Klávesy jako takové nejsou obyčejné, ale zároveň nejsou plně mechanické. Jsou totiž polomechanické. Pro periferní fajnšmekry proto nebude G213 jasnou volbou, nicméně pro ty, kteří chtějí přejít z 200korunové klávesnice na něco epesnějšího, rozhodně poznají rozdíl. Odezva stisku je rychlá, pro pomyslné panice z hlediska klávesnic to bude i nezvyk. Dříve jste museli řádně protlačovat každou klávesu, a zde se sotva dotknete povrchu a vlastně jste krůček od toho, abyste napsali dané písmeno. Zároveň kdo umí psát rychle a hodně prsty, taky si na G213 bude muset zvyknout. Do jeho klasické věty se totiž přimotá několik písmenek navíc a vznikne trochu guláš. No což, to až zas takový problém není.

Klik pro zvětšení (Logitech G213 Prodigy - recenze)

Jako v symbióze

Uběhlo pár dní a já se s Logitech G213 Prodigy sžil, co nejvíce to šlo. Co se obyčejného psaní týče, už mi rychlá odezva kláves nedělala problém a plně jsem si na to zvyknul.

Jestli se podíváme na herní využití klávesnice, zkusil jsem s ní hrát pár her a u každé jsem byl s výsledkem spokojen. Nějaká ta rychlá střílečka, RPG vyžadující hodně kláves anebo prostá strategie. Hráči MOBA her si taktéž přijdou na své. Pokud dojde na řádnou bitku, do níž se zapojí 9 z 10 hráčů na mapě, rychlá odezva vás možná i zachrání.

Samozřejmě si do her můžete naprogramovat makro klávesy, které vám ještě více zpříjemní hraní a dodají vám pocitu, že hrajete jako největší pán.

Klik pro zvětšení (Logitech G213 Prodigy - recenze)

Fajnovou výhodou G213 je její voděodolnost. Logitech si s klávesnicí pohrál a její povrch je udělaný tak, že menší množství tekutiny jí nic neudělá. Čili když budete v zápalu boje, kousek od vás bude sklenice s pitím a vy ji omylem převrhnete na klávesnici, nemusíte zoufat, že jste ji zničili. Postačí utřít kapesníčkem, dát jí chvilku odpočinku a za pár herních dob jít zase kosit Rusáky a Poláky.

Suma sumárum

Je opravdu hodně věcí, co je na Logitech G213 Prodigy dobré. Zároveň je zde vskutku málo věcí, co by se dalo vytknout. Pro nenáročné uživatele, kteří si prostě chtějí koupit lepší klávesnici, nebude G213 špatnou koupí. Oproti tomu fajnšmekři by mohli ohrnout nos nad tím, že není plně mechanická apod.

Každopádně se jedná o dobrou klávesnici, která neurazí, potěší a při nočním hraním dodá do pokoje krásnou, barevnou atmosféru. Za CzechGamer.com doporučuji.



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G213 Prodigy - recenze)


CGwillWin