preview
Mashinky

Mashinky - preview
Mashinky - preview
23:20, 10.11.2017

Zažili jste zlatou éru tycoonů v devadesátých letech a rádi byste se alespoň na chvíli v nějakém tom novém vrátili zpátky do svých dětských let? Pokud ano, tak by vás v žádném případě neměla minout novinka od českého vývojáře Jana Zeleného s názvem Mashinky. Ti z vás, kdo onen věk tycoonů a strategií obecně minuli, by ale měli zpozornět také. Mashinky totiž dokáží nejen nostalgicky okouzlit veterány, ale lehce si získají i fanoušky vlaků, dopravy i běžných budovatelských strategií.

Klik pro zvětšení (Mashinky - preview )

Fantazii se meze nekladou

Než se vydáme k popisu jednotlivých mechanismů, tak se hodí zmínit, že Jan Zelený hru vytváří sám a ve svém volném čase již od roku 2009. Až letos se k vývoji přidalo několik nadšenců, kteří kolem sebe pomalu ale jistě stavějí nadšenou komunitu. Na začátku října Mashinky vstoupily do early accessu na Steamu a tím se dostaly i mezi běžné hráče. Je zásadní si připomenout, že early access představuje rozpracovanou verzi hry. V případě Mashinek dokonce ve stádiu alfy, a proto musíte počítač s určitými omezeními. Kromě občasných pádů a sem tam nějakého bugu vám ale naštěstí nic nebude bránit v tom si hraní užít. Nedostaví se pocit, že je něco rozbité nebo nedodělané a již teď působí vše velmi komplexním dojmem. Určité hranice pocítíte spíše po obsahové stránce, což je ale vzhledem ke stádiu vývoje pochopitelné.

Klik pro zvětšení (Mashinky - preview )

Mashinky se aktuálně specializují pouze na železniční dopravu. V budoucnu by ale měly po vzoru Transport Tycoonu přibýt i jiné dopravní prostředky, což bude znamenat výrazné rozšíření asi všech mechanismů. Přítomnost pouze vlaků ale v žádném případě neznamená menší náročnost, protože postavit pulzující a zejména správně fungující síť může být pořádný oříšek. Přesně před tento úkol jste ve hře postaveni a je jen na vás, jak se s ním popasujete. Jakožto majitel začínající dopravní společnosti musíte postupně spojovat jednotlivá města na náhodně generované mapě, jejíž velikost, členitost nebo obydlenost si můžete sami nastavit.

Zpočátku zapomeňte na nějaké megalomanské stavby a dlouhé vlaky, vše je potřeba budovat krůček po krůčku.

Kromě cestujících lze přepravovat také suroviny, takže je velice důležité vhodně kombinovat osobní i nákladní dopravu. Spojením jednotlivých měst nebo podniků ale rozhodně nemáte vyhráno, protože se celý svět postupně vyvíjí a rozrůstá. Dříve jednokolejná trať může být za nějaký čas nedostatečná a vy jste nuceni plánovat rozšíření. Stejným způsobem je potřeba stavět nová nádraží nebo zvětšovat ta stávající. Na řadu se dostanou také nejrůznější mosty a tunely. Lze pozměnit i podobu krajiny pomocí libovolné úpravy terénu.

Klik pro zvětšení (Mashinky - preview )

Stavitel i podnikatel v jedné osobě

Celý tento systém pochopitelně musí šlapat nejen po logistické stránce ale také po té finanční. Zpočátku zapomeňte na nějaké megalomanské stavby a dlouhé vlaky, vše je potřeba budovat krůček po krůčku. Nemalou část prostředků spolknou také investice a následný provoz jednotlivých vlaků. Zatím hra obsahuje jen několik málo parních strojů z počátku dvacátého století, ale s postupujícím vývojem se dočkáme i novějších dieselových strojů a moderních rychlovlaků rozdělených do celkem sedmi epoch.

Klik pro zvětšení (Mashinky - preview )

Zejména modely vlaků a nádraží jsou nesmírně detailní a vůbec by se za ně nemusely stydět ani propracované vlakové simulátory.

V Mashinkách vás ale dopředu táhne nejen vaše budovatelská touha. Řešíte také úkoly od různých podnikatelů, kteří vám dávají zakázky, za jejichž splnění získáte určitý obnos peněz. I když nejste do jejich plnění nijak tlačeni, tak se zejména zpočátku hodí pro osahání základních principů. Díky české a slovenské lokalizaci by navíc s jejich pochopením neměli mít problém ani hráči, kteří nevládnou angličtinou. Zvolená lokalizace rovněž ovlivní názvy měst na herní mapě. Zatímco při zvolení češtiny budete řešit spojení například mezi Brnem a Ostravou, tak po přepnutí do angličtiny dostanete za cíl vybudovat trať třeba z Londýna do Yorku. I přesto, že města jsou náhodně generována a nejsou geograficky umístěna podle skutečnosti, tak jsou jejich reálné názvy vítaným plusem.

Klik pro zvětšení (Mashinky - preview )

Vlak je připraven k odjezdu

Zatím jsme bavili pouze o fázi, kdy stavíte. Co se ale stane, až trať postavíte a budete si chtít otestovat její funkčnost? Pro tyto momenty je připraven realistický 3D pohled, který nabízí o poznání detailnější grafiku než pohled pro stavění. V 3D módu vypadá hra po grafické stránce opravdu moc pěkně a vůbec byste do ní neřekli, že za ní stojí pouze jediný člověk. Zejména modely vlaků a nádraží jsou nesmírně detailní a vůbec by se za ně nemusely stydět ani propracované vlakové simulátory. Železniční nadšenci určitě ocení i možnost přepnout se přímo na místo strojvedoucího a zažít tak jízdu po své vlastní železnici z pohledu první osoby.

Klik pro zvětšení (Mashinky - preview )

Mashinky mohou na první pohled působit jako poměrně malá hra, která toho po obsahové stránce zatím příliš nenabízí. Ve skutečnosti je to ale pravý opak. Již aktuální verze vám servíruje nesmírně chytlavý obsah, díky kterému ve hře utopíte nespočet hodin. Doslova návyková hratelnost a rozvíjející se svět vás zkrátka nenechá skončit. Vždy je totiž co měnit, vylepšovat či rozšiřovat. Známá hláška „just one more turn“ tak místo brzkého ukončení hry bude jako tradičně znamenat spíše příchod rána.

Za poskytnutí hry na preview děkujeme Janu Zelenému

Klik pro zvětšení (Mashinky - preview )

Recenzovaná verze: PC

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Mashinky - preview )



CGwillWin