recenze
Homeworld: Deserts of Kharak

Homeworld: Deserts of Kharak
Homeworld: Deserts of Kharak
09:30, 22.01.2016

Pařani a pařmenky všeho věku, usedněte a přečtěte si tento příběh o návratu legendy. Hned v začátku se musím omluvit, protože mám stále ve svém oběhovém systému zbytky této substance, což může ovlivnit schopnost mého vyjadřování (infantilnost a kdo ví jaké jiné neduhy). Ona substance je totiž Homeworld: Deserts of Kharak od Gearbox Software.

Klik pro zvětšení (Homeworld: Deserts of Kharak)

Vraťme se krátce do historie ságy Homeworld, respektive k prvnímu dílu, kterému je Homeworld: Deserts of Kharak prequelem. Tato herní série vyprávěla příběh vyhnanců, jimž bylo dovoleno se usadit na pusté a nehostinné planetě Kharak. Po několika tisíci letech se však těmto vyhnancům podařilo objevit technologii k cestovaní vesmírem. To samozřejmě vedlo k dalšímu cíli, jimž bylo postavit obrovskou mateřskou loď. Po testování hyper pohonu byl však Kharak, váš domov ve vyhnanství, napaden a zničen. S vaší lodí, hrstkou přeživších jste se vydali na cestu ke své domovské planetě, Hiigara. Putování bylo dlouhé a neobešlo se bez mnohých nebezpečných situací a tuhých bojů. Po cestě jste tak nejen likvidovali Taiidanské impérium, které způsobilo vaše vyhnanství, ale zároveň jste si udělali i pár přátel (Bentusi). Ve své době (1999) to byla hra neskutečně rozsáhlá a jeden z největších trháků na poli strategií. Dočkala se datadisku Homeworld: Cataclysm a následně i nástupce Homeworld 2(nedávno vyšla remastered verze originální hry a dvojky). Jak tedy obstál nástupce, to se dozvíme nyní.

Z chladného a smrtícího vakua vesmíru se přesouváme do sluncem zalitých, životu nepřátelských písků nehostinné planety.

První velkou… ne, to dostatečně nevystihuje rozsah… přímo obrovskou změnou, je přesun veškerého dění na povrch planety. Vcelku zajímavá změna, která přináší trochu jiný rozměr hratelnosti a možností do hry, i když jen do určité míry. Homeworld: Deserts of Kharak si totiž zachovává všechny dobré vlastnosti předchozích dílů, obohacené a upravené pro pozemní válku. Jak to tedy vypadá? Předně opět bude srdcem vašeho tažení kolosální mateřská lo… ehm chci říct pohyblivá základna, ze které budete hrnout haldy jednotek do písečných jatek. Nechybí zde rozdělení jako v předchozích dílech dle typů přes lehká rychlá vozítka nepodobná buginám, po obrovské tanky vyzbrojené těžkými děly, avšak je podstatně skromnější. Menší rozmanitost jednotek však o to více podtrhuje jejich specifická role v bitvách. Bez vhodně zvolených jednotek a jejich kombinací budete mít totiž přinejmenším solidní problémy splnit některé mise. Osobně musím uznat, že ač pro mě byl menší počet jednotek zklamáním, taktická rozmanitost, kterou představují, mi vehnala slzičku radosti a blaha do koutku oka. Ale tím to nekončí. Na rozdíl od originální série, jednotky nyní získávají zkušenosti a tím se samozřejmě zlepšují. Člověk si říká, že u lehkých vozítek na tom moc třeba nezáleží, ale až časem vašich několik veteránských bugin rozpráší nepřátelskou přesilu stejného typu, pak budete rádi za každou frčku na ikoně vašich vozítek. Třešničkou na dortu jsou dvě poslední věci, co se herních mechanik týče. První a samozřejmý, tedy alespoň pro mne, je výzkum. Nejen že si tak odemykáte nové jednotky, ale také speciální schopnosti. Zůstanu u příkladu základních bugin, kterým skrze výzkum dočasně můžete zvýšit rychlost, a tak se snáze dostanete nepříteli k zranitelným jednotkám v zadních řadách, či naopak jej použijete pro rychlý ústup. Druhou kapitolou je nový systém mateřského vozidla, kdy za distribuujete energii do jednoho ze čtyř systémů a tím zvyšujete jeho schopnosti. Protiváha je však také generované teplo, pokud rozdělíte příliš bodů, můžete přehřát systémy a to způsobí postupné poškozovaní vašeho mateřského vozidla. To a ostatní vám však dopomohou upravit a vylepšit artefakty, které získáte postupováním v příběhové kampani.

Klik pro zvětšení (Homeworld: Deserts of Kharak)

Co se týče příběhu, tato série uměla vždy vytěžit maximum. Ne jinak tomu je i nyní. V posledních letech jsem neviděl mnoho strategií s příběhem, který vás nadchne a má pořádný smysl. Zvláště pro znalce série, se jedná o neskutečnou dějovou linku, ve které si vybaví spoustu drobností a vodítek z předchozích dílů. V takovou chvíli má vyloženě člověk radost, že po 17 letech dostal možnost opět být součástí příběhu vyhnanců a jejich cesty za získáním svého právoplatného domova. Jako v předchozích dílech, vedoucí role se ujímá ženský charakter, nyní mladá vědkyně Rachel S'jet z Kiith S'jet(Kiith je v podstatě frakce). Ta se vydává na průzkum a odhalení tajemství takzvané primární anomálie v srdci nehostinné pouště. Ovšem nevedou ji pouze tyto pohnutky, ale také touha zjistit a najít pohřešovaného bratra, který zmizel v poušti při podobné expedici o 4 roky dříve. Její cestu se snaží zmařit Kiith Gaalsien, se kterým je Kiith S'jet ve válce. Po cestě potkává i spojence, kteří jí cestu usnadní… nebo ne? Více prozrazovat již nebudu, neb nechci spoilerovat příběh a tak vás připravit o radost ze hry.

Klik pro zvětšení (Homeworld: Deserts of Kharak)

Grafické zpracování titulu je na velice solidní úrovni. Nebudu říkat, že se jedná o grafické orgie, jenž můžeme vidět jinde, avšak rozhodně bych ji řadil mezi to lepší, na co dnes narazíte. Obzvláště pěkně povedené jsou právě pohyby jednotek po písku, kdy se autoři inspirovali v písečných buginách. Jistou devizou tak může být malá rozmanitost prostředí. V podstatě vidíte vždy jen písek, kaňony a trosky. No, ale na druhou stranu, kdo by čekal na písečné planetě oázy či pralesy. S UI si autoři také mohli lépe vyhrát, ačkoliv je funkční, některé prvky by si zasloužili předělat, či alespoň poupravit, viz okno výzkumu, kteréhož vzhled mě přidal minimálně jeden šedivý vlas navíc. Co mě naopak vždy potěší u této série, jsou videa mezi misemi. Vypadají prostě dobře, jednoduše, ale zároveň elegantně a naprosto se hodící ke hře a příběhu.

Klik pro zvětšení (Homeworld: Deserts of Kharak)

Nebudu to dále protahovat, jednoduše řečeno, pokud jste to již sami nevycítili, jedná se o parádní strategii. Začátek roku 2016 nám přinesl návrat legendy v naprosto netradičním kabátě pro tuto sérii. Jedna z mála věcí, co mne ještě zamrzela, ale věřím, že bude v budoucích updatech hry dodána, je množství map pro multiplayer, kterých je nyní málo. I přes tyto drobné chybky nelze jinak, než říci že pokud máte rádi strategie, tato patří mezi ty tituly, kde „must have“ dostatečně nevyjadřuje MUST HAVE. Je to přece HOMEWORLD!

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Gearbox Software

Klik pro zvětšení (Homeworld: Deserts of Kharak)


SUPER
90%
CZECHGAMER
Tady není o čem dvakrát přemýšlet, parádní hra, která by měla i přes drobné mouchy patřit do každé dobré kolekce. Troufám si dokonce říct, že se bude jednat o jednu z nejlepších strategií letošního roku.

CGwillWin