speciál
Na co se těšíme - září

Na co se těšíme - září
Na co se těšíme - září
06:49, 29.08.2015

Počátek srpna byl ve znamení Gamescomu, který nám přinesl řadu zajímavých novinek, trailerů a záběrů z jednotlivých her. Pochopitelně v srpnu jsme se dočkali také řady skvělých titulů, jako například Until Dawn – exkluzivně pro PlayStation 4. Hlavně konec srpna byl ve znamení odstartování podzimní sezóny vydávání her.

A září bude pokračovat v tomto trendu. Nebojím se říci, že záři je ten měsíc, ve kterém vyjde snad nejvíce očekávaných her, a troufám si tvrdit, že z nabízených titulů si vybere snad opravdu každý. Tentokráte vybírat pět titulů bylo velmi těžké, protože na výběr byla celá řada výborných her. Asi bych zmínil hned v úvodu dvě. Tou první je dlouho očekávaný titul Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, a také pro fanoušky tahových strategií vychází Might&Magic: Heroes VII.

Klik pro zvětšení (Na co se těšíme - září)

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Vychází: 1.září na PC, PS3, PS4, Xbox 360 a Xbox ONE

V roce 1984 se kdesi v Afghánistánu objevil jednooký muž s umělou rukou. Mezi známými byl oslovován jménem – Snake. Jde o legendárního žoldáka, který byl vymazán totálně z historie a ponechán v komatu americkou soukromou zpravodajskou síti Cipher. Snake se pochopitelně pomalu probouzí, a tím se odstartovává velký boj o to, dát o sobě vědět, že je naživu, ale samozřejmě také se pomstít a vyřídit si účty s touto organizací, což bude mít za následek věci, které rozhýbají celým světovým děním.

The Phantom Pain se odehrává příběhově devět let po událostech z Grand Zeros, jenž byl takovým předvojem, a doslova se nebojím říct prologem pro The Phantom Pain. Poprvé v historii série Metal Gear se ocitnete v plně otevřeném světě, kde se bude plynule střídat den a noc s dynamickým počasím. Graficky hra vypadá téměř realisticky – vím, že to může znít jako klišé opakující se rok co rok u nějaké hry, ale tentokráté je to očividné na každém kroku. Pochopitelně nebude chybět, ani multiplayer v podobě Metal Gear On-line, jenž bude zpřístupněn o měsíc později.

Tip, jak to dopadne

Osobně si myslím, že tato hra bude hodnocena v naší recenzi nesmírně vysoko – 90% a více procent. I když několik měsíců před vydáním odešla hlavní tvář Metal Geara – Hideo Kojima z Konami, tak jeho rukopis najdete ve hře na každém kroku. Což je záruka nesmírné kvality. Technických chyb se u tohoto projektu nebojím, spíše si myslím, že mainstreamový hráč bude mít trošku problém s možnostmi hry a stealth systémem. Nikoliv že by byl navržen špatně, ale na poměry současné doby bude hra nabízet spoustu prvků, které nedokážeme využít, nebo budou hráči nepochopeny. Tím chci říci, že hra bude těžší na uchopení pro nezkušené hráče této série a úplní nováčci se zde mohou úplně ztratit.


Mad Max
Vychází: 1.září na PC, PS4 a Xbox ONE

Mad Max je kultovní postapokalyptický film a nyní přichází další titul z tohoto univerza, na který nemusíte chodit do kin, ale můžete jeho osud ovlivňovat vy sami ve stejnojmenné hře. Chopte se role Šíleného Maxe, osamělého válečníka, který bojuje v divoké pustině s neúprosnými gangy banditů. Ti vám ukradli váš ikonický Interceptor, takže se musíte spojit s šikovným, ale prapodivným mechanikem Chumbecketem. Společnými silami sestavíte vojenské vozidlo a z jeho pomoci se pokusíte o nemožné – uprchnout z Pustiny.

Tento titul hráče láká na zcela otevřený svět nehostinné postapokalyptické pustiny, kterou budete brázdit se svým čtyřkolovým miláčkem, aby jste se dokázali rychleji pohybovat, ale především, aby jste s ním mohli svádět nelítostné souboje. A právě toto je asi největším lákadlem této hry. Samozřejmostí jsou různé druhy vylepšení aut, zbraní a všeho možného, co si jen dokážete představit.

Tip, jak to dopadne

Osobně si myslím, že hodnocení této hry bude v intervalu 60 – 70%. Asi to zní podprůměrně. Ano skutečně si myslím, že tato hra bude trpět mnoha neduhy. Hlavním problémem vidím v otevřeném světě, který autoři nedokáží zaplnit tak, abychom se patřičně bavili. Slibují stovky vedlejších úkolů – tomu věřím, ale myslím si, že jeden vedlejší úkol bude podobný jako ty ostatní. A tak z celého ježdění po nehostinném světě se stane jeden velký destruktivní chaos, který vás po chvíli přestane bavit. Druhým velkým neduhem bude hlavní příběh, jenž dle mého názoru bude fádní a nic neříkající, i když potenciál příběh má, tak uvidíme, jak s ním autoři naloží. A poslední má obava spočívá ve spoustě technických chyb a nedostatků. Rád bych se s tímto názorem mýlil, však už za pár dnů uvidíme, jaká bude realita.


Super Mario Maker
Vychází: 11.září na Wii U

Pro všechny fanoušky kníratého instalatéra a jeho 2D plošinovek přichází nejspíše nejočekávanější hra na Wii U tohoto roku. Nejde ani tak o hru, jako spíše o nástroj, díky němuž si můžete vytvářet vlastní úrovně. Díky dotykové obrazovce gamepadu uchopte a umístněte jednotlivé prvky kamkoliv do vaší úrovně chcete. Umístněte bloky, trubky, výtahy a nepřátele a můžete odzkoušet vámi vytvořené dílo.

Své výtvory můžete okamžitě otestovat, a v případě, že něco nefunguje, jak byste si představovali, není nic jednoduššího než se přepnout do editačního modu a upravit úroveň dle vašich potřeb bez jakéhokoliv loadingu. Samozřejmostí je i možnost přepínání mezi různými grafickými styly, které 2D plošinovky Maria zažili, tedy od 8bitového Super Maria Bros až po nejnovější HD verzi New Super Maria Bros. Dalším roztomilým prvkem je přidání kostýmů připomínající tuto herní sérii, takže se můžete setkat s postavami jako: Rosalina, Pac-Man, Link, Mega Man nebo Princess.

Tip, jak to dopadne

Osobně od tohoto titulu nečekám nic jiného než hodnocení 100%. Zcela upřímně říkám, že pokud hodnocení bude jakékoliv jiné, bude to pro mne zklamáním. Přecijen získáte tak jedinečnou možnost vytvořit si vlastní dobrodružství limitované pouze a jen vaší fantazií. Možná jen můžeme postesknout, že díky tomuto titulu, se už nikdy nedočkáme 2D hopsačky s Mariem.


Forza Motorsport 6
Vychází: 18.září na Xbox ONE

Tak jako má konzole PlayStation své Grand Turismo, tak majitelé zelené periferie od Microsoftu mají svou Forzu Motorsport. A už za pár dní se dočkáme šestého pokračování. Pochopitelně nejde o nic jiného než o pořádně nadupaný závodní simulátor, který v sobě snoubí dokonalou míru realismu s téměř fotorealistickou grafikou, která tentokráté má být v rozlišení 1080p s 60Hz.

K dispozici budete mít více jak 450 detailně vymodelovaných vozů, včetně interiéru a plného modelu poškození – navíc se i premiérově dočkáme Fordu GT. Do všech aut můžete v klidu nasednou a užít si závody na více jak 26 okruzích, mezi kterými najdeme, jak reálné závodní okruhy, tak smyšlené městské závody. Novým prvkem ve hře je dynamické počasí a střídání dne a noci. A pokud si chcete zajet s kamarády nebo jen tak s ostatními „živými protihráči“ čekají na vás závody až pro 24 hráčů, což je pěkná palba.

Tip, jak to dopadne

Osobně si myslím, že tato závodní hra bude hodnocena vysoko v intervalu 80 až 90%. Možným mínusem může být už několik dílů poměrně nudná kariéra a věřím, že se od minulého dílu zlepší i umělá inteligence oponentů. Ale jinak si myslím, že pokud si autoři dají na vše pozor a ohlídají různé chybky, tak se máme skutečně na co těšit.


Might&Magic: Heroes VII
Vychází: 29.září na PC

Herní série Might&Magic už má za sebou několik let své existence a nyní se dočkáme již sedmého pokračování. Pochopitelně se jedná o nekorunovaného krále mezi tahovými strategiemi, které v sobě snoubí univerzum fantasy světa, poutavého příběhu, neobyčejné hratelnosti a hlavně kouzlo multiplayeru, jenž si nejvíce užijete s kamarády u jednoho počítače.

Heroes VII se chce hratelností navrátit k veleúspěšnému třetímu dílu. Kombinace tradičních a ozkoušených herních mechanismů a nových vlastností má být, dle vývojářů parádním zážitkem na více jak 60 hodinu samotné kampaně a nespočet desítek dalších hodin s kamarády nebo sám v různých scénářích. Příběhově tento díl navazuje na předchozí díl – je přesně 10 let poté co byla zavražděna císařovna Maeve Falcon a říše se pomalu začíná rozpadat a je jen na vás jestli se vám podaří najít silného spojence. Tentokráte si budete moci zahrát za: Lidi, Mágy, Nemrtvé, Skřety, Elfy a Temné Elfy.

Tip, jak to dopadne

Osobně si myslím, že tato hra bude hodnocena průměrně, tedy v rozmezí 75 až 85%. Většinou předešlé díly trpěli spoustou technických a grafických bugů, které znepříjemňovali samotné hraní, ale také docházelo k různým kritickým chybám. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi komplexní hru se spoustou herních prvků a možností, tak se trochu bojím o její vybalancování. Pokud se tvůrcům povede vyvarovat těmto neduhům předchozích dílů, myslím, že se máme na co těšit a máme tu další tahovou strategii ve stylu – ještě jeden tah a jdu spát.... a ejhle jsou tři ráno....


Co dodat

Jak jsem již v úvodu zmiňoval, tak září bude opravdu nesmírně bohaté na různé typy her a krom námi zmiňované pětice se dočkají například fanoušci Destiny velkého třetího rozšíření pod názvem The Taken King, které má přinést nové lokace, druh protivníků, raid a spoustu dalších nových prvků. Pochopitelně září je také měsícem sportovních fanoušků, protože se dočkají, jak NHL, tak dvojitého nášupu fotbalu v podobě Pro Evolution Soccer 2016 (nově s dynamickým počasím během zápasu) a Fifa 16 (ženské národní týmy). Zkrátka nepřijdou ani nadšenci do basketbalu v podobě dalšího dílu NBA 2k16, který má do této série přinést příběh.

Věřím, že se vám naše nabídka pěti her líbí a postupně si přečtete naše recenze na jednotlivé tituly. Při dalším dílu tohoto speciálu se je také pochopitelně na co těšit, protože se snad dočkáme nového Assassina, ale bohužel Rainbow Six: Siege byl odložen, takže na tento titul se blíže podíváme až v prosinci, teda za předpokladu že nedojde k dalšímu odložení. Napište nám do komentáře, na kterou hru se v září nejvíce těšíte a do které vkládáte největší naděje?


CGwillWin