preview
Avatar - dojmy z dema

Avatar - dojmy z dema
Avatar - dojmy z dema
06:34, 24.11.2009

Hry, jejichž předloha vzešla ze stříbrného plátna, se potýkají s rozporuplnou pověstí. Tu a tam se odkudsi zjeví vcelku kvalitní počin, ovšem většinou na nás tvůrci chrlí nemastné neslané tituly, které ničí těžce vydobytou slávu jejich zdařilejších soukmenovců. Avatar: The Game si našlápl suverénním krokem vstříc úspěchu. Filmovou část režíruje James Cameron, jemuž se ve vitrínce blýská jeden z jedenácti Oscarů za film Titanic, a o virtuální podobu se stará francouzský Ubisoft. Zdánlivě kombinace, jež sama o sobě předurčuje obrovský zisk. Jenomže nesuďme dne před večerem. Demoverze vydaná tento týden by měla napovědět víc.

Klik pro zvětšení (Avatar - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Avatar - dojmy z dema)

Příběh filmu, jakož i jeho virtuálního klonu, se odehrává ve 22. století. Zde však striktní paralela s Cameronovým snímkem končí. Lidé pronikli za hranice sluneční soustavy a objevili planetu Alpha Centauri B-4, neboli Pandora. Planetu pokrývá hustá džungle, která nabízí neuvěřitelná bohatství. Lidé na ní expandují ve snaze vytěžit z ní maximum surovin. Jenomže netuší, že atmosféru tvoří pro lidstvo nedýchatelná směs plynů a že obyvatelé Pandory nedají svou kůži zadarmo. Ve hře si vyzkoušíme boj nejen za lidskou rasu, projedeme se ve futuristických vozítkách i letounech a zastřílíme si s pochodujícím robo-bijcem.

Ve verzi uvolněné v průběhu týdne nám vývojáři poodkryli celou jednu misi za lidské vojáky. Ačkoli sama o sobě vás zabaví zhruba na dvacet minut až půl hodinky (budete-li se kochat panenskou přírodou), dokáže o samotné hře leccos vypovědět. Tak například atmosféra, která v džungli vládne, vás pohltí do svého nitra velmi brzy. Rostliny se vlní ve větříku, v hustém roští se cosi pohybuje. Agresivitu tamní flóry pro změnu dokreslují obrovské květiny, jež neváhají ani minutu a bombardují vás jakýmsi zvláštním druhem žíraviny. Hratelnosti kromě té spousty možností dopomáhá i pohled z třetí osoby, díky němuž se lépe orientujete v prostředí a dokážete efektivněji reagovat na protivníkovy pohyby. A že jsou zatraceně rychlé.

Klik pro zvětšení (Avatar - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Avatar - dojmy z dema)

Celý váš pobyt v demoverzi začíná v obřím letounu, jehož pomocí se sami doručíte na začátek mise. Rozkoukejte se a běžte vstříc prvnímu boji. Ale ještě před tím slyšte, čím vším se ve hře můžete přepravovat nebo čím devastovat okolí. Kromě létání se projedete v buggy vozítku. Jeho řízení samozřejmě odpovídá žánru, větší výtky bychom asi vznesli, jednalo-li by se o závodní simulátor, o který se vskutku nejedná. Přeci jen by se nemuselo ničit tak rychle, stačí tři čtyři nárazy a z motoru se line nevábný černý dým. Naskytne se vám také možnost osedlat velkého robota, kterého stvořili pro vymícení velkých skupin nepřátel kladoucích tuhý odpor. V jeho kanónu se nachází dostatek munice pro vykosení celé armády nepřátel. Ovládá se trochu těžkopádně, což však lze při jeho rozměrech předpokládat.

Den s nocí se prolínají s neochvějnou samozřejmostí, takže mnohdy vyrazíte válčit za tmy a vrátíte se při úsvitu. Souboje většinou svádíte na velkém prostranství a s partou spolubojovníků. Kromě vaší zbraně s nemalou cifrou zásobníků můžete na zneškodnění nepřítele použít i několik dalších alternativ. Do věčných lovišť můžete nepřítele poslat třeba tak, že sešlete na zem jakýsi druh napalmu a ten vše nepřátelské ve vaší blízkosti zlikviduje. V kapse se vám ještě schovává dvojice pistolí, jimž nikdy nedojde střelivo, granátomet nebo plamenomet na grilování nepřátel. Hektický boj by možná neškodilo trochu zmírnit. Přeci jen ohánět se zbraní sem a tam a křečovitě držet levé myšítko po chvilce unaví a hlavně vám nad hlavou začne nebezpečně kroužit stereotyp. Nicméně nesuďme z pouhé demoverze, výsledný obrázek může být namalován úplně jinými barvami.

Klik pro zvětšení (Avatar - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Avatar - dojmy z dema)

Za každý úspěšný zářez na pažbě se vám na osobní konto připisují XP body. Po dosažení určitého počtu je směníte za některou ze speciálních schopností. Například za rychlejší uzdravení. RPG prvek tedy Avatarovi nechybí, což chválíme. Těšme se na schopnosti, na něž dosáhneme při hraní za protilehlou rasu.

Co se týče grafické stránky, smekáme pomyslný cylindr. Tvůrci krásně vystihli epičnost celého prostředí, v němž si jako člověk připadáte neuvěřitelně malý. Optimalizace vyšla na výbornou, neboť i na slabším stroji si poslechnete hodně muziky. Budoucnost, která na nás ve hře dýchá ze všech stran, se alespoň z malé části povedlo tvůrcům přenést i na hráče. Vlastní-li jedinec speciální 3D brýle od společnosti nVidia, užije si dosytosti prostorového obrazu.

Klik pro zvětšení (Avatar - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Avatar - dojmy z dema)

Avatar u nás vychází 4. Prosince. Filmový snímek si najde cestu do kin 17. Prosince. Správný filmový a herní fanda si tato data řádně označí v kalendáři. Hra mne nadchla svou pestrostí, a to jak grafickou, tak mechanickou. Jisto jistě se za pár dní setkáme s velkým hitem letošní zimy. Ubisoft své dílo tvořil tři roky, během nichž skládal hru, která rozšíří již tak bohatý příběh filmového snímku. Doufejme, že úspěšně. Z tohoto studeného předkrmu, který nám v Ubi naservírovali, jen lačníme po hlavním chodu. A ten přijde brzy.


CGwillWin