hw
recenze
Honor Magic V2

Honor Magic V2 - recenze
Honor Magic V2 - recenze
10:00, 27.03.2024

Trend skladacích telefónov s ohybným displejom, ktorý začal svoje nenápadné turné len pred pár rokmi, stále nedokázal presvedčiť tých najväčších skeptikov. Otázkou však je, kto príčetný očakával, že modernizované skladačky dokážu nahradiť klasický, povedzme pokojne mainstreamový, formát mobilných telefónov? Na uvedený formát treba z môjho pohľadu stále nazerať ako na jednu z mnohých volieb, ktoré koncový zákazník v rámci výberu svojho nového a predovšetkým pracovného pomocníka, môže učiniť. Osobne si myslím, že tou najzásadnejšou prekážkou ostáva cena, čo nás ale oblúkom zase vracia k rannej fáze vývoja a vetvenia rôznych technológií onoho skladania - už to nie sú len ohybné obrazovky, ale dnes vidíme na svetových výstavách čoraz častejšie napríklad aj rolujúce panely. Monopol tradičnej skladačky síce v rámci predajnosti ostáva naďalej v rukách Samsungu, ktorý na vývoj daného konceptu minul nateraz najviac úsilia a peňazí, avšak v nemalej miere sa mu snažia priblížiť aj ďalšie konkurenčné značky, kam dozaista spadá čínsky Honor. Dnes vás zoznámim s ich variáciou na Fold od spomínaného Samsungu, ktorý sa svojím spracovaním ani náhodou nechce utopiť vo vodách nejakého kopírovania.

Dá sa to aj tenšie a krajšie

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Magic V2 je pre Honor jasnou vlajkovou loďou, s ktorou sa nemusia hanbiť zaparkovať v akomkoľvek doku a v ktoromkoľvek prístave sa im zachce - ak tú metaforu o lodiach potiahnem lodným lanom do ešte väčšej absurdity. Telefón samotný je priamou konkurenciou pre Samsung Galaxy Z Fold 5 a cieli tak primárne na zákazníka schopného relevantne využiť rozkladací koncept pre svoju prácu a súčasne s ním koexistovať pri bežných každodenných úkonoch. Manažéri, fotografi, grafici, novinári, IT oddelenie vrátane Mossa, jednoducho kreatívni ľudia telom aj dušou. Píšem to hlavne z dôvodu jasného ospravedlnenia si finálnej ceny, ktorá sa v prípade Honoru dnes pohybuje na hranici 1 600 Eur. Prvým zásadným rozdielom voči Foldu, kde model V2 doslova dominuje, je dizajn a konštrukčná tenkosť. V tomto mi testovaná vzorka vyrazila dych. Žiadny iný skladací mobil a to si tam pokojne zahrňme aj lokálne irelevantný Google Pixel Fold alebo OnePlus Open, nedisponuje takto výrazne tenkým šasi. Honor Magic V2 je skutočne svojím spracovaním unikátnou skladačkou, keďže hrúbkou v zatvorenom stave neprekonal ani desať milimetrov a pri rozloženom stave je jeho hrúbka sotva päť milimetrov (Fold alebo Flip 5 má len v rozloženom stave takmer trojnásobnú hrúbku). A nie je to len tenkosť.

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Honor dokázal dostať váhu na 231 gramov, čo je o viac ako 20 gramov menej než konkurencia. Je to obrovský rozdiel v rámci každodennej rutiny, kedy si mobil vkladáte do vreciek, alebo s ním manipulujete pomocou jednej ruky. Aj cez nízke cifry je však konštrukčná pevnosť zrovnateľná s konkurenciou a to hlavne z dôvodu, že Honor využíva nový typ mechanizmu pántov, ktorý mu umožnil vyrobiť šasi z 91 % zliatiny titánu. Akonáhle telefón zložíte nenájdete v strede priestor na zasunutie čo i len vlasu. Dokonalá a oku lahodiaca symetria, vďaka ktorej sa dovnútra nedostáva toľko prachu a nečistôt. Hrany výrobca zaoblil, čím dosiahol dobrý pocit počas držania, a aj keď by som si ja osobne na zadnej strane predstavoval krajšie spracovanie ostrovčeka s foto snímačmi, konečný dizajn mobilu to vo finále až tak zásadne nenarúša. Je otázne, do akej miery musel Honor pri dosiahnutí takto unikátneho výzoru odsunúť bokom komplexnejšiu ochranu voči vode, každopádne, Magic V2 nemá žiadny IP certifikát a preto v tomto atribúte konkurenčný Samsung s ich IPX8 jasne vyhráva. Jedným dychom ale treba dodať, že Honor dosiahol dostatočnú ochranu aspoň voči striekajúcej vode, čiže nejaká prechádzka počas dažďa ho rozhodne nepoškodí.

Dve obrovské obrazovky sú vždy výhodou

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Unikátnosť v rámci dizajnu ide ruka v ruke aj s kvalitou oboch obrazoviek. Predný, 6,43 palcov veľký, LTPO OLED panel je po otvorení vystriedaný 7,92 palcovou obrazovkou rovnakej technológie. Obe obrazovky disponujú 120 Hz obnovovacou frekvenciou, a ak je niečím predná strana vyložene zaujímavá, tak je to pomerom strán 20:9. Celkový jas sa podarilo dostať na hranicu 2 500 nitov, a tak s telefónom môžete vybehnúť na priame slnko bez toho, aby ste sa dočkali zlej čitateľnosti. Musím ešte spomenúť podporu Dolby Vision a HDR10+, čo sa však v prémiovej triede tak nejako dnes už automaticky očakáva. Dilema ohľadom relevantnosti využívania tohto veľkého formátu skladacích mobilov nekončí, ba naopak sa len a len prehlbuje. Skutočne nevidím dôvod v tom kupovať si rozkladací mobil v takejto mierke len preto, že je to cool a trendy, keď vo finále drvivú väčšinu užívateľského času vlastne trávite s predným panelom. Ten je totižto v rámci funkčnosti zrovnateľný s tým vnútorným a logicky aj oveľa väčším. Na rozdiel napríklad od Samsungu a ich Flipu piatej generácie, kde je predný panel v rámci podpory aplikácií skôr silne priškrteným doplnkom, sa Magic V2 nemá problém dostať úplne inde. Všetko to, čo môžete vykonávať s otvoreným mobilom dokážete robiť aj pri jeho zatvorení. V oboch užívateľských scenároch dostanete plnohodnotný prémiový zážitok bez kompromisov, či už je reč o multitaskingu alebo špecificky zameraných skúsenostiach - sledovanie filmov na otvorenej obrazovke je vďaka jej veľkosti príjemnejším zážitkom, avšak z praktickejšieho hľadiska si jedno rýchle video pozriete skôr v zatvorenom stave, keďže ho pustíte bez použitia oboch rúk.

Len Snapdragon 8 Gen 2?

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Honor má tak trocha a v rámci načasovania nových mobilov konštantne problémy s dosiahnutím takzvaného výkonnostného stropu. Časové okno premiéry Magic V2 z tohto dôvodu prinieslo do strojovne v úvodzovkách len čipset Qualcomm Snapdragon 8 druhej generácie, čím sa v očiach súčasného vývoja pripravil o integráciu zapamätania hodných AI funkcií. Cez to všetko sa ale, samozrejme aj vďaka 16 GB RAM, testovaná vzorka ukázala byť v zmysle funkčnosti bezproblémovým kúskom hardvéru a bolo jedno ako zásadne som sa ju pomocou záťažových postupov snažil poslať, takzvane do kolien. Dokonca ma prekvapilo, ako telo zariadenia ostáva konštantne chladné aj pri náraste požiadaviek, čo je voči vyššie menovanej konkurencii ďalšou výhodou. Po softvérovej stránke je prítomný MagicOS 7.2 čoby nadstavba nad Androidom 13. Výrobca v tomto roku avizuje plánovaný update na Android 14, avšak ja osobne nevidím dôvod sa v tomto smere na nich nejako oboriť, keďže v rámci chodu a spoľahlivosti odvádza MagicOS to, čo sa od neho očakáva. Jednoduchá obsluha pomocou gest je striedaná komplexným herným režimom (môžete si spustiť súčasne až dve hry a ukojiť tak svoju vášeň pre zábavnú interakciu). Ak by som však na uvedenú nadstavbu mal vytiahnuť aspoň nejakú kritiku, tak by bola založená na dosť skôrnatenom prístupe v rámci upravovania a užívateľského zasahovania do zostávajúcich nastavení jednotlivých aplikácií.

Slušné

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

V tom výraznom a sklom chránenom ostrovčeku s trojicou snímačov sa skrýva nasledovné. Hlavný 50 Mpx (f/1.9) snímač s funkciou laserového ostrenia nasledovaný 20 Mpx (f/2.4) teleobjektívom s PDAF ostrením a celé to uzatvára 50 Mpx (f/2.0) ultraširokouhlý snímač s funkciou automatického ostrenia. Výsledkom je nadpriemerne kvalitná koláž fotografií silne regulovaných softvérovou postprodukciou, ktorá si aj v rámci konkurencie nemusí nijako zúfať. Fotografie majú vysoký zmysel pre detail a akokoľvek to na prvú dobrú pri náhľade vyzerá katastrofálne, konkrétne v zmysle farieb, spomenutý algoritmus to pri vypľutí finálnej fotky dokáže zachrániť. Dualita obrazoviek je samozrejme schopná vám ponúknuť užívateľsky jednoduchšie fotenie a nakrúcanie videí priamo hlavným snímačom, ale kto by cez to všetko potreboval selfie kameru, tak v priestrele oboch horných hrán obrazovky sa nachádza slušne fotografujúca 16 Mpx (f/2.2) šošovka. Videá môžete nakrúcať v 4K pri 60 FPS, avšak asi vás zrovna nepoteší limit štvrť hodinky na jeden záber. A to najlepšie vôbec? Nočný režim je schopný uspokojiť aj vyložene náročných zberačov kvalitných snímok zostrojených pod clonou tmy. Na záver som si už nechal len zopár čriepkov tiahnucich sa popri hodnoteniu výdrže batérie. V tak tenkom tele sa nachádza batéria s kapacitou 5 000 mAh, ktorá má podporu rýchleho (66 W) nabíjania - fakticky sú to dve 2,72 milimetrové a na sebe závislé články. Odmerať výdrž u takto špecifického mobilu môže byť problémom, každopádne, pri náročnom procese využívania oboch obrazoviek sa Magic V2 dokázal dostať na jednodňovú úroveň, čo je veľké plus. Pri bežnom využívaní je možné dosiahnuť dvojdňovej kapacity. Výhodou je samozrejme expresné dotankovanie takmer do plna už behom 3/4 hodinky. Naopak nevýhodou je absencia bezdrôtového nabíjania, čo je v tejto cenovej relácii trocha divné, aj keď nás to môže zase vrátiť späť k unikátnosti proporcií mobilu samotného.

Podarená a dizajnom jedinečná skladačka

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Honor

Klik pro zvětšení (Honor Magic V2 - recenze)


CGwillWin