preview
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin

Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin - preview
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin - preview
17:32, 18.10.2023

Herné adaptácie populárnej značky Warhammer som ja osobne vždy vnímal výhradne v súvislosti s konceptom RTS. Žáner stratégie k tomuto svetu jednoducho pasuje najlepšie a je jedno akým smerom sa Warhammer za tie roky uberal a ktorú z pre niekoho nečakaných mechaník nakoniec vyskúšal. Preto som pred časom so záujmom začal sledovať vývoj poctivej RTS hry Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin od Frontier Developments. Dielo samotné vychádza v polovici budúceho mesiaca, avšak než sa tak stane, mám tu pre vás malú preview ochutnávku založenú na absolvovaní troch po sebe idúcich kapitol v kampani pre jedného hráča.

Štyri frakcie a nekonečné možnosti

Klik pro zvětšení (Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin - preview)

Ešte než vôbec začnem s výkladom mojich pocitov, určite je namieste spomenúť, že mimo klasickej príbehovej kampane bude Realms of Ruin ponúkať aj komplexný multiplayer v systéme 1vs1 a 2vs2, to všetko naprieč viacerými dostupnými platformami. Rovnako tak, tá kreatívna časť z vás, môže využiť modus s budovaním vlastných máp a editorom vlastných jednotiek. Poďme sa však teraz venovať tomu, prečo hry s tématikou Warhammeru tak milujú milióny fanúšikov po celom svete. Príbeh pojednáva o znovuzrodení ľudského odboja na ceste za zničením zdanlivo nepremožiteľných síl chaosu. Ústredná herná mechanika, čiže stratégia odohrávajúca sa v reálnom čase, v tomto prípade ide takzvane na istotu a sotva by ste tu očakávali nejaké novinky, ktoré by sa snáď snažili o evolúciu žánru ako takého. Jednoducho povedané; ak zbožňujete RTS ako zo starej školy, minimálne nateraz to vyzerá tak, že Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin vás maximálne poteší.

Klasická postupnosť

Klik pro zvětšení (Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin - preview)

Frontier Developments vo svojej novinke nechce ani náhodou vynachádzať koleso a ide im predovšetkým o čo najatraktívnejšie podanú klasickú stratégiu. Obdržíte jednotky, následne sa pozvoľnými krokmi snažíte prepracovať k dostatočnej zásobe zdrojov a od toho momentu povolávať nové jednotky a budovať tak armádu schopnú čeliť aj najťažším výzvam. To čo vás na tom jednoducho bude baviť je komplexný vývojový strom samotných bojovníkov, ktorý má dostatok možností na to, aby ste nimi mohli kompletne zmeniť taktiku v rámci útoku, boja a ostatne aj zhromažďovania. Nesmierne sa mi páčilo, ako sa vizuálne, ale aj funkčne menila moja základňa a rovnako tak super bolo sledovať, že aj pri maximálnom vylepšení všetkých jednotiek, sa náročnosť z ničoho nič neprepadla a schopnosti umelej inteligencie jednoducho pritlačili na pedál. Samostatnou kapitolou je detailnosť grafickej stránky, kde si môžete priblížiť na vojakov a vaše objekty takmer úplne až na dreň a sledovať precíznu prácu vývojárov.

Veľké a pádne očakávania

Klik pro zvětšení (Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin - preview)

Sledovať krásnu fyziku hustých blonďavých vlasov a lesk zlatej spony na opasku je jedna vec, avšak tou druhou je dostatočne zábavná hrateľnosť. V rámci preview programu som mal možnosť reálne prejsť až tri misie, čo do kampane a z toho, čo som v nich videl a zažil, nateraz to s očakávaniami vyzerá viac ako sľubne. Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin ponúka nie len vizuálne nádherné strety štyroch frakcií, kde sa veľká pozornosť venovala aj vysokému stupňu deštrukcie, či už pri aktivovaní jednotiek špecializovaných na diaľkové boje, alebo hrubú kontaktnú silu. Autori si berú overené nápady od známych a kultových RTS sérií, ale nezabúdajú k nim umne napasovať aj niekoľko svojich a pre milovníkov univerza Warhammer relevantných bonusov. Náplň misií sa nekrúti len okolo prostého klikania na všetky dostupné jednotky a ich poslaním do nepriateľského územia, ale nájdete tu aj časti, kde je nutné postupne plánovať a budovať taktické vlny a šetriť zdrojmi v záujme čo najlepšieho výsledku.



Ako vidíte, Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin vyzerá nateraz viac ako sľubne a o konečných kvalitách sa presvedčíme presne 17. 11. 2023, kedy predmetná RTS príde na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Naša stránka vám samozrejme nezabudne pripraviť komplexnú recenziu.

Za poskytnutí hry na preview děkujeme společnosti Frontier Developments

Klik pro zvětšení (Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin - preview)

Testovaná verze: PC

CGwillWin