hw
report
Séria Xiaomi 14 prichádza

Séria Xiaomi 14 prichádza
Séria Xiaomi 14 prichádza
17:00, 25.02.2024

Ešte pred rozbehnutím tradičného Mobile World Congress eventu v Barcelone, sa popredné továrne na mobilné zariadenia začínajú hromadne predbiehať vo vypúšťaní oficiálnych predstavení svojich noviniek. Výnimkou nie je samozrejme ani čínsky gigant Xiaomi, ktorý aktuálnu filozofiu svojej elektroniky umne prepojí aj s predstavením svojho prvého automobilu. Nás však teraz, viac než autíčko na baterky, bude zaujímať najnovší rad telefónov série 14, čiže vlajkových lodí uvedenej firmy. Pri tejto príležitosti, dávno pred udalosťou v Barcelone, si lokálne zastúpenie Xiaomi pozvalo vybraných slovenských novinárov, aby si v najvyššom bode Bratislavy (veža Kamzík) ohmatali príslušné novinky s predstihom a pripravili tak pre svojich čitateľov akýsi „insiderský“ 0pohľad. Medzi hŕstkou vybraných žurnalistov som mal tú česť byť aj ja a teraz vám stručne zhrniem, s čím vlastne štrnástka prichádza.

Nie, Ultru nám neukázali...

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

Modelový rad Xiaomi 14 sa samozrejme, v duchu čínskych tradícií, dal oficiálne vidieť už koncom minulého roka, kedy ho výrobca odhalil na domovskej scéne, avšak až teraz nastal čas strhnúť plachtu aj s lokálnou výšivkou. Určite čakáte, ako vám začnem referovať o prvotných dojmoch z prémiového modelu Xiaomi 14 Ultra, avšak, nanešťastie, v čase môjho výstupu na Kamzík nemohlo ani lokálne zastúpenie ukázať v tomto smere novinárom nič konkrétne - jednoducho mobil nemali. Budeme sa preto teraz v rámci reportáže sústrediť predovšetkým na základný a povedzme si úprimne, aj cenovo oveľa dostupnejší model. Xiaomi 14 sa na našom trhu začne čoskoro predávať v dvoch verziách a to s 12 GB RAM/256 GB pamäťou za 899 eur a 12 GB RAM/512 GB za 999 eur. Aj bez prívlastkov ako Pro (táto verzia nie je určená pre globálny trh) a Ultra (tu naopak môže konzumenta odradiť cenovka 1 500 eur), môžem základnú štrnástku pokojne pasovať za dizajnom a spracovaním plnohodnotnú vlajkovú loď s prémiovým nádychom.

Telefón má rozmery 152,8 mm x 71,5 mm x 8,20 mm, čím prepadáva cez sito veľkostne nastavené na takzvané lopaty. Dnes už jednoducho trend velí zväčšovať, ale Xiaomi ho v tomto prípade nie tak úplne počúva. Mobil má jemne zakrivený zadný panel, vďaka čomu sa oveľa lepšie drží v ruke a s hmotnosťou 193 gramov sa vám rozhodne nebude snažiť stiahnuť nohavice. Pre užívateľov, ktorí nemajú radi lesklé dizajny, pretože je nutné ich neustále leštiť, bude štrnástka dozaista problémom. Mne sa však tá estetika minimalizmu spojená s efektom lesku neskutočne páči, hoci, priznávam, že uvedené sympatie rapídne klesajú v momente dlhodobého používania, čo si ešte povieme priamo v recenzii. Mobil z prednej časti potiera rámiky (je tam badateľná hrana menej než 2 mm) a vďaka šialenej svietivosti 3 000 nitov to v praxi vyzerá, ako keby ste v ruke držali kus chirurgicky presne vyrezaného AMOLED panelu. Obrazovka, vďaka veľkosti 6,36 palca, dostala rozlíšenie „len“ 2 670 x 1 200 pxl, čo však ničomu nevadí, keďže hustota pixelov sa voči minulému modelu navýšila na 460 ppi. Obraz na prvý pohľad vyzerá jednoducho krásne a to si k tomu ešte pridajte plne variabilnú obnovovaciu frekvenciu 1 až 120 Hz.

Leica to myslí s Xiaomi vážne

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

Ak ste to v rámci tej smršti technologických správ vypustených v posledných týždňoch nestihli zaznamenať, tak nemecká spoločnosť Leica, s viac než storočnými skúsenosťami v oblasti optiky, ide v spolupráci s Xiaomi kopať ešte hlbšie. Spoločne totižto oznámili založenie inštitútu zameriavajúceho sa na výskum a vývoj optickej technológie a výsledkom by mala byť v budúcnosti oveľa vyššia kvalita snímania vizuálneho obsahu prostredníctvom mobilných telefónov od uvedeného čínskeho giganta. V duchu tejto informácie môžem priamo premostiť na fotografické schopnosti Xiaomi 14, kde pochopiteľne už v úvode spomínaná a pre mňa stále záhadná Ultra, má reprezentovať „crème de la crème“ z celej fúzie Leica x Xiaomi. Pozadu však neostáva ani základný model, ktorého pýchou je trojica fotoaparátov s optickými objektívmi Leica Summilux. Ten hlavný prichádza s vylepšenou clonou ƒ/1,6 a v kombinácii s obrazovým snímačom Light Fusion 900 s dynamickým rozsahom až 13,5 EV. Špeciálne som v rámci testovania zvedavý na 75 mm teleobjektív, ktorý má zaostrovať vo vzdialenosti od 10 cm a rovnako tak sa chcem zamerať na portrétový nočný režim a filmový modus.

Záverom vám už len stručne povyťahujem pár, síce dôležitých, ale tak nejako očakávaných faktov. Modelový rad Xiaomi 14 je vybavený čipsetom Snapdragon 8 (Gen 3), ktorý aj vďaka 12 GB operačnej pamäti budete môcť využiť na vyššie pracovné vyťaženie, vrátane hrania najmodernejších interaktívnych projektov. Mobil samotný disponuje štandardom IP68, takže ho môžete v rámci čistenia pokojne okúpať ako batoľa. Výrobca okrem štrnástky v duchu súčasného AI trendu oznámil aj väčšie využívanie umelej inteligencie v rámci operačného systému HyperOS, to všetko s cieľom prinášať pre svojich zákazníkov komfortnejšie zážitky. Titulky AI umožňujú prepis hovoreného obsahu v reálnom čase počas videokonferencií. Pri vyhľadávaní v albumoch naopak AI využíva spracovanie prirodzeného jazyka a umožňuje používateľom nájsť konkrétne obrázky v rámci zbierok fotografií tak, že používatelia opíšu, čo hľadajú. AI Portraits zase využíva pokročilé algoritmy na vytváranie nových portrétnych kompozícií odvodených z už existujúcich obrázkov. Okrem toho funkcia AI Expansion uľahčuje realistické rozšírenie existujúceho obsahu obrázkov, čím poskytuje nové kreatívne možnosti. Skrátene povedané: Máme AI a neváhame ju použiť. Ako dobre ju použijú, to vám povieme už čoskoro v skutočných recenziách.

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

Klik pro zvětšení (Séria Xiaomi 14 prichádza)

  • Xiaomi 14 bude k dispozícii v 3 farebných variantoch: čierna, biela a nefritovo zelená od 26. 2. 2024 za cenu 899 EUR pri verzii 12 GB/256 GB a za cenu 999 EUR pri verzii 12 GB/512 GB.
  • Xiaomi 14 Ultra bude k dispozícii v dvoch farebných variantoch: čierna a biela od 18. 3. 2024 za cenu 1 499 EUR vo verzii 16 GB/512 GB.

  • 
    CGwillWin