hw
report
ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne

ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne
ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne
19:00, 09.01.2024

V čase, keď budete zabodávať svoje unavené oči do nasledujúceho textu, zatiaľ čo sa váš mozog pokúsi po sviatočnej nálade na tretí pokus naštartovať, spoločnosť ASUS už bude v rámci CES 2024 posúvať hranice technologických možností na novú úroveň. V posledných rokoch to robia priam s fanatickou zanietenosťou, a ak čítate moje reporty, preview ochutnávky a výstupné recenzie, tak vám je jasné, že z celého konkurenčného pelotónu vedia chodiť zo všetkých veľkých hardvérových tovární najlepšie. Do Las Vegas si 9. ‒12. januára v novom roku so sebou pribalili obrovskú škálu noviniek, z ktorých vám vyberám tie najzásadnejšie kúsky, a to z oblasti kancelárskeho, ako aj herného náradia. Kľúčovou vetou, mimo tej notoricky známej frázy o hľadaní dokonalosti, je pre tento kalendár vetička; pokroková pestrosť, ako som si to sám pracovne nazval.

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

Zenbook Duo

Začneme poriadne z ostra, a to novým prírastkom do portfólia pracovných notebookov modelového radu vybrúseného s citom pre zenovú pohodu. ASUS síce v meste hriechu slávnostne strhol plachtu z prvého štrnásť palcového OLED laptopu s dvoma obrazovkami na svete, ale sám som v rámci novinárskej preview reportáže mal možnosť predmetnú mašinku vidieť naživo ešte o mesiac skôr, apropo bolo to v inej metropole, v tej plnej vežičiek a zlatých ručičiek. Viac o tomto inovatívne pojatom pracovnom náradí bude reč priamo v recenzii. Ale nie náhodou som ho vybral na prvé miesto zoznamu v rámci kancelárskeho hardvéru, keďže ma svojou praktickosťou chytil za moje tukom obalené srdiečko už na prvú dobrú (tie sviatky boli v zmysle stravovania opäť kruté, čo vám budem hovoriť). Duo je tenký notebook vybavený dvoma rovnakými dotykovými obrazovkami a v kombinácii s odnímateľnou klávesnicou plnej veľkosti má toto unikátne zariadenie zlepšovať prácu doma, ako aj v teréne. Multitasking dokážete naplno realizovať cez duo OLED displejov s 3K rozlíšením, obnovovacou frekvenciou 120 Hz, pomerom strán 16:10, ktoré sú spojené plochým 180° pántom ‒ pri plnom rozložení získate úžasných 19,8 palcov pracovnej plochy, ktorú možno vďaka integrovanému stojanu a odnímateľnej klávesnici používať vo vertikálnej alebo horizontálnej polohe.

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

ASUS však mimo Duo konceptu, ktorý by mohol vyznievať ako nasledovník minuloročného PC/tabletu s prívlastkom Fold, uviedol na svetlo sveta aj ďalšiu nečakanú novinku ‒ ZenScreen Fold OLED, prvý skladací OLED prenosný displej na svete. Ako vidíte, OLED trend v podaní toľko proklamovaného výrobcu nekončí a ja som za to nesmierne rád, pretože v zmysle kvality zobrazovacej techniky je OLED v súčasnosti jasnou a dominujúcou špičkou.

Všetky uvedené stroje, ako aj tie, ktoré ešte vymenujem nižšie, budú pochopiteľne opäť dýchať v rytme najnovších procesorov od Intelu a AMD, avšak v duchu trendov sa tentokrát do všetkého začne významnejšie miešať aj umelá inteligencia ‒ ak ste voči nej skeptický, tak vás síce úplne chápem, ale isté veci sú nezvratné, ako raz povedal agent Smith, a treba si jednoducho zvykať.

Okuliare AirVision M1 AR

V duchu zvykania môžeme pozvoľna prejsť k ďalšej novinke, konkrétne k novým AR okuliarom. Aj ASUS uznal za vhodné vkročiť jednou nohou do týchto stále len okrajovo prebádaných vôd a s produktom AirVision chce podporiť vyššie spomínaný OLED trend (okuliare budú vybavené Micro OLED panelmi s maximálnym jasom až 1 100 nits) a súčasne nemalou mierou poskytnúť svojim zákazníkom aspoň to, čo už nejaký čas má konkurencia. Ako to je s kvalitou okuliarov, vám poviem neskôr, avšak nateraz som z toho, čo mi už dávnejšie uvedená konkurencia dala na testy dosť rozčarovaný a dúfam, že ASUS príde s oveľa lepším spracovaním tejto sci-fi idey.

Spoločnosť ASUS toho v rámci pracovných laptopov a kancelárskeho hardvéru na CES 2024 ukázala oveľa viacej (Vivobook série S, ExpertBook B5 alebo mnou už v tomto čase dávno testovaný Zenbook 14 OLED), avšak ja som pre vaše pohodlie vybral to vôbec najzaujímavejšie ako predvoj a všetko ostatné, čo sa v Las Vegas ukázalo/nakrútilo/osvetlilo si v rámci nášho média budete môcť naštudovať cez skrátené spravodajstvo, alebo priamo z preview a review článkov.

Druhým najzásadnejším segmentom záujmu ASUSu je samozrejme herný hardvér. Než prejdem naplno do ROG kuchyne, určite stojí aspoň za zmienku ohlásený upgrade modelového radu TUF Gaming v podobe noviniek A16 a F16. Uvedené notebooky sú vybavené výkonnými červami, šasi disponuje odolnosťou na vojenskej úrovni a ponúkajú pokročilú technológiu aj v rámci displeja. F16 je poháňaný najnovším procesorom Intel Core i9 14. generácie (14900HX) a NVIDIA RTX 4070 GPU s NVIDIA Advanced Optimus, to všetko, aby zvládal komplikované herné úlohy a v konečnom súčte vás nestál horibilnú sumu. Jeho kolega (A16) je naopak vybavený procesorom AMD Ryzen 9 7845HX a grafickou kartou NVIDIA RTX 4070 (rovnako s NVIDIA Advanced Optimus).

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

A to najlepšie na koniec. Republika pre hráčov si v rámci úvodných noviniek na rok 2024 nachystala malú veľkú dizajnovú bombu. Zephyrus, obľúbený model herného laptopu, ktorý paradoxne konzumenti často využívajú aj na kreatívne riešenia v rámci svojej práce, prichádza s ohromujúcou vizuálnou premenou. Ja sám som bol z tejto novinky, ak dám bokom v úvode reportáže spomínaný Zenbook Duo, skutočne ohromený a už sa nemôžem dočkať, až ho dostanem na dlhodobé testovanie.

Zephyrus G14 / G16

Ide o vôbec prvé notebooky ROG s OLED displejom, ktoré v zmysle dizajnu povyšujú pojem minimalizmus na novú úroveň. Ide o herné laptopy zabalené do celohliníkového a šokujúco tenkého šasi, ktorých jasne rozpoznateľnou dominantou sa stane elegantný LED pásik (Slash Lighting) na prednom veku ‒ ten nahradil doteraz využívaný AniMe Matrix panel. Garantujem vám, že nový Zephyrus bude svojou krásou a luxusným výzorom získavať pozornosť očí všade, kde si ho otvoríte a mňa samotného mimo dizajnu dostala (reč je teraz o štrnásť palcovej verzii) váha 1,5 kg a hrúbka 1,49 cm. OLED displej navyše graduje frekvenciu vyžarovania pixelov na úroveň 960 Hz, čo je oveľa viac ako pri štandardnom OLEDe a to je len jeden z mnohých „technologických pokrokov“, ktoré ROG portfólio tento rok vytasí z rukáva. Nové Zephyrus laptopy majú jasné ambície stať sa dokonalým herným a vizuálne príťažlivým náradím, ktoré si hráči budú môcť so sebou zobrať, kam ich len napadne.

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

ROG Phone 8

Tou pomyselnou čerešničkou na torte sa v prípade môjho nazerania do kuchyne spoločnosti ASUS stáva oficiálne potvrdenie a súčasne odhalenie ôsmeho herného telefónu od ROG. Phone 8 a predovšetkým jeho PRO verzia prichádzajú opäť v okázalom a odolnom šasi (IP68), ktoré si však ASUS tentokrát nechal cielene stenčiť ‒ z pôvodných 10,49 mm má telefón po novom už len 8,9 mm. Tenké rámiky lemujúce 6,78 palcov veľký AMOLED (FH+, 165 Hz) panel nechávajú zabudnúť na vizáž minulej generácie a mňa osobne usadila svetlosť 1 600 až 2 500 nits. Nové chladenie sa má starať o správny chod najvýkonnejšieho Snapdragonu 8 Gen3 pri maximálnej možnej 24 GB veľkej RAMke, a ešte než svetom prebehnú prvé relevantné Benchmark testy, tak je jasné, že RPG Phone 8 Pro bude chcieť opäť takzvane trhať nielen ten virtuálny asfalt. Čo sa týka kapacity batérie, tak tu sa zásadne nič voči sedmičke nemení (jednodňová výdrž pri ostrejšom vyťažení), ale osobne ma najviac potešila novinka v podobe bezdrôtového nabíjania, ktorej absenciu som, ak si dobre spomínate, počas recenzovania minulého modelu kritizoval. Rovnako všeobecne kritizovaná chabosť fotografickej výbavy pri Phone 7 sa s príchodom osmičky zásadne vytráca, keďže tentokrát výrobca chce ponúknuť skutočne prémiový fotoset, a preto máme vo výbave, mimo iného, hlavný 50 Mpx snímač so šesť osovou hybridnou gimbálovou stabilizáciou. Z toho, čo som si sám mal možnosť overiť na vlastné oči, je jasné, že ROG Phone 8 PRO chce pokračovať, tam kde skončil predchádzajúci model a popri zástupe už vyššie definovaných úprav pôjde zas raz o to najlepšie, čo si v rámci herného mobilu môžete u nás zakúpiť.

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

Klik pro zvětšení (ASUS ma zase raz nechal nazrieť do svojej kuchyne)

Viac o novinkách z dielne ASUSu si povieme až priamo v jednotlivých recenziách na vyššie vymenované produkty, ktoré predmetná spoločnosť aktuálne predstavila na CES 2024 v Las Vegas.



CGwillWin