preview
Saint Kotar: The Yellow Mask

Saint Kotar: The Yellow Mask - preview
Saint Kotar: The Yellow Mask - preview
19:44, 26.12.2021

Kdybyste si ještě nevšimli, tak 28. října vyšla asi po roce plná verze hororové atmosférické hry Saint Kotar. Já měl nějakou dobu k dispozici prolog s podtitulem The Yellow Mask, což je prakticky hodinku až dvě trvající demo, ve kterém si projdete začátek hry, seznámíte se se dvěma protagonisty, a vydáte se hledat Viktorii, což je manželka jednoho a sestra druhého z nich.

Zpracování, ovládání, hratelnost

Graficky je hra dost pěkná, obrazy dobře doplňují atmosféru a z některých výjevů i ten mrazík po zádech přeběhne. Přechod mezi jednotlivými lokacemi je jako přebíhat z obrazu do obrazu, ale nepřebíháte jenom zleva doprava po místnosti, přecházíte v prostoru. Během nějaké snové sekvence se podíváte dokonce do jakési temné dimenze, se kterou předpokládám, že si budete hodně pohrávat při odhalování příběhu.

Klik pro zvětšení (Saint Kotar: The Yellow Mask - preview)

Dění ve hře ovládáte myší, pomocí které klikáním či dvojkliky, chcete-li běžet, prozkoumáváte okolní prostředí. Největší štěstí je možnost zobrazit si interaktivní prvky v každé lokaci, kde se nacházíte, takže odpadá náhodné skenování pod lupou a případné míjení důležitých prvků a vracení se k nim. Začnete doma, kde na střídačku za oba protagonisty zjistíte, že vám zmizela Viktorie, naučíte se pracovat s inventářem a vyrazíte do města. Hra je kompletně dabovaná, ale neřekl bych, že zrovna kvalitně. Někdy mají postavy tón hlasu neodpovídající situaci nebo tomu, co vůbec říkají, ale pochopitelně ne vždycky a hodně si cením snahy, která do toho byla vložena, protože odbýt hráče zdí textu, navíc v takhle ukecané hře, by nebylo lepší řešení. Doprovodná hudba solidně dotváří napjatou atmosféru a ke hře sedí skvěle.

Klik pro zvětšení (Saint Kotar: The Yellow Mask - preview)

Tempo hry je ale často pomalé, protože rozhovory postav, při kterých kolikrát nic nezjistíte, se táhnou na strašnou dobu, což je nevýhodou plného dabingu. Nicméně mezi jednotlivými replikami jsou často dlouhé pauzy, a nebo vlastně postava nic neřekne, a vy máte jednu dialogovou možnost, kterou musíte odkliknout, jinak se rozhovor neposune. Často jsem se i opřel s tím, že pustím myš a v klidu si rozhovor poslechnu, abych se ponořil do děje a nejen bezmyšlenkovitě odklikal a pak nevěděl, co dělat, ale když jsem pak musel ručně potvrdit vlastně jediný směr, kterým se dialog musel ubírat, přišlo mi to k ničemu.

Klik pro zvětšení (Saint Kotar: The Yellow Mask - preview)

Menší problém jsem ale s protagonisty příběhu měl, a to ten, že nejsou nijak extra uchopitelní, zjednodušeně se je nedá moc mít rád. Benedek je prakticky náboženský fanatik, co všude vidí peklo a hřích, čarodějnictví a nejradši by tam snad všechny upálil. A Nikolay je hrubián. Sice se jim na jednu stranu nedivím, v jejich situaci bych se choval možná ještě hůř, ale to nic nemění na faktu, že -alespoň v prologu- neukázali žádné vlastnosti, kvůli kterým bych jim fandil.

Příběh, atmosféra

Jako dva hlavní protagonisté Benedek a Nikolay hledáte Viktorii, která po včerejší noci zmizela neznámo kam. Benedek je silně pobožný muž, který do města Sveti Kotar v životě nevstoupil, protože je podle něj místem uctívající ďábla a probíhají tam prazvláštní praktiky, které při hledání sestry bude muset odhalit. Zvrat nastane v tmo, když mu nějaká žena ze Svetiho Kotaru, kde nikdy nebyl, řekne, že ho velmi dobře zná, a že zde včera došlo k brutální vraždě a Viktorie byla buď oběť, nebo pachatel. Lehce naťuknete historii místních slavností a rituálů, ale ne tak, že by z toho byla přednáška.

Klik pro zvětšení (Saint Kotar: The Yellow Mask - preview)

Atmosféru skvěle doplňuje soundtrack a obrazové podklady jsou jako z nějakého strašidelného sídla, kde si dovedu představit, že visí na zdech a v noci ožívají. Yellow Mask mě do děje vtáhl a v nejlepším utnul tak, že jsem hned dostal chuť projít celou hru. Místy kvalitní dabing to ještě podtrhuje, byť hru dost zpomaluje. I když je soundtrack dobrý, slyšet postavy mluvit je lepší.

Klik pro zvětšení (Saint Kotar: The Yellow Mask - preview)

Závěrem

Žlutá maska mě navnadila, vyděsila, ale taky trochu rozčílila, nicméně pokud plná hra slibuje dvacetinásobek toho, co jsem zažil v prologu, určitě si plnou hru s radostí projdu. Rozhodně dobře zvládnutý prolog.


CGwillWin