Half-Life slaví čtvrt století, dostává update a dokument

Half-Life slaví čtvrt století, dostává update a dokument
18:04, 19.11.2023

Je to tak, Half-Life slaví 25 let a pro některé z nás jde o další krásné připomenutí našeho vlastního stáří. Je ale hezké, že si na své vlastní dítko vzpomněl i božský Gabe (či spíš někdo jiný ve Valve, kdo to měl pěkně zapsáno v kalendáři) a jedna z nejzásadnějších her všech dob se dočkala oslavy, jak se sluší a patří.

V první řadě tu máme dokument se stopáží lehce přes hodinu, jež obsahuje nečekané množství ze zákulisí. Můžete se těšit na rozhovory s původními vývojáři, jež poodhalí, jak vlastně proces tvorby probíhal a co vedlo k těm či těm rozhodnutím a proč je Half-Life nakonec taková nesmrtelná pecka. Mě osobně se hodně líbila sekce o designu xeňanů a vyprávění Gabe o tom, jak se snažili udělat hru co nejživější a nejinteraktivnější, protože nudných činností si v našem reálném životě užijeme až až. Vzpomeňte si na tohle moudro během vaší další cesty na poštu.

Nepřekvapivě se ale dostalo i na hru samotnou. Někteří koumáci na netu si už v průběhu dní minulých všimnuli, že Half-Life dostává update, a teď konečně víme, o co vlastně jde. Trochu zchladím vaše očekávání a řeknu, že nejde o nic bombastického, jako třeba easter egg s datem vydání HL3, ale o opravdové změny čtvrt století starého titulu. Asi nejzajímavější je oficiální podpora Steam Decku, takže Gordona můžete ovládat i na záchodě nebo na návštěvě u tety. Pokud preferujete pařby doma, potěší výrazně lepší podpora pro širokoúhlá rozlišení, která v roce 1998 věru neexistovala.

Dočkáme se i nového contentu, povětšinou jde o přídavky, jež se v minulosti distribuovaly přes třetí strany. Například tedy Half-Life: Further Data, obsahující modely do multiplayeru a modely postav a Half-Life: Uplink. Zbrusu nový obsah zahrnuje spreje a 4 multiplayerové mapy a toť vše. Jak jsem říkal, nic obřího ale darovanému koni na zuby nekoukej a je super, že na tenhle kus historie nezapomíná a tato vylepšená verze je nyní brána jako „definitivní“ a primárně podporovaná (tzn. HL: Source bude sedět někde tiše v koutě). Takže díky Valve! Už jen ohlaste tu trojku!

DALŠÍ

CGwillWin