hw
speciál
Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?

Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?
Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?
10:24, 12.10.2023

Sú to už štyri mesiace čo aktívne používam PC handheld ROG Ally od ASUSu (na recenzovanie hier a relaxovanie pod perinou) a preto by bolo vhodné, aj s odstupom času od mojej prvej recenzie, zhodnotiť dané železo takzvane s triezvou hlavou. Ono to tak totižto býva, že v úvodnej časti testovania akejkoľvek elektroniky, pri ktorej kvalitatívne prevažujú pozitíva, sa vlna nadšenia nepriamo povyšuje nad akékoľvek menšie nedostatky. Aj preto som sa rozhodol, že vám plusy aj mínusy priameho konkurenta pre Steam Deck dnes opäť zosumarizujem a pridám aj aktuálne postrehy z čoraz viac bujnejšej sféry prenosných herných zariadení.

Nastal nám boom PC handheldov

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Je tomu tak. Nintendo Switch dalo ešte pred mnohými rokmi akúsi nádej aj pre spoločnosti nedisponujúce obrovskou AAA tvorivou skupinou, že raz sa handheldové hranie bude dať realizovať aj prostredníctvom ich vlastného hardvéru bez toho, aby výsledný produkt komerčne skapal behom pár mesiacov. Ako prvé do toho udrelo Valve so svojím Steam Deckom, ktoré dokázalo postaviť solídne železo a spárovať ho s nekonečnou studnicou interaktívneho softvéru, fungujúceho navyše pod vlastným distribučným ekosystémom. Nasledovala už spomínaná republika pre hráčov alias ROG, ktorá nám hodila do rúk ich Ally a dnes, teda v čase písania tohto textu, je na ceste reakcia spoločnosti Lenovo s ich vlastným PC handheldom skrátene označeným ako Legion GO. Nebudem tu spomínať smiešny pokus PlayStation divízie SONY, ktorá nie len že opäť nepochopila aktuálne požiadavky trhu, ale ako bonus k tomu pridala aj svoju dookola sa opakujúcu snahu kopírovať niečo, čo je už dávno za zenitom. Moje pocity aktívneho využívania stále najvýkonnejšej prenosnej PC konzole na svete, čiže ROG Ally, sú aj po štyroch mesiacoch vo všeobecnosti viac ako pozitívne, čomu logicky dopomohla séria zásadných update balíčkov a rôznych záplat.

RGB off

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Rumunská diskotéka je síce efektná na fotkách, avšak v záujme šetrenia batérie si treba daný luxus odoprieť - rozhodne nebudete ľutovať. ASUS po vydaní nedávnej sady opráv zoptimalizoval rýchlosť uspania systému natoľko, že už krátko po aktivovaní pohotovostného spánku, systém dokáže minimalizovať odber energie a to tak, že ani po troch dňoch (ne)činnosti vám neubudne z batérie viac než pár percent. Revíziou prešiel aj proces tankovania a v aktuálnom stave ste schopný Ally nabiť doplna behom 1,5 hodiny, samozrejme výhradne pomocou oficiálnej nabíjačky. Odčerpávanie energie z batérie priamo počas hrania je opäť cesta plná neznámych skratiek a ja sa obávam, že vám v tomto smere ani dnes nedokážem jasne povedať; ako dlho vám daný handheld dokáže fungovať mimo siete. Je totižto zásadné nastavenie grafického výkonu v daných hrách, čo začína snímkovaním, pokračuje rozlíšením a končí CPU boostom. Pri oficiálnych hrách spúšťaných cez oficiálne platformy ako GOG, EA, Steam, Xbox a podobne, je možné boost regulovať, avšak v momente keď potrebujete spustiť napríklad nejaký emulátor je na ňom optimalizácia výkonu doslova závislá. Uvediem preto cifru spojenú s ideálnymi podmienkami, kde vám vizuálny aspekt danej hry nebude nijako prekážať - za takýchto okolností ste schopný aj so solídnym snímkovaním vydržať s Ally takmer tri hodinky bez toho, aby ste pátrali po kábli. Je to veľa? Je to málo? To záleží na vašich nárokoch.

Kdekoľvek máte chuť

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Z dlhodobého pohľadu sa ukázal jeden menší "podvodík" na spotrebiteľa, o ktorom ASUS v súvislosti s Ally asi dobre vedel. Výrobca totižto cielene nastavil otáčky ventilátorov tak aby aj pri plnom vyťažení systému ich handheld nehučal a recenzenti tak mohli pri porovnaní s konkurenciou jasne pomenovať jedno výrazné pozitívum Ally - čiže nižší hluk. Onen handheld však na cielené dusenie otáčok začal postupom času trpieť v súvislosti s vysokými teplotami a preto nám neskorší update priniesol reguláciu otáčok inak dobre riešeného chladenia, ktoré však nie je možné umlčať. Jedným dychom musím dodať, že výsledný hluk z Ally stále nie je tak intenzívny ako pri Steam Decku. Nechcem vám sem teraz vypisovať nejaké aktuálne benchmarky, na to nájdete na internete oveľa sofistikovanejšie odborné portály, ale pre mňa je stále dôležité vedieť, či prvý skutočný handheld od ROG zvláda aj tie najmodernejšie videohry súčasnosti, vrátane Starfieldu a jemu podobných projektov. V tomto ohľade som z dlhodobo testovaného železa skutočne nadšený a teším mňa, že si viem večer ľahnúť do postele, vystrčiť ruky pred seba a ponoriť sa do prepracovanej sci-fi RPG pri ktorej môžem spokojne zaspať a to aj bez svalových kŕčov. Tento oslí mostík som použil na prechod ku hodnoteniu dizajnovej stránky Ally, ktorá je naprieč celou handheld scénou jednoducho bezkonkurenčná. Hranie sa kdekoľvek dostanete chuť je alfou a omegou, ale hranie sa tak aby ste pri tom vydržali a netrpeli, to nezvládal každé železo a ROG v tomto smere exceluje.

Okno do duše chaosu?

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Sotva môžete od Windows handheldu očakávať, že bude bežať na inom operačnom systéme než je práve Windows (anglický suchý humor mám rád). Preto plne chápem, ak je nemalá časť záujemcov o Ally trocha opatrná ohľadom kvality interakcie na dotykovej obrazovke práve s W11. Z môjho pohľadu je však pozitívna skutočnosť, že ASUS sa v základe komplexnosť W11 nesnažil nijako orezať a preto je Ally fakticky výkonným notebookom v dizajnovo dokonalom a prenosnom hernom šasi, ktoré pri prepojení s externou klávesnicou a myšou viete pretvoriť na plnohodnotný pracovný nástroj - vďaka USB donglu som tak Ally vedel spárovať s veľkou 8K TV, zapnúť si myš s šialenými DPI hodnotami a pohodlne písať články cez Office 365. Na hornej strane zariadenia je stále fyzický spínač s prechodom do Armory Crate, vďaka čomu sa akékoľvek obavy z frustrácie v rámci interakcie odbúravajú. Rovnako tak je na opačnej strane ďalšie tlačidlo s ktorým sa viete dostať do konzolovo pôsobiaceho nastavenia celého handheldu, kde sa mi najviac páčil systém vytvárania skratiek pre obrovské množstvo nastavení - RGB, Wi-Fi, svetlosť panelu, rozlíšenie, FPS, batéria a tak ďalej a tak podobne. Kto preto napíše, že Ally je voči Steam Decku užívateľsky neprívetivým hardvérom, tak za mňa nikdy oba systémy nemal v rukách dlhšie než pár hodín. Steam Deck z môjho pohľadu voči ROG handheldu zlyháva takmer na všetkých frontoch aj keď je tu pár scenárov plných premenných, kedy by som niekomu vedel Steam Deck odporúčať viac než Ally. Ak napríklad hráte výhradne len Indie hry, nevadí vám 720p a ste vyložene alergický na slovo Windows, tak je pre vás konzola od Valve jasnou voľbou. Komu neprekáža pomalé sťahovanie tak ešte o to viac, keďže Steam Deck má voči konkurencii vyložene nekvalitný Wi-Fi čip, ktorý si v praxi robí čo sa mu zachce.

Správny krok

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Klik pro zvětšení (Aký je ROG Ally po štyroch mesiacoch?)

Na základe textu vyššie môžete jasne vyčítať, že moje zbavenie sa Steam Decku na základe získania redakčného ROG Ally ani po štyroch mesiacoch nevnímam ako chybu. ASUS s daným hardvérom spravil ten správny krok vpred a aj keď sa, samozrejme, nevyvaroval niekoľkých chybičiek, tak sériou opráv to vedie správnym smerom. Uvidíme ako sa trh s týmto špecifickým železom zmení po príchode Legion GO a prípadne ďalších produktov, ale nateraz jednoducho Ally vládne a ak chcete investovať do komplexne výborne zvládnutého PC handheldu, tak práve ROG pre vás má to pravé.



CGwillWin