hw
preview
ROG Flow Z13

ROG Flow Z13 - preview
ROG Flow Z13 - preview
07:15, 31.01.2022

Z nedávno skončenej akcie CES 2022 v meste hriechu Las Vegas nám cez neustále plodné manufaktúry hernej divízie spoločnosti ASUS doputoval do redakcie jeden exkluzívny kúsok hardvérovej pochúťky. Jedná sa o nadviazanie na filozofiu kompaktného herného zariadenia ROG Flow X13 z minulého roka, ktorá však vykazuje jasné znaky evolúcie. V tomto prípade už môžeme definitívne opustiť priehradku s nápisom; Gaming laptop, keďže ASUS sa rozhodol prísť s najvýkonnejším herným tabletom na svete, ktorého črevá sú schopné doslova roztancovať akúkoľvek modernú hru súčasnosti a cez to všetko si zachovať náklonnosť k tradičnej forme hrania. Za predpokladu, že vám môj opis tejto chystanej novinky pripomína nejaký podivný guláš, rád vám celú vec upresním, a to prostredníctvom nasledujúceho textu.

Len malá ochutnávka, žiadne prejedanie prosím

Klik pro zvětšení (ROG Flow Z13 - preview)

Ešte než sa do toho spoločne, ako sa povie, poriadne oprieme, chcem pripomenúť jednu dôležitú vec. Do oficiálneho spustenia predaja ROG Flow Z13 ostáva ešte nejaký ten týždeň a verzia, ktorá sa mne osobne dostala do rúk, preto nekorešponduje s finálnym produktom ako takým. Nasledujúce riadky sú preto písané ako preview a súhrn prvotných dojmov, ktoré berte práve ako tú spomínanú ochutnávku. Nemal som možnosť otestovať výkon pri hraní samotnom a rovnako tak som nemohol robiť žiadne hĺbkové analýzy - ak medzi to nerátam strčenie ruky až na dno krabice, kam mi spadla jedna poriadne pretiahnutá slina (nebudem pred vami skrývať svoje nadšenie, ostatne myslím, že je samo o sebe zapustené medzi riadkami). Inžinieri z republiky pre hráčov sa totižto rozhodli pre aktuálny rok prísť so svojím príspevkom do sekcie hybridného herného zariadenia a brnkli tak rovno na moju strunu. Prinášajú nám totižto vysoko výkonný hardvér obsahujúci dvanástu generáciu procesorov spoločnosti Intel (v poradí i5, i7 a i9) doplnenú o rovnako najmodernejšie grafické karty s viac ako dostatočným výkonom (Iris Xe, RTX 3050 a RTX 3050 Ti). Toto všetko v prenosnom 1,1 kg vážiacom kovovom šasi schopnom vás preniesť rovno do neďalekej budúcnosti.

Hranie, práca a kreativita

Klik pro zvětšení (ROG Flow Z13 - preview)

Zatiaľ čo Nintendo už piaty rok valcuje trh so svojou hybridnou platformou Switch a Valve sa aktuálne chystá priložiť si k danej koncepcii tiež svoje horúce želiezko, ROG sa snaží ponúknuť ďalší z variantov na zaujímavú prenosnú hernú mašinu. V prípade Flow Z13 sa však rozprávame, ako ste jasne pochopili z textu vyššie, o extrémne výkonnom počítači maskujúcom sa v šasi tabletu. Hardvér beží na Windows 11 a v balení prichádza s rovnako praktickou odopínateľnou klávesnicou, ktorá je súčasne krytom pre 13,4-palcový dotykový IPS panel v pomere strán 16:10 (o tomto pomere ešte v súvislosti s obmenou portfólia produktov ASUS budete počuť viac než dosť). Kto pôjde do najdrahšej verzie, dostane 4K panel pri 60Hz a komu by skôr vyhovovalo Full HD rozlíšenie, polepší si na 120Hz. Jednoducho aj v tomto prípade bude z čoho vyberať a keďže nechcem, aby to tu teraz spadlo do nejakej faktickej roviny, poďme späť k mojim dojmom zo samotnej ochutnávky. Flow Z13 sa totižto po dizajnovej stránke skutočne podaril. Celé telo bolo vyskladané z vysoko kvalitných a dostatočne odolných materiálov. Zadný výklopný stojan ste schopní dostať takmer do roviny, a tak môžete hrať alebo sledovať obsah na obrazovke postojačky.

Vďaka špeciálnemu konektoru je možné pripojiť externú grafickú kartu

Klik pro zvětšení (ROG Flow Z13 - preview)

Osobne si myslím, že prítomnosť 8MP kamery je akýmsi trikom pre kategorizáciu tohto zariadenia pod "tablety", každopádne o jej kvalitách si povieme až v recenzii. Oveľa zaujímavejšie však pôsobí transparentné sklíčko umiestnené práve pod touto kamerou, ktoré v kombinácii s RGB podsvietením vytvára krásne futuristický efekt. Je to ako sledovať miniatúrne Cyberpunk mesto umiestnené pod sklom. Váha nad jeden kilogram vám dáva priestor na držanie tabletu v rukách, ale osobne som si ho buď opieral o nohy alebo o brucho, ak išlo o prezeranie webu. Pri scenári s hraním bude ale po spárovaní s herným gamepadom určite vhodnejšie vysunúť stojan a tablet položiť pokojne aj na nerovnú plochu (mal som ho takto na kolenách a stabilita bola dostačujúca). Z písania na klávesnici, myslím tej fyzickej, čo nájdete v balení, som nadobudol pomerne prijemné pocity, aj keď na plnohodnotnú mechanickú klaviatúru to samozrejme mať nikdy nebude. Práve ona klávesnica, čo je súčasne ochranným krytom, je vec, akú majiteľ Flow Z13 docení až niekde v kaviarni, keď bude nutné napísať pár dlhších mailov alebo pripraviť obsiahlejší text. Pre tieto potreby je jej kvalita za mňa nateraz viac ako slušná. Pod výklopným krytom sa dokonca skrýva vstup pre micoSD karty, čo je obrovskou pomocou pre tvorcov obsahu, ktorí sú tak v exteriéri schopní si preniesť dáta z fotoaparátu rovno do tohto tabletu s výkonnom moderného desktopu.

Batéria môže byť vždy achillovou pätou

Klik pro zvětšení (ROG Flow Z13 - preview)

Akumulátor logicky naplno otestujem až vo finálnej verzii, ale podľa papiera budú všetky tri dostupné verzie Flow Z13 obsahovať batériu z ROG Strix G15, čo by malo byť viac ako obstojné. Nateraz by som vám rád povedal viac, avšak keďže nás v súvislosti s týmto špecifickým prenosným herným, a vlastne nielen herným, zariadením ešte čakajú ostré testy, necháme si priestor na ono toľko potrebné tešenie. Čoskoro sa tak opäť stretneme nad konečnou verziou najvýkonnejšieho herného tabletu súčasnosti, s ktorým ASUS cieli na čoraz širšie pole zákazníkov túžiacich po prenosných herných mašinách s minimom kompromisov.

Klik pro zvětšení (ROG Flow Z13 - preview)



Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Flow Z13 - preview)


CGwillWin