24 rokov od vydania GoldenEye 007 je hra konečne oficiálne povolená aj v Nemecku

24 rokov od vydania GoldenEye 007 je hra konečne oficiálne povolená aj v Nemecku
00:40, 31.10.2021

Kultové akčné dobrodružstvo vytvorené ako dokonalá herná adaptácia na slávnu bondovku Zlaté Oko sa po dlhých 24 rokoch zbavilo všetkých distribučných zákazov na území Nemecka. Možno vám to teraz bude pripadať nanajvýš komické, každopádne pôvodné RARE dielo vydané exkluzívne na systém Nintendo 64 bolo v čase uvedenia v roku 1997 nemeckými úradmi označené za škodlivé pre mládež a nikdy sa v tejto krajine oficiálne nepredávalo - nejde o nič výnimočné, Nemecko malo dlhé roky problém akceptovať nie len svoju minulosť ale súčasne povoliť distribúciu hier nad rámec osemnástich rokov.

24 rokov od vydania sa však FPS Zlaté Oko zrazu vymanila z celého zákazu a hru ako takú už podľa oficiálneho stanoviska je možné predávať, propagovať a šíriť naprieč DE. Ono by to samo o sebe nebolo ničím zaujímavé, avšak je tu jedna dôležitá premisa, ktorá so sebou prináša jednu zásadnú skutočnosť. Onen zákon starý viac než dve dekády by v súvislosti s touto hrou zanikol automaticky v roku 2022, čiže už o pár mesiacov, ale niekto musel osobne intervenovať skoré zrušenie s nejakým cieľom. A teraz je otázka s akým?

Jedným z potencionálnych vysvetlení je uvedenie hry GoldenEye 64 do zoznamu práve spusteného Nintendo Switch Online’s Expansion Pack balíčku, kde si užívatelia môžu predplatiť zoznam legendárnych titulov na N64. Kultová FPS o agentovi s povolením zapíjať (hahaha) tam samozrejme chýba, avšak hore opísaná a byrokraciou zapáchajúca anomália by mohla čo to naznačovať. Nintendo totižto chce svoje diela šíriť celým svetom a práve Nemecký trh im v tom v súvislosti s konzolou Switch neraz bránil, ako napríklad pri nedávnom vydaní portu krvavej zombie hry Dying Light od Techlandu. Tá je v Nemecku zabanovaná od roku 2015 a vydanie sa preto v spojitosti so Switchom v tejto krajine oneskorí.


DALŠÍ

CGwillWin