Valve vyhlašuje válku Nintendu

Valve vyhlašuje válku Nintendu
04:18, 16.07.2021

Před dávnými časy začala v našich obývacích pokojích a nejen v nich bitva. Bitva dvou gigantů o to, čí konzole se stane naší vstupenkou do světa her a zábavy, naším miláškem. Dlouhé roky toto klání mělo jedno kolo kdy v jednom rohu stál Microsoft se svým Xboxem a ve druhém Sony se svým PlayStationem. Oba tábory mají své zastánce i odpůrce. A pak jsou tu ti, kteří si pořídili Nintendo Switch a zvesela se baví s přihlížejícím publikem zatímco Nintendo si mne ruce nad chybějící konkurencí. Tomu je ovšem konec.

Klik pro zvětšení (Valve vyhlašuje válku Nintendu)

Dámy a pánové máme tu tak nového vyzyvatele. Přivítejte po mojí pravici nováčka ze stáje Valve STEEEEEAAAAAAM DEEEEEEEECK. Tento nováček má vskutku velké ambinace stát se mistrem těžké váhy. A jaké jsou jeho předpoklady? Základem je APU čip od společnosti AMD s 16GB LPDDR5 RAM. Obsah se bude zobrazovat na 7 palcovém displeji. Aby naše prsty nezahálely a kdyby náhodou nevěděly co roupama dělat, čekají na ně po obou stranách displeje analogové páčky v kombu se 4 tlačítky na pravé straně displeje a dotykovými panely po obou stranách ve spodní části displeje. 4 další triggery čekají na vrchní straně konzole jak jsme zvyklí u klasických ovladačů a další 4 ve spodní části jeho zadní stěny. K čemu všechny budou a zdali je zvládneme využít najednou je otázkou.

Klik pro zvětšení (Valve vyhlašuje válku Nintendu)

Pokud by nás snad držení v rukou omrzelo nabídne Steam Deck i vlastní dokovací stanici, jejíž součástí budou výstupy pro HDMI, USB, USB-C, Ethernet standartní Bluetooth a nativní Bluetooth audio. Svoje hry tak budeme moci přenést i na TV nebo případně monitor. Už nyní je ovšem na oficiálních stránkách Steamu upozornění, že za dokinu si připlatíme a nebude součástí základního balení. Zdali k ní časem přibude i ovladač ve stylu Switche nebo budeme hrát jen přes klávesnici a myš se uvidí. Mimo stanici má dle vývojářů Deck vydržet několik hodin díky 40 Wattové baterii a to v rozsahu 7-8 hodin pro 2D hry a brouzdání na netu a 4 hodiny pro Portal 2 které se dají natáhnout až na 6 při 30 FPS.

Klik pro zvětšení (Valve vyhlašuje válku Nintendu)

Software na kterém nová konkurence od Valve poběží má být upraveným SteamOS přičemž celý stroj má být přenosným počítačem na bázi Linuxu. Studio přislíbilo možnost připojení myši, klávesnice, ale i instalaci jiných herních obchodů, webových prohlížečů a dalšího softwaru pro PC což navíc nemá být vše.

Klik pro zvětšení (Valve vyhlašuje válku Nintendu)

Hlavní alfou a omegou zařízení je ale samotný Steam. Ten má být dostupný se vším všudy včetně knihovny. A ta je hlavní zbraní nového vyzyvatele. Dle Valve totiž budeme moci hrát všechny hry z naší knihovny na steamu. Pokud by se toto skutečně povedlo získává Deck neskutečnou výhodu oproti konkurenčnímu Switchi. Oproti relativně novému handheldu Nintenda totiž bude moci čerpat ze základny takového množství herních titulů, že ostatní konzole mohou jen závistivě jiskřit obvody. To vše navíc v den vydání.

To se chystá strategicky na letošní prosinec (Díky Santo, Díky Ježíšku a Díky Dědo Mrázi), přičemž při uvedení budou dostupné hned tři verze. Základní verze s uložištěm 64 GB eMMC za 419 euro nabízí navíc akorát cestovní pouzdro. Za 549 euro už získáme 256 GB NVMe SSD a tedy rychlejší ukládání. K tomu navíc cestovní pouzdro a exkluzivní balíček profilu pro komunitu Steam. Nejdražší balíček za 679 euro nabízí kromě 512 GB NVMe SSD uložiště ještě exkluzivní obal na přenos, exkluzivní tématickou virtuální klávesnici, prémiové antireflexní leptané sklo a již zmíněný exkluzivní balíček profilu pro komunitu Steam.

Klik pro zvětšení (Valve vyhlašuje válku Nintendu)

Předobjednávky začínají již zítra v 10 hodin tichomořského času. A jaký je Váš názor? Dokáže Valve srazit Nintendo na kolena a převzít vládu a stát se jedničkou na trhu s přiřučními konzolemi? Nebo se jedná jen o další z mnoha pokusů, který nakonec skončí v propadlišti dějin?


DALŠÍ

CGwillWin