preview
Sherlock Holmes: Chapter One - hands-on

Sherlock Holmes: Chapter One - hands-on
Sherlock Holmes: Chapter One - hands-on
16:00, 02.06.2021

Sympatie smerom do radov ukrajinskej spoločnosti Frogwares som ja osobne na našej stránke nikdy neskrýval. Toto talentované štúdio fungujúce na scéne už viac než dve dekády nám totižto za svoju dlhú existenciu dokázalo ponúknuť obrovské množstvo silných interaktívnych zážitkov, z ktorých v poslednej dobe pochopiteľne najviac rezonuje The Sinking City. Svoju povesť si však štúdio Frogwares dokázalo vybudovať oveľa skôr, než prišli s témou Lovecrafta, ostatne je to práve táto vývojárska značka, čo sa nám stará o kvalitné využívanie licencie na videohry z románovej predlohy Sherlock Holmes. Doteraz už stihli spracovať osem komplexných adventúr o najslávnejšom detektívovi všetkých čias a práve tá deviata sa chystá prísť s aktuálnym rokom, a to naprieč všetkým dostupným platformám. Nedávno sa mi dostalo príležitosti zahrať si preview verziu sanbox adventúry Sherlock Holmes Chapter One a v nasledujúcom texte sa o dojmoch z aktuálnej kvality hry preto môžeme porozprávať.

Progres neúnavne napreduje

Klik pro zvětšení (Sherlock Holmes: Chapter One - hands-on)

Ak niečo na Frogwares vyložene zbožňujem, tak je to ich snaha napredovať. S každým novým zárezom do série pojednávajúcej o výstrednom detektívovi a jeho vernom priateľovi s medicínskym diplomom prichádzal vždy adekvátny progres. V tomto ohľade mi musí dať za pravdu každý, kto si vyskúšal aspoň dve časti celej ich stále nekončiacej ságy, pretože Ukrajinci slovíčko stagnácia v tomto smere dozaista nepoznajú. Každý ich Sherlock Holmes prinášal menšie či väčšie novinky v hrateľnosti a čo je dôležité, každý jeden diel sa čoraz viac vzďaľoval od nálepky "lacný budget". Posledné časti série v podaní Frogwares atakovali svet AA softvéru a nič iné nemusíte očakávať ani od príbehu z čias mladého Sherlocka. Áno, podtitul Chapter One je sonda do života budúcej hviezdy kombinatoriky a dedukcie, ktorá nechce hráča zaviesť do očakávaného klišé, ale naopak mu ponúknuť osobitý a nový pohľad na charakter Sherlocka, ako aj jeho verného druha. Apropo, John Watson tak, ako ho poznáte, a John z čias, kedy Sherlock stál na prahu vlastnej dospelosti, to sú dve úplne odlišné postavy.

Ostrov plný života

Klik pro zvětšení (Sherlock Holmes: Chapter One - hands-on)

Ústredné duo pripláva na rozľahlý ostrov v Stredozemnom mori a na nástennom kalendári sa píše niečo o devätnástom storočí. Aj keď sa prostredie javí ako potenciálny raj pre dovolenkárov, krátko po tom, čo si Sherlock vybalí kufre, zisťuje, že tamojšia spoločnosť je opradená hrubou vrstvou tajomstiev. Máme tu politické hry na pozadí priam do očí bijúcej korupcie a boj o moc, kde slabšie sociálne vrstvy trpia pod útlakom bohatých a naopak majetná spoločnosť nemá stále dosť a túži po väčšej moci. Mladý začínajúci detektív však nemá potrebu miešať sa do záležitostí cudzích, keďže na ostrov prišiel z úplne iných dôvodov. Smrť v rodine sa v úvode mnou testovanej ukážky zdala byť vhodnou pozvánkou na vstrebanie špecifickej atmosféry, každopádne už pri prvých zoznamovacích krokoch som zistil, že toho obsahu tu bude oveľa viac. Sherlock Holmes: Chapter One nám ponúkne obrovskú mapu plnú detailne spracovaných objektov, a to nielen v exteriérovej, ale aj interiérovej podobe. Ešte než som sa vôbec dokázal zorientovať, už som musel riešiť prvé prípady.

CZ lokalizácia

Klik pro zvětšení (Sherlock Holmes: Chapter One - hands-on)

Preview ochutnávka sa po technickej stránke logicky nedala označiť za hotový produkt, a preto vám nebudem písať nič o menších či väčších chrobákoch, ktoré počas tých pár hodín testovania naliezli do inak pekne upraveného obleku Sherlocka. Oveľa zaujímavejšia bola pre mňa skutočnosť, že už toto ranné demo obsahovalo vysoko kvalitne spracovanú CZ lokalizáciu prostredníctvom textu. Ak ste niekedy hrali aspoň jeden diel série, určite budete aj v prípade tejto detektívnej adventúry ako doma. Hlavný hrdina dokáže operovať na viacero úrovniach súčasne a zber dôkazov v jeho podaní prebieha nielen vo fyzickej rovine, ale rovnako tak aj v tej psychickej. Počas rozhovorov máte opäť možnosť skúmať detaily postáv pred vami a tak isto si dopodrobna prezerať jednotlivé objekty okolo. Akonáhle nájdete niečo zaujímavé, poznámka o tom sa vám uloží do spisu pre neskoršie využitie. Páči sa mi, že vývojári stále nechávajú priestor pre prípadnú chybu v úsudku, čo ide trochu mimo filozofie najslávnejšieho detektíva, ale ako vieme, aj ten sa už pár ráz dokázal zmýliť.

Väčší tlak na akciu

Klik pro zvětšení (Sherlock Holmes: Chapter One - hands-on)

Novodobé spracovania Sherlocka, nech už je reč o seriáloch alebo filmoch, sa samozrejme účelovo snažia pracovať aj s akčnejšími prvkami. V tomto prípade sa nám vôbec v premiére stáva aj z toho nášho herného Holmesa o niečo drsnejšia osobnosť. Snáď je to tou mladíckou nerozvážnosťou, či prípadne faktom, že sa po smrti svojej matky potrebuje vybúriť, každopádne mladý Sherlock má možnosť riešiť problémy aj fyzicky. V demo ukážke síce neprišlo na pár vyložene akčnejších momentov, tie sme mohli vidieť v starších videách, každopádne bude zaujímavé sledovať, ako sa s týmto prvkom vývojári popasujú (tu asi pri hotovom produkte pomôže, minimálne v mojom prípade, hranie pomocou gamepadu). Každopádne pôjde dozaista o zaujímavú formu spestrenia, ktorú, ak vo finále autori nejako nepreženú až do absurdity, budeme môcť brať za pozitívum. Koncept nám má vraj ponúkať vždy niekoľko ciest ako riešiť kritické situácie a ak dáme bokom klasickú dedukciu a intelekt, po ruke ostane aj hrubšia sila, ktorá však uvedený intelekt spojený s taktickou prípravou vôbec nepotláča.

Príjemná audiovizuálna stránka, kde dominujú detaily tváre a dabing

Prvá kapitola v živote fiktívnej postavy z hlavy Arthura Conana Doyla sa v podaní detektívnej adventúry Sherlock Holmes: Chapter One nateraz javí ako ďalší zásah do čierneho. Frogwares rozhodne vie, čo robí a z ponúknutej preview ochutnávky som mal všeobecne viac ako dobrý pocit. Vývojári v nej potvrdili moje slová o neutíchajúcom progrese celej série a navyše prihodili príjemnú audiovizuálnu stránku - novinkou sú napríklad minihry pri odpočúvaní cudzích rozhovorov, kde musíte v rýchlosti triediť nedôležité informácie od tých pre vás podstatných. Aj keď hra ešte nemá pevne stanovený dátum vydania, už teraz sa môžeme tešiť na komplexný a prepracovaný herný zážitok.



Za poskytnutí hry na preview děkujeme společnosti Frogwares

Klik pro zvětšení (Sherlock Holmes: Chapter One - hands-on)

Recenzovaná verze: PC

CGwillWin