preview
The Bus

The Bus - preview
The Bus - preview
13:44, 08.04.2021

Akokoľvek ste už dnes možno totálne otrávení z toho množstva šialených a často rovnakou mierou bizarných simulácií o padajúcom kuse chleba či kameni, čo dokáže predpovedať počasie, faktom ostáva, že tento čoraz viac využívaný herný koncept vie neraz priniesť aj niečo skutočne zaujímavé a originálne. Všetko samozrejme záleží na kvalite vývojárov a rozpočtu, aký na realizáciu svojich vízií obdržia, každopádne v prípade nedávno vydaného diela s prostým názvom The Bus sa dozaista posúvame nad hranicu šedého priemeru, ba si dovolím tvrdiť, že pre určité sorty spotrebiteľov sa táto projekcia snov nemeckého štúdia TML stane jasným ekvivalentom oddychu počas simulovania nesmierne dôležitého povolania.

Ondrej Sokol approved

Klik pro zvětšení (The Bus - preview)

Že vôbec netušíte, kto je Ondrej Sokol a prečo ho spomínam hneď v úvodnej citácii? Ide o známeho slovenského vodiča autobusov, ktorý sa vďaka bohatým skúsenostiam nadobudnutým počas dlhých rokov práce v Nórsku postaral o vydanie dvoch nesmierne zaujímavých a v rovnakej miere aj zábavných cestopisných knižiek. V nich jednak deklaruje už spomínanú významnosť svojho povolania, ale hlavne čitateľom ponúka hĺbkovú sondu do pracovného procesu, s akým sa právom spája tá dobre známa fráza o tvrdom chlebe. Ak ste si totižto doteraz mysleli, že takzvaní autobusári majú na starosti maximálne tak len vozenie svojho objemného pozadia v plne klimatizovanej kabíne, duo kníh s názvom Ako som vozil Nórov vás dozaista vyvedie z omylu. Vráťme sa však späť k predmetu tohto preview článku, čím je rozbor Early Access verzie simulácie The Bus. Tá sa síce neodohráva v spomínanej severskej krajine, avšak to na pointe hrateľnosti fakticky vôbec nič nemení. Substrát je totižto stále len substrát, či už má nemecké alebo nórske občianstvo.

Ja wohl alter

Klik pro zvětšení (The Bus - preview)

Ako ste už asi vytušili, primárnym pôsobiskom virtuálneho šoféra mestského autobusu a súčasne aj hlavného hrdinu tejto simulácie je Berlín. Hlavné mesto Nemecka a zároveň jedno z najväčších miest v Európe sa v tomto prípade ponúka v realistickej mierke jedna k jednej. Projekt The Bus sa nachádza v predbežnom prístupe na Steame len niekoľko týždňov a jeho obsah je dosť limitovaný (súčasná cena bola stanovená na 25 Eur). V menu máte fakticky možnosť si vybrať momentálne len režim jednej linky z letiska Tegel na turisticky známu adresu Alexanderplatz, čo je záležitosťou polhodinovej jazdy. K dispozícii je vám duo strojov značky Scania, to všetko s rozdielnou dĺžkou - dvanásť alebo osemnásť metrov. Autori okrem ďalších zastávok plánujú postupne pridať multiplayer, ekonomickú sekciu, mods, ako aj komplexný systém hodnotenia šoférov. Práve ekonomický aspekt by v spojení s odmenami pre zamestnancov mestskej hromadnej dopravy mohol priniesť o to viac atraktívnejší pocit z dobre odjazdených hodín, v čom ja v zmysle budúcnosti vidím veľký prvok motivácie.

Krutá realita plná rutiny

Klik pro zvětšení (The Bus - preview)

Sústreďme sa teraz na toľko dôležité detaily a vierohodnosť faktu, že ste skutočne šofér v Berlíne a vašou úlohou je opakovať jednu linkovú trasu až do vyčerpania osobných pracovných hodín (všetko tu podlieha prísnej norme a nárokom na prestávky). Pri voľbe realistickej náročnosti je všetko plne vo vašich rukách. Musíte manuálne otvárať dvere autobusu, nastavovať pokladňu, zapínať osvetlenie, sledovať dianie okolo vás a v neposlednom rade prispôsobiť jazdu aktuálnym situáciám v meste. Nech už ide o dynamické počasie, alebo tvoriace sa zápchy. V nastaveniach je možné prepnúť aj na arkádový stupeň náročnosti alebo skúsiť individuálne prispôsobenie, avšak pre ten najlepší zážitok ja osobne odporúčam ostať vo vodách čo najvierohodnejšieho realizmu. Licencie z pohľadu motorizmu dopadli primárne len na autobusy a všetky PKW stroje sú len tradičnou imitáciou svetových značiek. Nejde však o nič rušivé ani bijúce do očí, čo by vám malo kaziť dojem z práce lomeno hrania sa na prácu.

Žiadne váľanie sa po zemi

Klik pro zvětšení (The Bus - preview)

Nejaký čas mi síce trvalo nájsť si pomocou nastavení ten svoj ideálny posed tak, aby som videl na všetky tie spätné zrkadlá - či už vonku alebo v interiéri vozidla, každopádne oceňujem v tomto smere tú viac ako širokú škálu komplexnej ponuky. Fyzikálny model jazdy v praxi sa blíži k realite tak, ako to vídame u kvalitnej českej série Euro Truck Simulator a všetky zvuky, vrátane typického rachotu otrasov z kabíny, toto moje tvrdenie len podtrhávajú. Logicky som už pri svojej prvej jazde nemohol odolať a počas maximálnej rýchlosti s obmedzovačom nastaveným na cca 85 kilometrov v hodine som sprudka dupol na brzdu a čakal na reakciu sediaceho substrátu. Evidentne však boli na akékoľvek kaskadérske kúsky už vopred inštruovaní a nevydali ani hlásku. Nanešťastie sa mi nepodarilo na spomínanej trase z letiska nazbierať dostatočný počet cestujúcich tak, aby niekto ostal stáť a nemohol som preto overiť prvky simulácie z pohľadu letiaceho substrátu vrhnutého smerom na čelné sklo.

Máte možnosť voľby volantu s pedálmi alebo ovládania klasickou formou

Simulácia s prostým názvom The Bus na mňa dokázala zapôsobiť pomocou hneď niekoľkých nosných bodov hrateľnosti. Na jednej strane ide o dielo ponúkajúce detailnú grafiku s plnohodnotnou ovládacou schémou, vďaka čomu sa skutočne môžete cítiť ako vodič autobusu a na tej druhej nesmiem opomenúť zatiaľ viac ako dobre zvládnutú cestnú premávku, vrátane niekoľkých hektických momentov, kedy umelá inteligencia zámerne vyrobila dopravný priestupok, len aby som sa za volantom nenudil. Ak všetko pôjde podľa plánov a spoločnosť TML bude reflektovať potreby komunity, finálna verzia 1.0 (zatiaľ nemá žiadny, a to ani orientačný, dátum) sa môže stať vyhľadávanou zábavou pre milovníkov poctivých simulácií, ako aj vyznávačov autobusov samotných.



Za poskytnutí hry na preview děkujeme společnosti TML-Studios

Klik pro zvětšení (The Bus - preview)

Recenzovaná verze: PC

CGwillWin