preview
Diablo 2: Resurrected

Diablo 2: Resurrected - preview
Diablo 2: Resurrected - preview
23:40, 24.02.2021

BlizzConline 2021 máme úspěšně za námi a co si budeme povídat, žádná nálož nečekaných informací se nekonala. Vzhledem k leaknutým informacím, které se na netu objevily už před eventem jsme to ani nečekali. Je tu však jedna záležitost, která rozdmýchala emoce snad ve všech. Diablo 2: Resurrected.

Klik pro zvětšení (Diablo 2: Resurrected - preview)

Druhé Diablo mělo obrovský hype ještě v době, kdy byl Internet v našich končinách teprve v plenkách a dodnes si pamatuju, jak ve Score nebo Levelu dostala hodnocení 7 a zvedlo to u čtenářů slušnou vlnu nevole. Já u druhého dílu strávil stovky hodin, s kámošema jsme ho chodili pařit do lokální herny za těžce uškudlené peníze z kapesného a ničeho jsme nelitovali. A fajnšmejkři ho jedou doteď. Všichni přece víme, že Diablo 3 je pro temnotu vyhledávající kobkaře moc sluníčkové. Od vydání D2 uteklo přesně 20 let, Diablo 4 je ještě v nedohlednu, to značí správný čas na remaster!

Grandiozní fiasko známé jako Warcraft 3: Reforged naznačuje, že musíme být obezřetní, protože u Blizzardu už bohužel neplatí, že všechno, čeho se dotknou se promění v Bitcoiny. Naštěstí v případě Resurrected se spolčili s Vicarious Visions, studiem, které je momentálně součástí Activision Blizzard, a které má na svědomí velmi povedené remastery Crashe Bandicoota a Tony Hawk’s: Pro Skater 1+2. Naděje tedy žije. A vypadá líp než Carmen Electra v nejlepších letech.

Na BlizzConline se objevila slušná porce informací o tom, jak D2R bude vypadat. Takže buďto můžete checknout naše video, kde to rozebírám nebo (pokud dáváte předost čtivu či chcete šetřit data, aby vám zbyly internety ještě na TikTok) si to ve zkratce vypíšeme v tomhle článku.

První důležitou informací je, že Resurrected bude samostatnou hrou a poběží paralelně s původním Diablem 2. Nemůže tak nastat stejná situace jako v případě W3:Reforged, kdy stará, ale stabilní hra přestane fungovat a je nahrazena polofunkčnm bastlem z Blizzardí druhovýroby. Nope. Patříte-li mezi staromilce, můžete pořád pařit OG Diablo 2 a na svém 4K 144Hz monitoru koukat na hru, která nativně běží v 1024x768 pixelech a 25 FPS, dokud úplně nezblbnete. Inu, jestli D2 smažíte celých 20 let, tak o vás mám stejně trochu starost.

Klik pro zvětšení (Diablo 2: Resurrected - preview)

Ti ostatní můžou v klidu přejít na Resurrected, které nabídne novou, líbivější fasádu hodnou roku 2021. Ta nabídne kompletní 3D modely (speciální a setové předměty se budou vizuálně lišit od běžných itemů), spektakulární osvětlení a vyšší framerate. Zajímavostí ale je, že tento kabátek je posazen na původní kostru. Všechny hlavní mechaniky jsou identické jako u originálu a ve všech výpočtech (jak dlouho se castí kouzlo, jak dlouho trvá útok atd.) se počítá s 25 FPS, ačkoliv vizuálně to bude působit mnohem plynuleji. Přesto všechno si remaster dokázal (alespoň na videích) zachovat původní temnou atmosféru, která jistojistě způsobila zrod nejednoho gotika. A ještě třešnička na tomto pekelnými silami prohnilém dortu - těšit se můžeme i na přepracovaná CGI videa.

Klik pro zvětšení (Diablo 2: Resurrected - preview)

Mírných vylepšení se dočká i zvukový doprovod, nebude se však jednat o nic zásadnějšího, větší variabilita zvuků, lepší kvalita atd. Mimo audiovizuálního upgradu dojde i na několik gameplay změn ze stáje “Quality of Life” tedy drobností, které nezasahují do herních mechanik, jen něco usnadňují. Zaprvé přibudou sdílené bedny, takže itemy mezi postavami v rámci jednoho accountu konečně půjde vyměňovat. Jupí. Mezi další podobné zlepšováky patří konsolidované statistiky, zvětšený inventář nebo možnost porovnávat statistiky vaší výbavy.



Nejzajímavější věcí (alespoň dle mého názoru) je cross-progression. Diablo 2: Resurrected má dorazit na všechny současné konzole a vývojáři chtějí, aby bylo možné mezi platformami přepínat. Zatím se sice bojí slibovat podrobnosti (což se v jejich případě nedivím), ale možnost hrát na kompu, pak vyrazit na chatu a tam hrát se stejnou postavou na Switchi je lákavá. Teda až na to, že když už takhle někam jedu, tak ten Switch stejně nezapnu. Ale to už je můj problém. Co víc dodat? Těšíme se, hodně se těšíme a jakmile se dozvíme něco nového, budeme vás informovat. Do té doby můžete brousit zbraně a cvičit kouzla, protože Diablo se bez boje nevzdává.


CGwillWin