recenze
Company of Crime

Company of Crime - recenze
Company of Crime - recenze
12:00, 04.02.2021

Dnes sa spoločne pozrieme na ďalší pokus o úspešné využitie komplexného konceptu TBS, ktorý ja osobne nesmierne milujem a som tak ochotný pri ňom tolerovať rôzne dizajnérske prešľapy, tentokrát v podaní indie spoločnosti Resistance Games, pre ktorú sa projekt Company of Crime stal vstupom do veľkého herného biznisu. Ako úspešný vstup to vo finále je a či sa lokálne dobre známej produkčnej firme 1C Entertainment oplatilo zastrešiť celú distribúciu, tak na to si teraz dáme odpoveď v našej tradičnej textovej recenzii.

Atmosféra

Klik pro zvětšení (Company of Crime - recenze)

Presuňme sa teraz do oblasti Londýna v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy známe čierne uniformy zakončené unikátnym klobúkom rovnakej farby museli čeliť hromadného nárastu kriminality. Prvou veľkou výhodou tohto diela je možnosť voľby strany, na akej chcete stáť. Máme tu klasické dobro verzus zlo s relatívnou prímesou reality, kde vám hlavná príbehová kampaň umožní vybrať si políciu alebo priamo zločineckú organizáciu. Scotland Yard verzus Mafia je dozaista zaujímavý nástroj na odlíšenie sa od zbytku TBS konkurencie, avšak ak by dielo samotné stálo len na tomto bode, sotva by si zaslúžilo vašu pozornosť.

Každý proti každému

Klik pro zvětšení (Company of Crime - recenze)

Nech už si vyberiete jednu alebo druhú stranu, náplň tu ostáva viac či menej podobná. Ako gangster sa z pozície hlavného bossa musíte snažiť ovládať čo najväčšie územie mesta, a to pomocou násilia a peňazí. Základom tu je samozrejme dobrá reputácia v podsvetí, ktorú si sotva vydobyjete pomocou prázdnych úsmevov a dobročinnosti. Okrem polície samotnej sa vám do cesty budú neustále pliesť aj radoví občania mesta, s čím sa však dá vysporiadať pomocou agresie. Londýn je však veľké mesto a vaša organizácia v ňom nie je preto jedinou kriminálne činnou bunkou. Z tohto dôvodu je nutné sa pripraviť na boj s konkurenciou, ktorý často skončí krviprelievaním.

Prirodzený výber

Klik pro zvětšení (Company of Crime - recenze)

Začínate len s malou skupinkou akčných jedincov, ktorí sa od seba odlišujú schopnosťami. Čím viac ich nasadzujete priamo do misií, o to viac sa členitosť pavúka ich možností rozširuje. Aj keď tu funguje akýsi základný výber povolania, sotva sa v tomto smere môžeme rozprávať o nejakej fungujúcej komplexnosti, keďže stačí s danou postavou naskočiť na vyšší level a už je schopná vykonávať všetko to, čo vás len napadne. O to viac môže pre vás byť problémom, ak daného "hrdinu" stratíte alebo vám ho zatkne agilná polícia (ten obrátený proces hrania za ochrancov zákona vám asi v tomto prípade nemusím znova opisovať). Chod mafiánskej bunky potrebuje ale dostatok financií, a tak sa okrem povinnosti plánovania stratégie musíte stať aj vedúcim finančného oddelenia svojej firmy.

Všetko stojí peniaze

Klik pro zvětšení (Company of Crime - recenze)

Zatiaľ čo najímate nových regrútov priamo v prostredí špinavej ulice a platíte im keš bez odvodu podielu pre zdravotnú poisťovňu, je nutné nezabúdať ani na pravidelný zber výpalného a riešenie často sa opakujúcich misií. Od mlátenia nevinných barmanov až po strieľanie olova do tiel problémových majiteľov reštaurácií, to všetko vás čaká na tradičnej šachovnici s konceptom ťahovej stratégie. Čím viac kriminality páchate, o to väčšmi stúpa napätie v meste, o čom vás informuje pomerne prehľadný graf diania v jednotlivých štvrtiach. K dispozícii máte manažérsky stôl, kde si postupne vylepšujete svoju základňu a z nej priamo vysielate do akcie podriadených. Ak by sme sa mali rozprávať o nejakej prehľadnosti, tak tu všetko funguje viac ako uspokojivo.

Stereotyp

Klik pro zvětšení (Company of Crime - recenze)

Mávol by som ešte rukou nad nie práve košatým stromom možností, ako sa hrdinovia môžu správať priamo v boji, ale oveľa horšie som dokázal znášať ten nekonečný stereotyp prostredia. Interiéry zafajčených barov boli dozaista koloritom daného obdobia, ale prečo sa tento fakt vývojári nesnažili rozbiť rovnakou dávkou zaujímavých exteriérov a takmer všetok gameplay situovali do budov, to už mi je záhadou. V zmysle animácií a konfrontácie samotnej sa však dá hovoriť o uspokojivom výsledku, kde však opäť vystrkuje rožky opakovaná schéma. Jeden z gangstrov uchopí cieľ a druhý začne pracovať na jeho fasáde. Interakcia sa tu tak často zaobíde s vrhaním predmetov než so streľbou, ale nebojte, aj tej si tu užijete viac než dosť. Štatisticky je však Company of Crime viac o bitkách a nie zabíjaní, čo minimálne do TBS žánru prináša istú pestrosť.

Čas

Klik pro zvětšení (Company of Crime - recenze)

Ďalším čiastkovým novátorstvom do sféry klonov X-Comu je časový dopad vašich rozhodnutí. Ak danú misiu, kde bol spustený policajný alarm, nestihnete vyriešiť v požadovanom čase, na miesto dorazí polícia a vy budete mať o to väčší problém (opäť tu pripomínam možnosť hrať aj za strážcov zákona a manažovať policajnú stanicu). Teraz si pri opise možností otočíme krátko list a pozrieme sa na druhú stranu tej pomyslenej barikády. Ako šéf policajných zložiek sa logicky snažíte zločin potlačiť a spacifikovať, avšak to je len jedna strana mince podobná s tou druhou. Ďalším dôležitým partom ostáva najímanie nových kolegov a hlavne riešenie kriminality formou forenznej techniky a tradičných informátorov. Zaujímavým prvkom je akési predvídanie zločinu, kde na určité miesta mapy vopred vyšlete hliadky, ak tam tušíte možné komplikácie. Toto všetko síce na papieri znie zaujímavo, ale po pár hodinách reálneho hrania sa z toho stáva vyššie spomínané opakovanie a nastupuje stereotyp.

Umelá inteligencia

Klik pro zvětšení (Company of Crime - recenze)

Dám teraz bokom nie práve oku lahodiacu grafiku, ostatne u nezávislej produkcie v tomto duchu nemáme právo očakávať zázraky, a presuniem sa ku schopnostiam umelej inteligencie. Company of Crime disponuje jednou z najhlúpejších AI, aké som za posledné obdobie mal možnosť v žánre, aký reprezentuje, vidieť a toho výsledkom sú často bizarné pohyby postáv kade tade po mape a nelogické správanie sa vašich ale aj súperových hrdinov. O nejakej príbehovej linke tu navyše nemôže byť ani reč, keďže sa všetko krúti okolo jednej pointy "Mafia vs Polícia a naopak" tak úzko, až vás v tom atmosféra doslova utopí a unudí. Najzaujímavejšia tu vo finále ostáva možnosť voľby, ako aj štýl realizácie boja a riešenia konfliktov, či vám toto ale stačí na vytiahnutie peňaženky, zvlášť ak sa okolo predávajú oveľa zaujímavejšie TBS projekcie, to už je vec vašej voľby.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti 1CPublishing

Klik pro zvětšení (Company of Crime - recenze)

Recenzovaná verze: PC
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Niekoľko zaujímavých nápadov tu ubíja predovšetkým stereotyp a chabá umelá inteligencia

CGwillWin