report
Vypravili jsme se do studia Bohemia Interactive a zajezdili si v tanku

Vypravili jsme se do studia Bohemia Interactive a zajezdili si v tanku
Vypravili jsme se do studia Bohemia Interactive a zajezdili si v tanku
12:00, 09.01.2019

Možnost podívat se do herního studia je pro každého zapáleného hráče nepochybně zážitek. Když proto přišla nabídka od předního českého studia Bohemia Interactive, nebylo nad čím váhat. Mou maličkost z našeho týmu doplnil ještě náš deskový přeborník Petr. V této dvojčlenné sestavě jsme si podle pokynů dali sraz na Smíchovském nádraží v Praze, kde pro nás po chvilce čekání přijel vojensky ladění ARMA van. Nevydali jsme se totiž do brněnské ani pražské pobočky Bohemky, ale do samotné ústřední centrály, která se nachází necelých 30 kilometrů od Prahy v neveliké a přírodou obklopené obci Mníšek pod Brdy.

Klik pro zvětšení (Vypravili jsme se do studia Bohemia Interactive a zajezdili si v tanku )

Vlastnit tank se hodí i v době míru

Tato pro velkou herní společnost poměrně nezvyklá lokalita na mě rozhodně zapůsobila. Nešlo totiž o nějaké uniformní kanceláře uprostřed komplexu výškových budov, ale několik na první pohled běžně vypadajících domů s velkým prostranstvím okolo. Přilehlé pozemky ale neslouží jenom jako odpočinková zóna pro zaměstnance. Při herním dojde určitě k řadě momentů, kdy je jednoduše potřeba vypustit pádu.

A v Bohemce si na odreagování pořídili jednu takovou trochu větší hračku jménem Edita. Je to ruský tank T-72, který byl v minulosti využíván Československou armádou a po jeho vyřazení se dostal právě do Mníšku. Nejde přitom o nějaký nepojízdný muzejní exemplář. Tank je plně s výjimkou děla a mechanismu na otáčení věže plně funkční, o čemž jsme se také mohli přesvědčit. Hned po příjezdu do Mníšku nám bylo nabídnuto, abychom se v Editě povozili, což byl pochopitelně velký zážitek.

Klik pro zvětšení (Vypravili jsme se do studia Bohemia Interactive a zajezdili si v tanku )

ARMA 3 bude žít ještě dlouho

Kluci a holky z Bohemky ale tank nevytahovali jenom kvůli pár novinářům. Zároveň s námi bylo ve studiu na návštěvě také poměrně velké množství fanoušků Army z řad moderské komunity. Akce s názvem Creator Bootcamp představovala pro ty nejlepší modery z celého světa příležitost, jak se nejen podívat do místa vzniku jejich oblíbené hry, ale především šanci se na samotném vývoji Army 3 podílet. Třetí ARMA sice před nedávnem oslavila již své páté narozeniny, ale vývojáři s její podporovou rozhodně nekončí.

V další cestě populárního vojenského simulátoru budou hrát velmi důležitou roli právě komunitní módy s oficiální podporou a servisem od samotného studia. Co se týče aktuálně rozpracovaných projektů, tak je to kromě early access dvojice DayZ a Ylands také příprava nového enginu pro budoucí dosud neoznámené hry a v neposlední řadě rovněž čerstvě oznámený Vigor. Je ale jasné, že budoucnost studia je i v budoucnu pevně spjata s úspěšnou sérií ARMA.

Nesmírně uvolněnou, neformální a pohodovou atmosférou dokázalo přerušit pouze adrenalinové a nezapomenutelné řádění v Editě.

Až jsme s tankem dostatečně zorali přilehlé prostranství, tak jsme se vydali na prohlídku samotných kanceláří. Kromě útulných místností s několika počítači jsme nahlédli i do motion capture studia, které slouží k nahrávání pohybu objektů a jejich následnému převedení do digitální podoby. Místnost takových rozměrů se speciálním kamerami pro snímání pohybu není u nás rozhodně běžnou záležitostí, takže není překvapení, že Bohemia Interactive svůj prostor pronajímá i jiným studiím. Když pominu adrenalinovou projížďku tankem, tak pro mě byla právě prohlídka motion capture studia vrcholem prohlídky. Celou exkurzi jsme zakončili neformálním povídáním s kolegy, vývojáři i členy z řad moderů u výborné pizzy.

Klik pro zvětšení (Vypravili jsme se do studia Bohemia Interactive a zajezdili si v tanku )

Na závěr musím ocenit, že se celá akce pyšnila nesmírně uvolněnou, neformální a pohodovou atmosférou, kterou dokázalo přerušit pouze adrenalinové a nezapomenutelné řádění v Editě. Bylo rovněž zajímavé vidět, že i v běžné obci v Brdech bez problémů funguje pobočka jednoho z nejznámějších herních studií u nás. Tímto tedy děkujeme za pozvání a těšíme zase někdy na viděnou.



CGwillWin