speciál
Na co se těšíme - leden

Na co se těšíme - leden
Na co se těšíme - leden
20:00, 01.01.2016

Tak a je to tu! Konečně je za námi prosinec, resp. je před námi zcela nový rok. Pokud jste si dali nějaké předsevzetí, věřím, že se vám jej podaří v roce 2016 úspěšně dodržovat, i když mnohdy to skončí dříve, než to stačíte aplikovat. Nicméně jedno z mých předsevzetí bylo se snažit tento pravidelný speciál udělat pro vás čtenáře mnohem zajímavější, proto doufám, že se vám bude líbit například hned tento první - lednový.

No, a na co se tedy můžeme těšit v prvním měsíci? Ono nečekejme bouřlivé nášupy her, jako třeba v říjnu nebo listopadu. Vývojáři (spíše distributoři) začínají pěkně pozvolna. Ono je to logické, konec konců, na první pořádné tituly se můžeme těšit až koncem měsíce. Proto podobně jako v prosinci si vyberu pouze tři tituly. A jako přídavek dodám několik řádků o pár menších hrách, které by vám neměly uniknout. Takže bez dlouhého otálení pojďme na to.

Klik pro zvětšení (Na co se těšíme - leden)

Resident Evil Zero
Vychází: 19. ledna na Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 a PC

V minulém roce jsme se dočkali remasteru řady kapitol Resident Evil. Vzhledem k prodeji více jak jednoho milionu kopií to Capcom nemohl nechat být, a tak nám servíruje další remake z této herní série. Tentokrát půjde o samotný prequel toho, co bylo před samotným odstartováním ságy. Jde o titul, jenž vyšel v roce 2002 na Nintendo Gamecube..

Je velmi chválihodné slyšet, že na Resident Evil Zero se podílí většina vývojářů, kteří před více jak deseti lety pracovali na původní hře. Krom grafického vyhlazení do rozlišení 1080p, se můžeme těšit také na přepracování zvukového doprovodu do prostorového 5.1 formátu. Dále se autoři chlubí možností přepnout na ovládání dle soudobých standardů a možnost přepínat formát obrazu z originálních 4:3 na 16:9.


Tip, jak to dopadne

Tento hororový titul nás určitě v lednu potěší, i když hodnocení bude nejspíše průměrné, a to v intervalu 50-60 %. Jednoznačnými důvody pro snižování hodnocení bude i přes veškerou snahu autorů špatné ovládání na dnešní dobu. I grafické ztvárnění nebude patřit k těm silnějším stránkám hry, a to i přes fakt, že je to jeden z hlavních taháků tohoto remasteru, protože jinak nám vývojáři nic nového nejspíše nenabídnou.

The Witness
Vychází: 26. ledna na PS4 a PC

Může to být pro vás trochu překvapující titul, možná jste o něm nikdy neslyšeli, ale dle mého názoru půjde o velmi kvalitní záležitost od tvůrců ze studia Thekla. A o co tedy vlastně jde? Jste vrženy na otevřený ostrov se spoustou přírodních a umělých překážek. A vašim úkolem není nic jednoduššího, než je všechny vyřešit. Nic jiného než zapojení vašich mozkových závitů se zde neočekává, protože půjde o pořádnou 3D logickou adventuru.

Na vyřešení vás celkem čeká přes 650 hádanek, které řešíte na všemožných panelech umístěných na ostrově. V praxi půjde o nalezení správné cesty z bludiště apod. Mezi jednotlivými hádankami se pohybujete z pohledu první osoby. Postupně se dočkáte deseti různých oddílů, resp. spíše částí ostrova, které se postupně přibližují až finální fáze hry, jež se uskuteční uprostřed ostrova na vrcholku hor.

Tip jak to dopadne

Dle mého názoru tato hra bude hodnocena vyššími známkami v rámci intervalu 65 až 75 %. Její kvalitu budou snižovat často se opakující úkoly, a v neposlední řadě si myslím, že hra bude hodně zabugovaná (což dořeší budoucí patche). Nicméně rád bych, aby mě tvůrci přesvědčili o opaku.

Sébastien Loeb Rally Evo
Vychází: 29. ledna na PS4, Xbox ONE a PC

Milovníci rally si popravdě zatím moc výskat nemohou. Aspoň ne na konzolích Xbox One a PlayStation 4. Přeci jen už jsou na trhu více jak dva roky a dočkali jsme se jen jediného titulu - WRC 5. A ta se popravdě moc nepovedl. Takže se do vašich obyváků a pokojů pokusí "vloupat" dílo od Milestone. Pro svou hru využili dokonce i legendárního jezdce, francouzského matadora Sébastiena Loeba. Vývojářům poskytoval cenné rady tak, aby se automobil choval co možná nejvíce realisticky.

Po obsahové stránce se snad bude na co těšit, protože si můžeme užít jízdu s více jak 50 automobily - nejenom soudobých, ale i historických modelů. Vše si můžete užít na více jak 300 kilometrech skutečných tratí. A to vše si vyzkoušíte v deseti různých herních režimech - takže svou cestu ke slávě rallyového jezdce si snad najde opravdu každý.


Tip jak to dopadne

Osobně si myslím, že tato hra bude hodnocena nadmíru dobře. Její hodnocení bude nejspíše v intervalu 80 - 90 %. Myslím, že pocit z jízdy nebude nikterak špatný, ani náplň toho, co si můžeme zahrát, nebude nikterak významně strhávat bodíky z hodnocení. Čeho se avšak obávám, je bídně provedená prezentace závodů. Tzn. reportáže před závodů, rozhovory nebo snad analýza jezdců, porovnání jízdy nejlepších jezdců apod. Prostě na to, co jsme zvyklí z TV, zde bude neúprosně žalostné.

A co dál?

Jak jsem v samotném úvodu naznačil, nenechám vás jen u tří vybraných titulů, ale poukáži na několik menších her, jež by neměly uniknout vaší pozornosti, protože si své místo zde určitě zaslouží.

Assassins Creed: Chronicles India

Loni v květnu jsme se vydali do Číny a měly následovat další dva díly. Měsíce plynuly jako voda a pokračování nikde. Až konečně teď, resp. 12. ledna, se dočkáme druhého dílu této 2,5D plošinovky, která nás zavede do Indie roku 1926. Ocitnete se v době velkého konfliktu mezi Východoindickou společností a Sikhy. Vše navíc přiostří příjezd templářského mistra, který s sebou nese artefakt náležející Bratrstvu. Chopíte se do role Arbáz Mira a vašim úkolem je získat artefakt a ochránit své spojence.


Darkest Dungeon

A také něco menšího pro fanoušky klasických dungeonových RPGček vychází 19. ledna. I když nejde úplně tak o klasické prolézání kobek a všemožných strašlivých prostor a v tahových soubojích likvidování jednoho nepřítele za druhým. Vývojáři ze studia Red Hook uspěli v Kickstarterové kampani a za pomoci fanoušků tak mohlo vzniknout dílo, kde neléčíte jen své fyzické šrámy, ale především musíte počítat s tím, že vaši hrdinové utrpí psychické bolístky, které je ovlivňují po celou dobu. Pokud vás udeří kostlivec, nezbavíte se strachu z nemrtvých apod. Myslím, že tato myšlenka je velmi originální a stojí za to si tento titul vyzkoušet.

LEGO Marvel Avengers

Fanoušci Lega a hrdinů z dílny Marvelu dostanou svoji porci zábavy taktéž v lednu. Konkrétně 26. ledna na všech možných platformách. Titul navazuje na film: Avengers: Age of Ultron. Ujměte se tedy Iron Mana, Hulka, Kapitána Ameriky, Thora či Black Widow a vydejte se za dobrodružstvím na záchranu celé planety, s kterou zamýšlí zlý Ultron uskutečnit své ďábelské plány. Ve hře narazíte na slavné filmové bitvy s patřičným a neodmyslitelným vtipem Lega.

Shadow of the Beast

Fanoušci plošinovek mohou být nadšení, protože 27. ledna dostanou návrat legendární hry exkluzivně na PS4. Pokud jste nikdy o tomto titulu neslyšeli, určitě nevadí, protože jde o velmi frenetickou a přívětivou akci. Budete postupně řetězit svá komba tak, abyste nejdříve omráčili nepřítele a posléze jej dorazili. Příběhově se chopíte opět Aarbron, který byl unesen jako dítě a skrz naskrz očarován magií, a to tak, že se z něj stal monstrózní válečník. A vydáte se na nelehké dobrodružství, které vám tvůrci připraví. Pro nováčky hra má být lehká na průchod, pro hardcore hráče je připraveno bodové hodnocení za každé kombo, takže se můžete předhánět s přáteli, kdo je lepší fighter.

Co říct závěrem?

Věřím, že naše tipy na leden vám přišly vhod a že jste si některý titul vybrali nebo se dozvěděli o něčem úplně novem a nečekaném. V únoru se dočkáte již tradičního a klasického formátu s pěti hrami, které podrobím i tipu na hodnocení v našich recenzích. Každopádně únor už bude určitě pln pořádných titulů. Když to vezmu jen tak namátkou: Far Cry: Primal, Street Fighter V, Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2, Unravel nebo završení Assassin's Creed: Chronicles z Ruska. Napište nám do komentáře, která hra vás nejvíce zaujala nebo na kterou se nejvíce těšíte?


CGwillWin