recenze
Sébastien Loeb Rally Evo

Sébastien Loeb Rally Evo - recenze
Sébastien Loeb Rally Evo - recenze
07:25, 04.02.2016

Od příchodu konzolí nové generace na trh (PlayStation 4 a Xbox One) se jejich majitelé dosud nedočkali žádné pořádné simulace rallye. Ano, jeden pokus tu byl. Během loňského podzimu v podobě oficiálně licencované WRC 5 od vývojářů ze studia Kylotonn Games. Tento titul si však nezískal sympatie ani u hráčské ani u odborné veřejnosti, takže fanoušci tohoto žánru museli dál smutně čekat, až se některý tvůrce odhodlá udělat něco pro milovníky těchto rychlých speciálů.

Jeden takový odvážlivec se nám právě dostal do redakce. Je pravdou, že tu měl být už loni na podzim, ale trošku se opozdil, takže přichází až teď po vzoru „lepší pozdě než nikdy.“ Jde o Sébastien Loeb Rally Evo od vývojářů z malého italského studia Milestone, kteří jsou proslulí svými závodními tituly. Už v minulosti vydávali rallye s oficiální licencí WRC. Ale teď ji nemají, tak pro svoji hru přizvali legendárního francouzského devítinásobného vítěze WRC, aby přispěl s cennými radami během vývoje - k dosažení maximální realističnosti a požitku z jízdy.

Klik pro zvětšení (Sébastien Loeb Rally Evo - recenze)

Pozitivní začátek dává šanci na nejlepší rallye současnosti

Po krátkém intru, dobrovolném tutoriálu, který vás naučí, jak ovládat svůj speciál, a absolvování intuitivního průvodce vytvoření mého profilu nového jezdce jsem se ocitl v hlavním menu. Mé zjištění bylo až nad míru překvapivé a příjemné, protože Sébastien Loeb Rally Evo v sobě ukrývá spoustu zábavy. Konečně můžeme říci o nějaké hře, že netrpí nedostatkem herního obsahu, tak jako jsme to zažili třeba u NHL 15, F1 2015 apod.

Nebojím se tvrdit, že tato hra má herního obsahu přehršle. Možnosti herních módů bych rozdělil do tří kategorií: první jsou závody do vrchu v podobě druhého nejstaršího závodu ve Spojených státech amerických, na vrchol Pikes Peak. Jde o téměř Mekku závodů v americkém Coloradu. Trať měří necelých 20 kilometrů a závodníky svým neúprosným stoupáním a nekonečným množstvím zatáček rozhodně nešetří. Historické okénko jen dokončím tím, že Sébastien Loeb drží absolutní rekord, kdy trať pokořil za 8 minut a 13 vteřin v roce 2013. Tak schválně, zkusíte rekord překonat, tedy aspoň virtuálně?

Druhý mód je RallyCross a třetí jsou samotné závody mistrovství světa rallye. Samozřejmostí je možnost si vyzkoušet jednotlivé etapy nebo celé závody, abyste se připravili na mnohem těžší výzvy. Přeci jen, asi mi dáte za pravdu, že je dobré být připraven na kariéru a rozhodně nechcete začít bez znalosti tratí, abyste se vymlátili při první zatáčce, že ne?

Ano, zmíněná kariéra zde nechybí. Vývojáři si s ní dali dost práce a nemohu říci, že by byla odfláknutá. Ba naopak! Můžete se těšit na spousty závodů a událostí, které jsou doprovázeny spoustou drobných detailů, jenž oddělují nudné herní módy kariér od těch zábavnějších. Ale i přes nezbytnost tohoto režimu mi přišel o krapet zábavnější mód Loeb Experience, kde se vžijete do role tohoto matadora a můžete zažít ty nejvýznamnější milníky v jeho závodní kariéře. Tyto dva herní režimy vám samy vystačí na několik desítek hodin.

A pokud už máte své řidičské schopnosti zvládnuté na maximální úrovni, můžete je prověřit v multiplayeru proti živým soupeřům v různých disciplínách. Zde jsem narážel na menší problém s minimálním počtem hráčů, ale nebylo to nic ve stylu „čekám dvě a více hodin“. Čekání na hráče zabralo vždy maximálně do pěti minut.

Klik pro zvětšení (Sébastien Loeb Rally Evo - recenze)

Stále to vypadá nadějně aneb kam se všude podíváme?

Pokud jsem pěl ódy na dostatek herních režimů, mohu celkem v klidu pokračovat. Nabídka jednotlivých tratí v rallye je přijatelná. Dočkáte se sněhem zapadaného Švédska, úzkých silnic Monte Carla, štěrkem a prachem uzpůsobené erzety Mexika, země tisíce jezer Finska, krkolomných zatáček ve Francii, sluncem vyprahlé Austrálie, blátivého Walesu nebo rallye Itálie. Když k tomu připočtete pět okruhů v RallyCrossu a závod do vrchu na Pikes Peak, dostanete solidní porci kilometrů, které můžete zdolat.

Klik pro zvětšení (Sébastien Loeb Rally Evo - recenze)

Mimochodem, když se zmiňuji o kilometrech, tvůrci se nechali pro tvorbu tratí inspirovat více než 300 kilometry skutečných cest, po kterých se prohání tyto závodní speciály. Takže pokud budete nadávat, proč zrovna tady je pěkně zákeřně umístěna zatáčka nebo šikana, tak za to nemohou vývojáři z Milestone, ale někdo úplně jiný. Zcela upřímně si myslím, že je to krok správným směrem. Tratě nepůsobí tak ploše a jednolitě jako za dob, když ještě Milestone dělal rallye pod oficiální značkou WRC.

Ještě před závodem však musíme zamířit do garáže, abychom se mohli podívat na naše čtyřkolové miláčky. Sébastien Loeb Rally Evo rozhodně za konkurencí nepokulhává a má určitě co nabídnout. Je pravda, že v portfoliu vévodí především značka Citroen, což je logické vzhledem k mateřské stáji Loeba z dřívějších dob. Ale i tak zde najdeme spoustu zajímavých kousků, se kterými se rádi projedete: Peugeot 504s, Ford RS200s, Renault Clio nebo některý z ikonických vozů ze 70. a 80. let minulého století. Ty patří opravdu k mým oblíbeným. Pro milovníky značky Škoda mám špatnou zprávu, protože se ve hře nenachází ani jedna připomínka Čech, což trochu zamrzí.

A teď to podstatné - jaký je požitek z jízdy?

Takže: trať bychom měli vybranou, auto taktéž, a už mi nic nebrání, abych okusil, jaké to bude sednout si za volant a vyrazit. No, a jestli čekáte, že budu pokračovat ve chvále, pletete se.

Z jízdního modelu jsou mé pocity - mírně řečeno - rozpačité. Na jednu stranu je vidět posun od dřívějších počinů Milstone. Nic neupravovali a začali tvořit vše od úplného začátku. Ale auto se na vozovce občas chová prapodivně a kličkování na úzkých silnicích je čas od času pěknou výzvou. Rozhodně nečekejte realistickou simulaci ani bláznivou arkádu. Sébastien Loeb Rally Evo se pohybuje někde na pomezí.

Klik pro zvětšení (Sébastien Loeb Rally Evo - recenze)

Co je ovšem na jízdě to nejhorší, je pocit z rychlosti. Přesněji řečeno z „nerychlosti“. Je mi jasné, že ručička tachometru nebude ukazovat přes 300 kilometrů za hodinu, jako je tomu v případě F1, ale očekával bych větší požitek, který mi bude hnát adrenalin do krve. To bohužel nenastalo ani náhodou.

A co to vše završuje a totálně zabíjí, je zvuková stránka věci. Některé zvuky aut jsou naprosto otřesné. Dokonce se mi jednou stalo, že jsem solidně „poškrábal lak“ a z reproduktorů se neozvalo ani písknutí. Poslední kapkou je katastrofální komentář spolujezdce, který mi z itineráře hlásí, kudy se bude naše cesta ubírat dál. Monotónní a místy až téměř sterilní hlas mi rozhodně nenavozoval atmosféru závodníka WRC.

Navíc, když projedete kolem skupinky fanoušků, očekávali byste, že budou skandovat nebo minimálně pokřikovat tak, jak je tomu při reálných závodech, ale oni tam jen stojí, ani se nehnou a o nějakém fandění se nedá vůbec hovořit.

Klik pro zvětšení (Sébastien Loeb Rally Evo - recenze)

A jak se na to vlastně kouká?

Před pěti lety bych napsal: moc hezky. Ale na dnešní dobu to odhaduji na mírný podprůměr. Je vidět, že malé italské studio Milestone nejspíše nemělo výrazný finanční rozpočet na to, aby nám mohlo nabídnout kvalitnější a realističtější grafické zpracování. Neříkám, že je to úplná katastrofa, ale očekával bych lepší „pokoukání“. Pravdou je, že tratě jsou vymodelovány moc hezky. Ale k čemu to je, když vše okolo vypadá relativně fádně?

V některých graficky náročnějších pasážích, třeba během nočního závodu, počet snímků občas výrazně poklesne, potom se řízení automobilu stává téměř neovladatelným. Tyto poklesy jsou také značně viditelné na opakovaných záběrech.

Co převažuje?

Z hraní Sébastien Loeb Rally Evo si odnáším velmi rozporuplné pocity. Na jedné straně jsem nadšen z možností, jež mi hra nabízí v podobě rallye, rallycrossu nebo závodu do vrchu na Pikes Peak, s bohatou kariérou a prožitím si významných milníků Sébastiena Loeba, a tedy i historických vrcholů těchto závodů z nedávné doby. Ale na druhé straně mírně zklamán z jízdního modelu, grafického zpracování, ale především ze zvukové stránky a pocitu neautentičnosti během samotné jízdy.

Pokud patříte k zarytým fanouškům rallye, potom dostanete pořádnou porci zábavy, která vám vydrží na několik desítek hodin. Přeci jen bych si ale možná ještě počkal na dubnový příchod DIRT Rallye na PlayStation 4, abyste si mohli udělat obrázek z kompletní nabídky a vybrali si tu hru, která vám bude nejvíce sedět.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (Sébastien Loeb Rally Evo - recenze)

Recenzovaná verze: PS4
DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Sébastien Loeb Rally Evo nabízí spoustu herního obsahu, ale bohužel pokulhává v autentičnosti během závodění.

CGwillWin