speciál
Na co se těšíme - říjen

Na co se těšíme - říjen
Na co se těšíme - říjen
13:33, 02.10.2015

Září je úspěšně za námi. Pokud čtete tento speciál, tak již pravděpodobně vzpomínáte na zážitky z letní dovolené někde u moře nebo na prázdniny u babičky na vysočině. Školáci mají za sebou první měsíc školy a vysokoškoláci si zabydlují koleje a priváty po letních výšlapech…Co se týče herního průmyslu (zní to skoro jako nějaký industriální obor, který by mohl znečišťovat naši planetu) v září zaznamenal spousty titulů – NHL 16, Fifa 16, NBA 2k16, Soma, Heroes: Might and Magic VII, Forza Motorsport 6 a mnoha dalších her.

Ale ani v říjnu si nebudeme stěžovat na neúrodu her, tak jak jsme to možná mohli pociťovat během letních měsíců. Své pravidelné každoroční představení si odbude nový Assassin z Londýna, zažijete pořádnou rockovou pařbu s Guitar Hero Live nebo pro fanoušky RPG na vás čeká přepracované Divinity: Original Sin. Ale především se dočkáme pátého dílu Halo. A nezapomeňme na remaster prvních tří dílů Uncharted To je asi z toho nejlepšího, co nám tento měsíc nabídne, tak se na to pojďme podívat blíže.

Klik pro zvětšení (Na co se těšíme - říjen)

Uncharted: Nathan Drake Collection
Vychází: 7. října na PS4

Herní série Uncharted je s konzolí PlayStation spjatá už řadu let a během příštího roku se dočkáme již čtvrtého pokračování. Pro ty, kteří by si rádi, připomněli předchozí události nebo je zažili úplně poprvé, Sony přichází s novým remasterem, jenž v sobě skrývá všechny tři předchozí díly. S ústředním dobrodruhem Nathanem Drakem se podíváte na tajuplný ostrov uprostřed Pacifiku, prozkoumáte legendární himalájské údolí Shambhala a pokusíte se najít „Atlantídu v písku“ uprostřed arabské pouště. A všechny tyto výlety mají společné: hledání pokladů, zjištění hrůzostrašných tajemství a všudypřítomné žoldáky v patách.

Jde pochopitelně o značně robustní titul, který v sobě skrývá hned tři hry, které se dočkali nejen HD grafiky v podobě rozlišení 1080p a 60 Hz frekvence, ale také mnohem lepší nasvícení a předělání některých grafických věcí, aby hra vypadala, co možná nejlépe. Co ve hře nenalezneme je multiplayer. Navíc neangličnináři mohou jásat, protože se povedlo takřka nemožné a česká Sony vyslyšela fanoušky a všechny tři tituly budou kompletně lokalizovány do češtiny pomocí titulků.


Assassins Creed: Syndicate
Vychází: 23. Října na PC, PS4 a Xbox ONE

Roku 1868 v Londýně vrcholí průmyslová revoluce a začala nová doba díky neuvěřitelným objevům, o kterých se lidem ani nezdálo. Davy nevěřících cestují do Londýna, aby byli u tohoto přelomu. Díky novým technologiím se mění svět i jeho vládci, kteří již nejsou tradiční králové nebo císaři, ale pouze jediným skutečným hybatelem jsou peníze. Ovšem ne všichni mohou mít radost z tohoto rozvoje. Ten je určen pouze pro pár vybraný jedincům. Ostatní dělníci tvrdě pracují a jejich podmínky připomínají legální novodobé otroctví. Díky tomuto postavení se shlukují v nových rodinách a vznikají první gangy, které ovládají podsvětí Londýna. A na jejich pomoc přichází Jacob Frye se svojí sestrou Evie.

Letošní ročník Assassina nabídne tedy hned dva způsoby možností řešení situací. S Jacobem vás čekají surové souboje plné krve a potu, zatímco s Evii se budete nesmírně svižně plížit a užijete si stealth akci v plné parádě. K dispozici je zbrusu nový herní prvek – lano s hákem, díky němuž se můžete rychle dostat na střechu každé budovy. Otevřený svět nás už konečně uvítá v plné své kráse, včetně střídání dne a noci a dynamického počasí. Ulice už nebudou tak úzké, jak jsme byli doposud zvyklí a k rychlejšímu cestování budeme moci využít povozy, železnici anebo parník na Temži.

Tip, jak to dopadne

Dle mého názoru, letošní ročník Assassina bude hodnocen relativně průměrně, a to v rozmezí 75 – 85%. Myslím, že technických chyb bude méně než u loňského Unity, které bylo katastrofální. Možné snížení hodnocení může pramenit z jízdy v povozu, která může působit neohrabaně díky nemožnosti couvání. Také nahrazení vystřelovacího háku místo běžného lezení je radikální posun, který nemusí být úplně ku prospěchu věci. Poslední má obava tkví v soubojovém systému, u kterého se obávám nedotažení do konce.


Guitar Hero Live
Vychází: 23. říjnu na PS3, PS4, Xbox 360 a Xbox ONE

Pánové, ruku na srdce – kdo z vás by nechtěl stát uprostřed pódia a držet elektrickou kytaru v ruce a hrát jednu vypalovačku za druhou, a to vše za podpory diváku? Věřím, že několik takových příznivců se tu najde. Ti, co neměli to štěstí a na pódium se nedostanou, přichází další díl Guitar Hero Live. Navíc ke zvýšení lepšího pocitu z hraní nám výrobci dodávají jejich nově navržený speciální ovladač – kytaru – nutno podotknout, že tento „herní ovladač“ zvyšuje cenu této hry.

V letošním díle se na veškeré dění budete dívat z pohledu první osoby, takže prožitek z reálného publika a zbytku vaší kapely bude nejspíše dokonalý. Krom živého publika, které vás může vypískat nebo vynést do nebes, se dočkala přepracování kariéra, takže můžete zažít svůj kytarový vzestup, od některých malých „zaplivaných“ klubů až po obrovská pódia nejslavnějších hudebních festivalů světa. Novým herním módem je Guitar Hero TV – taková obdoba MTV. K dispozici budou stovky skladeb a jejich klipy, do kterých se můžete kdykoliv se svojí kytarou přidat a pořádně to rozjet.

Tip, jak to dopadne

Osobně si myslím, že tato hra nebo spíše rocková pecka bude hodnocena lepšími čísly, a to 80 – 90%. Nový herní mód Guitar Hero TV, věřím, že může být populární, ale bude vyžadovat on-line připojení a bude neustále stahovat nové a nové skladby. V tom vidím menší riziko v přetíženosti serverů. Dále se trošku obávám některých grafických bugů ve spojitosti s reálným publikem. Rád bych se mýlil a věřil, že vše bude dokonalé, ale i tak nás čeká pořádný hudební nářez.


Halo 5: Guardians
Vychází: 27. října na Xbox ONE

Zelený svět Microsoftu a jeho konzolí Xbox je historicky výrazně spjata s vynikající FPS Halo. Pokud vlastníte některý z Xboxů a ještě jste o Halo neslyšeli, tak se styďte! I Sheldon Cooper jej zná a dělal na Halo nepřímo reklamu v seriálu Teorie velkého třesku. Krom vynikajících kampaní, je Halo známo především kvůli geniálně hratelnému multiplayeru, o kterém by se dalo napsat stovky řádků. A nadešel čas a již tu máme v pořadí pátý díl s podtitulem: Guardians.

Kampan budete prožívat očima dvou tymu spartanu. Blue Team pod vedením Master Chiefa možná odhalí něco z jeho minulosti, co sám ani netušil. Zatímco tým Osiris jde modrému tymu po krku. Jak tohle dopadne, jsme opravdu zvědavi. Každopádně na kampaň nepůjdete sami, ale je koncipována pro čtyři hráče (když nebudete mít kamarády, umělá inteligence je zastane). Pochopitelně nechybí ani robustní multiplayer v Halo stylu s novým herním režimem Warzone, který přináší mix „živých“ hráčů s AI do obrovské mapy plné úkolů.

Tip, jak to dopadne

Pevně věřím, že Halo v recenzi obstojí na výbornou a obdrží hodnocení v intervalu 90 – 100%. Pokud se autoři vyvarují problémům s umělou inteligencí, jak nepřátel, ale především spolubojovníků v kampani, tak se není čeho obávat. Ještě mě napadá jedna obava, která pramení z grafického zobrazení, jenž pofrčí na frekvencí 60 Hz, ale se střídavým rozlišením, dle dané situace – jsem fakt zvědav, jak se s tím vývojáři popasují.


Divinity: Original Sin – Enhanced Edition
Vychází: 27. října(dle MetaCritics) na PS4 a Xbox ONE

Během minulého roku se majitelé počítačů dočkali vynikajícího RPG, které získalo sympatie nejen u hráčů, ale i u odborné veřejnosti. Vývojáři z Laurian Studios nechtěli usnout na vavřínech a tento „majštrštich“ chtějí přinést na displeje konzolí – a nutno podotknout, že nejde jen tak o ledajaký port, protože se věnovali i změně příběhu a samotného konce hry. Pro neznalé, se chopíte dvojice postav a snažíte se ze světa vypudit ty, jež používají tu nejodpornější magii. Během své strastiplné cesty narazíte na nekonečné množství dialogů a ze všech situací se můžete takříkajíc „vykecat“. Pokud se vám to však nepovede, dočkáte se tahových soubojů.

U tohoto remasteru snad nezůstal kámen na kameni – veškeré dialogy byly namluveny profesionálními dabéry, svého přepracování se dočkal i HUD, tak aby byl více intuitivní pro konzolové hráče nebo možnost natáčet si kameru, tzn., z plně izometrické hry si můžete udělat pařbu z pohledu třetí osoby. Tou nejzápadnější novinkou je lokální coop, tedy hrát tuto hru s kamarádem v pohodlí obýváků. Dalšími novinkami jsou přidání nové postavy, schopností nebo pro hardcore hráče čeká nová obtížnost.

Tip, jak to dopadne

Osobně si myslím, že tento port bude hodnocen nadmíru vysoko, tedy v intervalu 90 – 100%. Věřím, že taková spousta změn a zásahů do prvků hry neovlivní již plně fungující systém, ale je to jednou z možných hrozeb. Další má obava tkví právě v možnosti si tuto hru zahrát přímo s někým přímo na jednom gauči, což může být na jednu stranu super, ale pro autory je to nesmírná výzva, aby vše maximálně optimalizovali. Věřím, že se to tvůrcům povede a dočkáme se jednoho z nejlepších RPG letošního roku.


Co říct závěrem

A pokud vás naše pětice her neuspokojí a nevybrali jste si žádný titul, tak se můžete dále v říjnu těšit na oficiální simulátor rallye WRC 5, velké rozšíření pro Zaklínače 3 s podtitulem Srdce s kamene, sportovní fanoušci ocení: NBA Live 16 nebo další pokračování skateboardové akce Tony Hawks Pro Skater 5. Na své si přijdou i majitelé Nintenda 3DS, kde výjde nadějně vypadající Chibi-Robo! Zip Lash.

Teď už nezbývá než se jen na jednotlivé tituly těšit a doufat, že se autorům podaří naplnit veškeré jejich sliby a dostaneme hry bez chyb a hlavně pořádnou porci zábavy. Jen opravdu v rychlosti: listopad na nás chrlí: Need for Speed, Fallout 4, Star Wars Battlefront, Call of Duty: Black Ops 3 a mnoho dalšího. Ale to zas za měsíc.


CGwillWin