recenze
Vampires: Guide Them to Safety

Vampires: Guide Them to Safety - recenze
Vampires: Guide Them to Safety - recenze
13:20, 27.01.2015

Je až zajímavé si někdy přiznat, že pomyšlení, že skvělé hry vznikají jen ve velkých státech, je blbost. Ano, je tam více vývojářů = více her = větší mišmaš v tom, jestli je ta hra z Francie, Ameriky nebo Německa, a mezitím se úplně zapomene na vlastní scénu. Pěkným příkladem toho je české studio CBE Software a jejich malý velký titul Vampires: Guide Them to Safety, neboli Upíři: Doveď je do bezpečí. Pojďme se tedy tomuto dílku kouknout na zoubek.

Do bezpečí?

Princip hry Vampires: Guide Them to Safety je jasný už z názvu hry. Na mapě se vám pohybuje jeden, dva, čtyři upíři a potřebují, abyste jim připravili cestičku do krypty. Jenže kde je ten zádrhel? Ano, máte pravdu. Nebo vlastně ne. Při hraní na vás nebudou vyskakovat hambaté obrázky Jennifer Lawrence, což je jistojistě škoda. Cestičky vedoucí ke kryptě jsou v obležení věcí, co upíři nemají zrovna rádi. Světla, denní světlo, zrcadla odrážející světla,… nebo třeba takové děla, jež vám svými koulemi vezmou upíra na onen svět. Neuchráníte upíra? Game over.

Rčení "Zlatý český ručičky!" vyšlo pozitivní.
Do prkýnka!

A právě kvůli zmíněným nástrahám se Vampires: Guide Them to Safety řadí k hrám, u kterých budete přiměřeně nervit. Není to tak drastické, jako je třeba Super Meat Boy, který dokázal vaše nervy podráždit až na hranice lidskosti, avšak i tak se s vámi hra nebude mazlit. Lehčí úrovně zde spočítáte určitě jednodušeji, než ty těžší, na které vám nebudou stačit všechny vaše prsty.

Máte tu několik druhů upírů a každý se pohybuje tak, jak chce. Červení a modří nosí v jedné ruce flašku, jež udává směr jejich zatáčení. Jinak to znamená to, že pokud ji drží v pravé ruce, na každé křižovatce bude zatáčet doprava. Takový šedý upír si třeba zatáčí, jak chce. Docela jsem čuměl na to, když na mě při hraní vyskočila tabulka, na níž bylo napsáno: „Tak, a šedí si zatáčejí dle své libosti. Užij si to!“ V tu chvíli jsem asi na 10 vteřin zůstal nevěřícně koukat. To… jako… fakt? Ok… no…

Klik pro zvětšení (Vampires: Guide Them to Safety - recenze)

Klik pro zvětšení (Vampires: Guide Them to Safety - recenze)

Hra na kočku a myš

Vampires: Guide Them to Safety je navrženo tak, že upírům musíte pomoci obcházet nástrahy, které na vás čekají, to už víme. Jejich zdolávání je v zásadě jednoduché, ale je potřeba se nad řešením dané úrovně pořádně zamyslet. Teda pokud toužíte po zlaté medaili za splnění úrovně, jež se rovná třeba maximálně třem otočením cestiček a jedním použitím pavučiny na zpomalení upíra. A my jsme samozřejmě soutěživý typ hráčů, čili tu zlatou medaili prostě musíme dostat… MUSÍME!

Klik pro zvětšení (Vampires: Guide Them to Safety - recenze)

Graficky se hře nedá co vytknout. Dětsky pojaté vizuální zpracování upírů, kteří jen tak mimochodem vypadají jako opravdoví upíři, ne jako… „upíři“ z „Sajrajt“ ságy, jejich poťouchlý styl chůze, pěkně navržené úrovně, stylová hudba v pozadí,… Jo, čeští vývojáři ze studia CBE Software dokázali, že rčení „Zlatý český ručičky“ není jen prachobyčejný blábol, nýbrž fakt.

Pokud se tedy chcete na pár večerů zabavit a nechcete za hru ani příliš utratit, Vampires: Guide Them to Safety je jasná volba.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti CBE Software .
Recenzovaná verze: PC

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Malé tuzemské překvapení.

CGwillWin