recenze
Murdered: Soul Suspect

Murdered: Soul Suspect - recenze
Murdered: Soul Suspect - recenze
15:00, 22.06.2014

Na Murdered: Soul Suspect jsem se těšil od té doby, co ho na minulém (předminulém?) ročníku herní výstavy E3 oznámili. Ačkoliv adventurní hry měly doposud takové štěstí, jež jim zaručovalo míjení mé ruky u regálů v herních obchodech, Murdered mě zaujal. Jestli za tím stojí nějací duchové úzce spojení s touto hrou, mi jasné není, každopádně nápad vyšetřování své vlastní vraždy je rozhodně něco, co jsme ve hrách tohoto typu nemohli doteď vidět. A nyní jsem se konečně dočkal, ujal jsem se ovládání ducha Ronan O’Connora, hlavního protagonisty Murdered, a začal vyšetřovat.

Nejdřív bychom se asi seznámili s Ronanem. Ronan je tvrďák už od základu, což potvrzuje například téměř stoprocentně potetovaná horní část těla, věčně zapálená cigareta při vyšetřování nebo stylový klobouček dodávající Ronanovi pěkný šmrnc, a vsadím se, že v reálném životě by mu nejedna žena polichotila oslovením Pan Fešák.

S chutí do toho a půl je hotovo, že?


Ani jeho smrt ho nějak dlouze nepotrápila. Po marném pokusu vrátit se k životu po prohození oknem dostane jako bonus sedm ran do hrudníku, čímž se jeho odchod na onen svět za jeho manželkou Julií z větší části dokonal. Jenže tu je velké ale. Autoři přicházejí s myšlenkou, že nemůžete odejít „jen tak“. Pokud po vás zbude nějaká nedodělaná práce, měli byste ji samozřejmě dodělat.

Žít si jako duch není až zas tak špatné. Můžete chodit skrze zdi, vkrádat se lidem do hlav a číst jejich myšlenky, zjistit případné střípky nutné k vyšetřování, atd. Všechno tohle si Ronan osvědčí poměrně rychle, časem se budete moci na krátkou vzdálenost teleportovat.

Klik pro zvětšení (Murdered: Soul Suspect - recenze)

Klik pro zvětšení (Murdered: Soul Suspect - recenze)

Příběh je stručný a jasný, není potřeba ho nikterak víc rozpitvávat. Rozlušti, kdo tě zabil. Městem proplouvá strach jménem Bell Killer, který stojí za vraždami několika mladších žen. Chlap silný jako hora si na řekněme adolescentních dívkách vybíjí buď svoje komplexy, nebo má prostě chuť vraždit a pokaždé se mu pod ruku dostala mladá žena, nebo snad mají všechny tyto vraždy mezi sebou nějakou spojitost, která Salemské policii uniká. Nebudu vám lhát, když řeknu, že zjištění identity Bell Killera není až zas tak zásadní, jako jeho motiv. Ten se postupem času během vašeho vyšetřování rozjede do docela zajímavého rozměru, který vám shrnu do jednoho slova: čarodějnictví. Salem v USA je proslulý svým upalováním čarodějnic v minulosti.

Klik pro zvětšení (Murdered: Soul Suspect - recenze)

Klik pro zvětšení (Murdered: Soul Suspect - recenze)

Vyšetřovací principy Murdered: Soul Suspect jsou jednoduché. Tím se naskýtá dobrá možnost pro netykavky adventur jako já pro vyzkoušení tohoto žánru, ale pro ostřílené detektivy se stává Murdered zbytečným vyhozením peněz, protože pro ně nebude vyzařovat moc velkou výzvu, která zabere tak dvě odpoledne k dohrání.

Vlez do kočky a zamňoukej si!


Pokaždé se dostanete na nějaké místo a budete hledat střípky informací, ze kterých posléze vydedukujete odpověď na danou otázku, nebo dostanete další střípek s informací. Střípky můžete získat jak už jsem napsal prohledáním daného místa nebo vykradnutím něčí myšlenky. Je zajímavé, že můžete vstoupit do těla jak člověka, tak kočky. Ta vám toho sice moc neřekne, zato umí mňoukat a lézt po některých zdech, což budete párkrát potřebovat, například pro přesun do vrchního patra nějakého baráku.

Klik pro zvětšení (Murdered: Soul Suspect - recenze)

Jako takový bonus nám dali autoři do hry démony, abychom si pravděpodobně i trochu té akce zažili. Mají chuť pro Ronanově šťavnatém těle. Avšak jejich zničení není nic složitého, stačí správně zadat quick-time-event a je po nich. Někdy jdou i obejít a to je i dobře. Hru totiž zbytečně prodlužují, a ono trojité nevyjití QTE začíná jít na nervy hodně brzo. Kdyby byli démoni zcela odstraněni, možná by tak autoři udělali lépe.

Murdered: Soul Suspect nabízí vedle hlavní příběhové linie možnost párkrát pomoct jiným duchům s vyšetřením jejich problému, nebo sbírání všemožných předmětů. Po Salemu samotném se jich nachází pořádná kupka, a při plnění hlavního příběhového úkolu si též můžete na chvilku odskočit do vedlejší místnosti, protože tam svítilo něco, co je velice podobné té pušce, od které už mám 13 ze 14 kusů.

Klik pro zvětšení (Murdered: Soul Suspect - recenze)

Finálním slovem:

Murdered: Soul Suspect od začátku nedává najevo touhu po zboření recenzentských tabulek. To je dobře, protože tím pádem nechápu, proč se průměrné hodnocení pohybuje okolo 50%. Buď je to tím, že adventury nehraji, anebo mě vážně pohltil nějaký duch ze Salemu. Dejte této hře šanci, dokáže zabavit, a zjištění, kdo je Bell Killer, vás možná trochu překvapí.

Recenzovaná verze: PC
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Dobře zpracovaná krátká detektivka.

CGwillWin