preview
Zoo Tycoon - GC preview

Zoo Tycoon - GC preview
Zoo Tycoon - GC preview
19:40, 28.08.2013

Přiznám se vám rád a bez mučení, že do chvíle, než se na seznamu vystavovaných her pro Gamescom 2013 neobjevilo i Zoo Tycoon, neměl jsem nejmenší tušení, že se někdo snaží tuhle značku přebudovat a vrátit jí zašlý lesk. Největší slávu zažívala tahle série v období budovatelských strategií, tedy tzv. tycoonů. Každý si chtěl tehdy „něco vybudovat“, a v módě se držely hlavně aerolinky (Airline Tycoon), poutě (Roller Coaster Tycoon) a zoologické. Já patřil k těm, kteří by na jednom pozemku nejraději viděli vedle sebe jak kolotoče, tak ranveje, tak tygří výběhy. Doba však začala přát moderním FPS a chudáky budovatele vytlačovala do ústraní tak dlouho, až je tam skutečně dotlačila.

Proto zpráva, že se Microsoft chystá obnovit zašlou slávu kdysi slavné tycoonovky, způsobila, že jsem si ji prostě musel mezi všemi těmi tituly najít. Nebylo to snadné. Nové Zoo Tycoon evidentně nepatří mezi vlajkové lodě Xboxu One, protože se ve stánku Microsoftu objevily všehovšudy čtyři konzole s tímhle titulem. U nich však operovali světaznalí prezentátoři, kterým se ve chvíli, kdy jsem jim oznámil, že tuhle hru důvěrně znám, povážlivě rozzářily oči. A byli sdílní: „Vyrábíme tu hru, protože chceme, aby hráči cítili nostalgii ke staré sérii,“ svěřuje mi jeden z nich. „Chceme, abyste cítili větší kontrolu a měli bližší vztah se zvířaty, která chováte.“

A toho například docílili tím, že kromě klasického ptačího pohledu se budete moci kdykoli přepnout hezky dolů, kde už na vás čeká vaše postava majitele. S ním pak můžete běhat po celém vašem areálu a zjišťovat, jak moc se u vás návštěvníkům líbí nebo se zastavíte u výběhu a ručně zkontrolujete, že vše běží tak, jak má, A jestli ne, tak s tím můžete vždycky něco udělat, jste přece nedotknutelný majitel. Je to zkrátka obrovská oddechovka. Tvůrci se nesnaží hrát na city či cokoliv jiného – jen se snaží vdechnout život do míst, odkud před lety zmizel. Napovídá tomu i grafika; lehce střelená, ovšem opravdu jen lehce, aby vážný budovatelský tón prostoupil celou hrou bez větších problémů. Po své zoo se dokonce můžete projíždět v jakémsi autíčku, které nedokáže srazit ani jinak ublížit okolním lidem. Co myslíte, že jsme zkusili jako první.

Klik pro zvětšení (Zoo Tycoon - GC preview)

Pak se kdykoli přepněte do tycoon módu a začněte stavět. Intuitivně rozeznáváte ikony a matně si vzpomínáte, že jste kdysi možná taktéž stavěli a platili výzkumy. Graficky se nejedná o žádný zázrak. Sice jde o exkluzivitu vydanou na Xbox One v den jeho nástupu na trh, ovšem distribuovanou jen digitálně. Vyjde i pro Xbox 360, takže stávající majitelé konzolí od Microsoftu o ní taktéž nepřijdou.


CGwillWin