preview
Saints Row IV

Saints Row IV - preview
Saints Row IV - preview
17:01, 30.07.2013

Jestli jste již nějaký díl z této série hráli, tak jistě víte, že se vývojáři nebojí téměř ničeho a nikoho. Ono to taky pak tak vypadá, nejednou jsem se totiž zamyslel, jak na ty své nápady chodí a čím si asi v práci dochucují kávu? Každopádně, toxikologický rozbor jejich ranní kávy nechme na pokoji, kdo ví, co bychom se dozvěděli. Jak jsem již zmiňoval výše, to, že se vývojáři nebojí téměř ničeho a nikoho dokazuje fakt, že si ve svých hrách ze série Saint‘s Row dělají prd… ehm… srandu snad ze všeho, dokonce i ze samotné hry.

Trocha té historie



První díl této série by se dal považovat, za takového neškodného, zábavného a trochu šíleného brášku GTA, který se mohl pochlubit svým vlastním osobitým stylem, šíleností a pořádnou dávkou fialové. Později světlo světa spatřil také druhý díl této série, který se se svou šíleností pohyboval těsně nad hranici tolerance vůči všemu živému i neživému. A prozatím poslední díl této série, si od svých předchůdců vzal jen to nejlepší a dokopal to až na samý vrchol dokonalosti. Díky tomu jsme se ve třetím díle dočkali takové satiry, která si nebere servítky opravdu z nikoho a opravdu, ale opravdu hodně fialové barvy, která byla k vidění takřka na všem. Nutno podotknout, že série Saint‘s Row je čistokrevná 100% arkáda, kterou nesmíme brát vážně, ale s nadhledem.

Klik pro zvětšení (Saints Row IV - preview)

Znáte snad nějaký lepší způsob odreagovaní, než se projet v septiku (hovnocucu) a pomocí splašků postříkat fasády domu tak, abyste snížili jejich prodejní cenu? Nebo dáte přednost vypleskání náhodných kolemjdoucích pomocí obří fialové hračky? A co romantická projížďka v autě, v kterém namísto spolujezdce sedí tygr?

DLC, nebo regulérní čtvrtý díl?



Nejspíše jste to už někde četli, ale většina z vás jistě ví, že Saint‘s Row 4 neměla bát samostatná hra, nýbrž pouhé DLC pro Saint‘s Row: The third nesoucí název Enter To Dominatrix. Samotný koncept tohoto DLC si ovšem vývojáři natolik oblíbili, že se rozhodli z tohoto DLC udělat plnohodnotný čtvrtý díl. Stalo se, ale v průběhu vývoje THQ zkrachovala. Studio Volition bylo odkoupeno německou společností Deep Silver, která si vývoj Saint‘s Row 4 vzala pod svá ochranné křídla a rozhodla se nápad s vytvořením hry na základě DLC zrealizovat.

Klik pro zvětšení (Saints Row IV - preview)

Díky tomu, že Saint‘s Row 4 vzniklo na základně DLC pro třetí díl, je asi jasné, že od hry nemůžeme čekat žádné grafické orgie.

Šílenější než předchozí díly? Ale jistě!



I když se to zdá nemožné, je to tak! Po naprosto šíleném třetím díle přichází na scénu díl čtvrtý, který se na obrázcích a trailerech tváří jako ta nejšílenější a nejzábavnější forma ne až tak fialové energie, kterou jsme kdy měli možnost spatřit.

Klik pro zvětšení (Saints Row IV - preview)

Ale jak to? Co může být více zábavnější než terorizování Steelportu obří fialovou sexuální pomůckou? Dobře, tu fialovou věc už zmiňovat nebudu, ale vraťme se k otázce, co muže být větší zábava? A co takhle terorizování Steelportu ver. 2.0 prezidentem Spojených Států? K tomu přidejme super schopnosti, bizarní zbraně a mimozemskou invazi, která má v plánu ovládnout celý svět. A hned máme o zábavu postaráno.

Z ulice do Bílého domu



To, že si gang Svatých nevedl vůbec špatně, dokazuje fakt, že se ze zaprášených ulic velkoměsta dostali až do křesla oválné pracovny Bílého domu. Což nám jen uceluje tvrzení, že prezidentem USA se může stát opravdu každý. Stručně řečeno: z hlavního hrdiny a šéfa gangu Svatých se stal nejmocnější muž světa, který do politických, bezpečnostních a komunikačních složek obsadil všechny své parťáky z předchozích her.

Dočkáme se Pierce, jehož ukecanost ho dostala až na post ředitele komunikace, Shaundi jako vedoucí tajné vyšetřovací služby a dalších, kteří mají s universem Saint‘s Row nějakou spojitost. Ale to není vše! Dočkáme se také zcela nových členů týmu. Za zmínku tak stojí Ben „Mothefucker“ King (hlava gangu Vice Kings z prvního Saint‘s Row) a Keith David, jako Keith David, kterého dabuje sám Keith David.

Shakespeare, mimozemská invaze a ovládnutí světa



Zprvu tři odlišné věci, které však mají něco společného s jednou osobou. No, spíše kreaturou z jiného světa zvanou Zinyak. Samozvaný vládce celého vesmíru, který si má v úmyslu podrobit všechny planety v celém vesmíru, včetně té naši. Tady ale bohužel narazil kosou na hodně tvrdý kámen v podobě naší maličkosti. Stojí proti němu sám prezident Spojených států, který svou dlaždičskou mluvou, narážkami a celkovým chováním nikoho nešetří. A to je sakra dobře! A komu se mluva a chování v této hře nelíbí, ať si prd… Ne, to tady raději psát nebudu, i přes fakt, že by to nebyl špatný rým, je jasné, že každý má rád něco jiného a to, že se někomu hry ze série Saint‘s Row nelíbí, je jen a jen jeho věc.

Klik pro zvětšení (Saints Row IV - preview)

Vraťme se k jádru zakopaného pudla. Jak jsem zmiňoval výše, Zinyak má v plánu ovládnutí naší planety, a to za pomoci armády, futuristických zbraní a simulace, v které hodlá uvěznit tu největší hrozbu pro jeho plán na ovládnutí celé planety. Prezidenta Spojených států.

K tomu připočtete klasickou anglickou literaturu v podobě Shakespearových veršů a dosti možná celé první kapitoly z díla Pýcha a předsudek od Jane Austenové. Tohoto literárního osvěžení celé hry se dočkáme v podobě in-game rádia, v kterém si hlavní roli znalce anglické literatury střihne sám Zinyak.

A hned tu máme mimozemskou hrozbu, proti které musíme v roli prezidenta zakročit. A to co nejtvrději, co to jde. Jak se, ale chcete s takovouto hrozbou vypořádat? Holýma rukama, klasickými zbraněmi, či pomoci obří fialové hračky? No, ono by to tímto způsobem šlo taky, ale co na to jít trochu z jiné stránky?

Virtuální vězení, nebo hřiště?



Jak jsem zmiňoval výše, Zinyak má ve svém repertoáru simulaci, díky které může vytvořit paralelní svět, a tím držet hrozbu v jakémsi virtuálním vězení. Bohužel pro nás, tou hrozbou jsme právě my a tím, že nás Zinyak i s celým naším gangem v této simulaci, zvanou též Steelport ver. 2.0 uvězní, nám na úsměvu zrovna nepřidá.

Klik pro zvětšení (Saints Row IV - preview)

Chytřejší členové gangu avšak objevili slabinu celé simulace a to tzv. potulné kódy, díky kterým se prezident tak trošku vylepšil. A to takovým způsobem, že si osvojil několik super schopností, díky kterým se z tohoto virtuálního vězení stalo jakési virtuální hřiště, v kterém se na civilní oběti rozhodně nehraje.

Super schopnosti a ne, až tak běžný arzenál



K odražení mimozemské hrozby, nám rozhodně dopomůžou nově nabité super schopnosti, s kterými bychom naklepali řízky i Supermanovi. K dispozici budeme mít osm super schopností, které budeme moci svévolně kombinovat.

Co byste řekli na telekinezi, díky které si s auty, cizáky a lidmi můžete házet, jako s papírovými hračkami? Nebo dáte přednost super skoku na jednu z výškových budov, ze které se následně můžete snést zpátky na zem a to s ničivou silou meteoritu? A co takhle své nepřátele zmrazit a jediným úderem je proměnit na skládačku, kterou už nikdo nesloží? Ke zmíněným super schopnostem si připočtete super sprint, možnost plachtění, vytvoření ochranného pole, či supernovy a dupotu, s jehož pomocí lze vytvořit menší zemětřesení.

Možností využití a kombinace super schopností je vážně pestrá škála a záleží jen a jen na vás, jakou schopnost či kombinaci schopností v dané situaci použijete.

Vím, super schopnosti jsou prostě super schopnosti, ale co určitě také stojí za povšimnutí, je prezidentův zbrojní arzenál, v kterém se nachází opravdu roztodivné kousky:

Black Hole Gun – Zbraň, která dělá přesně to, co si lze z názvu odvodit. Vytvořit černou díru, která vtáhne vše živé i neživé a pošle to do temných koutů vesmíru je pro tuto zbraň úplná hračka.

Inflat-O-Ray – Díky této hračičce budete mít možnost z hlav svých nepřátel udělat balónky, které budou dosahovat obřích rozměrů, avšak moc dlouho nevydrží.

Mech – Co k tomu říct? Snad jen to, že se bude jednat o bitevního Mecha, kterého budeme moci osedlat.

Dubstep Gun – Zbraň, která údajně roztancovala celou E3 výstavu. Ani se není čemu divit, nestává se zrovna často, aby tvůrci her přišli se zcela originální zbraní, která dokáže rozpohybovat lidi jak ve hře, tak v reálu. A to vše díky Dupstepu! Tento miláček není ovšem jen obyčejný kazeťák, když nad tím tak přemýšlím, ona to není ani zbraň, jako spíše takový kříženec mezi zbraní a kazeťákem. Každopádně svůj účel plní až moc dobře. Dupstep Gun totiž ze své hlavně střílí bassové tóny, které své zasáhnuté cíle, a dokonce i auta, promění v tanečníky a low ridery, díky čemuž budete mít pocit, že jste se ocitli na jedné obrovské party.

Klik pro zvětšení (Saints Row IV - preview)

Ale nebojte! K žádnému stereotypu při používaní této zbraně nedojte, skladby si budete moci dokupovat a měnit, což je velice dobrá zpráva pro všechny fanoušky tohoto stylu hudby.

Málem bych zapomněl zmínit jednu velice důležitou informaci, a to návrat Johnnyho Gata. Osobu, kterou není nutné představovat, vše co oni potřebujete vědět, naleznete ve videu níže.

Co říci na závěr? Snad jen to, že Saint‘s Row 4 se bezpochyby zařadí mezi hry, které mají co nabídnout, jak obsahem, tak trvanlivostí. A co říci na úplný závěr? Jestli si chcete příjemně zkrátit čekáni na nové GTA, či se jen chcete pořádně vyblbnout, je pro vás Saints´s Row 4 pravou trefou do černého.

Saint´s Row 4 vychází 23. srpna pro PC, PS3 a Xbox360.

CGwillWin