speciál
Prototype - jeden superhrdina proti všem

Prototype - jeden superhrdina proti všem
Prototype - jeden superhrdina proti všem
22:43, 24.02.2009

Prototype jsme již viděli nesčetněkrát v podobě trailerů, krátkých gameplay videí přímo od tvůrců, anebo ze screenshotů, kterých je na internetu dost. Sleduje se to všechno pěkně, ale jak se Prototype hraje? To bylo až do nedávna tajemství vývojářů hry a hlavně Activisionu, který pracovníky Radicalu drží údajně hodně zkrátka. Redaktoři serveru GameSpot.com ale před pár dny měli exklusivní možnost si Prototype na Xbox360 zahrát na vlastní kůži. Jaké jsou jejich dojmy?

Klik pro zvětšení (Prototype - jeden superhrdina proti všem)

Pokud jste dodnes o Prototype neslyšeli, jedná se o hru ve které budete hrát za Alexe Mercera, což je člověk se záhadnou minulostí, neuvěřitelnými supersilami a chtíčem po odplatě. Alex si bohužel vůbec nepamatuje, co se v jeho minulosti dělo, a to bude přesně to, o co ve hře půjde – zjistit, kdo za tím stojí. Při hledání odpovědí Alex spočine tváří v tvář třem skupinám: obyvatelům města New York, mutantům, kteří Alexe, zdá se, hodně dobře znají, a tzv. Black Watch, což je tajná agentura, o které víme pouze to, že se snaží vypořádat s kontaminací města.

Přestože singleplayer demo, které redaktoři GS mohli hrát, obsahovalo pouze tři části města, stačilo to k tomu, aby poznali, o jakou řežbu se jedná a na kolik akce se mají připravit až hra ještě tento rok vyjde. Redaktoři sdílí zkušenosti: naším úkolem bylo sejmout menší skupinku armádních gruntů, kteří stáli poblíž. Oblast, ve které jsme hráli, byla udělána tak, aby jsme se seznámili s konfigurací kontroleru (Xbox) a rychle se naučili základní věci, které ve hře bude hráč potřebovat (mlácení kolem pomocí tlačítka X...). Tlačítko B slouží ke zvedání a házení nepřátel – ti, jakmile jsou vyřízení, nám zpřístupnili zajímavé zbraně, které jsme pak mohli používat. Ale nemyslete si, tahle hra není o boji na dálku nějakými střílnami, ale spíše o face-to-face soubojích (často i proti největším bossům).

Klik pro zvětšení (Prototype - jeden superhrdina proti všem)Klik pro zvětšení (Prototype - jeden superhrdina proti všem)

Když jsme dokončili první misi, následovala další, ve které jsme měli za úkol projít kus města, abychom se utkali s další grupou nepřátel. Jak jistě od superhrdinovky Prototype čekáte, nejeli jsme vlakem ani taxíkem. Nejlepší cesta vede po zemi, po které to můžete střihnout naplno hlava nehlava doprava nedoprava, případně vzduchem podobně jako Spider Man. Ale pojdmě zpět k zápletce – získali jsme skvělou zbraň – hodně ostrý ocelový upgrade na naše pěsti - sekáček. Tento zápěstní řezák se nám hodil zejména proti hunterům. To jsou velké růžové humanoidní mrtvoly ne úplně nepodobné tankové classe z Left 4 Dead. Jejich nejoblíbenější útok je skok na cíl a udupání do země. Náš sekáček si s nimi ale poradil vcelku bez problémů. Při delším podržení a pak odmáčknutí tlačítka Y udělá Alex smrtonosný pozemní útok, při kterém se zpomalí kamera, abyste poslední výdech nepřítele náhodou nepropásli.

Proti lidem a hunterům se nám osvědčilo kladivo. Opět upgrade vaší pěsti. Jakmile ji zvolíte, ruce vašeho hrdiny se promění v obrovské zmutované kyje. Potkali jsme i nějaký ten tank, aby nebyla nuda – dělovky od tanku hodně bolí a pokud jim chcete předejít, nejlepší cesta je výskok do vzduchu a přímo k zemi pěstí do tanku. Výbuch a následný kouř vám již nic neudělá (jste přece superhrdina.)

Klik pro zvětšení (Prototype - jeden superhrdina proti všem)Klik pro zvětšení (Prototype - jeden superhrdina proti všem)

Poslední mise nás přiměla zalítat si ve vzduchu a používat gliding – klouzání. Náš cíl byla menší armádka ve které na nás čekal neozbrojený kapitán. Po vybrání cíle a zmáčknutí tlačítka Y Alex zkonzumoval jejich biomassu a uzdravil se. Tato funkce nerestoruje pouze zdraví, ale dá se využít také k načerpání ztracené paměti, či k naučení se, jak řídit tank. Je to část hry, při které vám je vyprávěn příběh a sledujete ingame filmečky.

Při zabíjení armádních mužů, mutantů, nebo členů Black Watch budete dostávat takzvané evolution points (EP), které budete moci využívat k upgradování skillů z jednoho ze tří stromů. Skilly vám umožní udělovat větší damage a podobně. EP dostáváte také za úspěšná splnění postranních misí. Chlápci z Radicalu tvrdí, že ve hře je dostatek EP na to, abychom mohli odblokovat všechny Alexovy skilly a vlastnosti.

Klik pro zvětšení (Prototype - jeden superhrdina proti všem)Klik pro zvětšení (Prototype - jeden superhrdina proti všem)

Prototype vypadá dobře a určitě lépe, než jak vypadá při sledování gameplay videí. Na Xbox 360, PlayStation 3 a PC se oběví již v dubnu tohoto roku.

Videa


CGwillWin