Nový patch pro Dotu 2 zásadně mění pravidla. A je to dobře!

Nový patch pro Dotu 2 zásadně mění pravidla. A je to dobře!
17:55, 28.05.2024

Dlouho jsme tu měli ticho před bouří a příchod nového patche naznačovaly jen vágní zmínky Valve a tajuplné informace roztroušené v záplavě předchozího i nového contentu v rámci letního eventu Crownfall. Hráči se na redditu dohadovali, co v novém patchi přijde a při luštění indicií si člověk připadal jak Sherlock Holmes, snažící se najít význam v neúplných zprávách za pomocí síly své vlastní dedukce. Například „____ can’t be silenced“. Že by Silencer?

A pak to přišlo, nepřímý důkaz, že když měl před nějakou dobou Icefrog (legendární hlavní designér Doty) dovolenou, tak se na ní neflákal s margaritou v ruce polonahýma holkama kolem něj a možná se snažil si srovnat v hlavě, co všechno se ve hře časem objeví. A možná se taky jen zbláznil. Patch 7.36 přináší největší změny od přidání talentů a možná i největší vůbec. Někdo dokonce tvrdí, že jde o Dotu 3, protože se musíte naučit hromadu věcí od začátku, ale tak daleko bych zase nešel. O co tedy jde?

Dvě zásadní změny. Každý hrdina má nyní jednu pasivní „Innate“ schopnost hned od startu zápasu a má i několik variant, jež ovlivňují jeho schopnosti a herní styl, z nichž si vybíráte během picku. A jo, než se zeptáte, často je to naprosto imba nebo to tak alespoň vypadá. Zatímco před patchem byly některé zápasy až nudně vyrovnané a pasivní, nyní přišel čas na nové strategie a kulervoucí komba, zkrátka čas experimentů, z nichž vám půjde hlava kolem a nejedna klávesnice poletí do zdi se slovy cyka blyat.

Vývojáři se nebáli ničeho a sáhli i na základní stavební kameny Doty. Takový Dawnbreaker dělá čest svému jménu a při každém rozbřesku odhalí svému týmu kompletní mapu na pět vteřin. Zdá se vám to moc? Co takhle Oracle, který předpovídá umístění power run? V profesionálních zápasech jasný ban/firstpick. Night Stalker dokáže přehodit pořadí dne a noci, a dokonce změnit jejich trvání a takhle bych mohl jít přes celý obsah patch notes, který vám s přehledem vystačí na jízdu z Prahy do Ostravy.

Jde o markantní změny a je to předzvěstí dalších dílčích updatů a balanců do budoucnu a minimálně před letošním TI očekávám jeden nebo dva menší patche, které nerfnou ty nesilnější a nejnesmyslnější taktiky. Je však vidět, že na některé z hrdinů se nedostalo a jsou mírně řečeno odbyti (Abaddon má například 10% mínus k respawnu) nebo mají facety (herní styly ala Mortal Kombat), kdy si nemůžete vybrat, protože se vám nelíbí ani jeden (například Bristleback). I tak však Dota 2 dostala adrenalinovou injekci do žil a reakce nečekaně pozitivní. Jen pro nováčky je teď learning curve ještě složitější než předtím, ale s tím se už musíme smířit. Tak zpátky do hry!

DALŠÍ

CGwillWin