recenze
Ghost of Tsushima (PC)

Ghost of Tsushima (PC) - recenze
Ghost of Tsushima (PC) - recenze
07:43, 27.05.2024

V dnešní recenzi se podíváme na to, jak se podařilo týmu Nixxes naportovat další původní PlayStation exkluzivitu na naše milovaná PC. Vzhledem k mnou opěvovanému portu Horizon Forbidden West, který měli na svědomí ti samí lidé, jsem již od počátku neměl důvod k obavám. A co myslíte? Vložil jsem svoji důvěru správným směrem nebo jsme se v případě Ghost of Tsushima dočkali tentokráte portu, na který bychom rychle rádi zapomněli. To se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Tsushimy není nikdy dost

Hru jako takovou jistě představovat příliš detailně nemusím, však jste si již u nás na webu mohli přečíst rovnou dvě recenze, a to původní PS4 verze, které se zhostil Filip a poté i recenzi vylepšené edice Director's Cut, která dorazila o rok později i na PS5 a kterou si vzal pod drobnohled kolega Honza. Vzhledem k těmto skutečnostem se nebudu nějak přílišně zaměřovat na příběhový obsah jako takový a v podstatě jen zmíním, že na PC se hra logicky dostává právě v edici Director's Cut, která je samozřejmě optimalizovaná pro provoz na počítačích. A když říkám, že optimalizovaná, tak myslím optimalizovaná, a to sakra dobře. Do Director's Cut verze, která obsahuje i rozšíření Iki Island se tedy v kůži samuraje Jina Sakaie bojujícího proti nájezdným Mongolům ve 13. století můžete v klidu ponořit a nebojte se, bude to opět pořádná jízda. Stejně jako v PS4/PS5 verzi se můžete těšit na nespočet soubojů, hledání sběratelských předmětů, objevování prastarých svatyní či spoléhat se na pomoc navigačního větru, to vše zůstalo při starém. V této oblasti herní náplně k žádným zásadním a na první pohled viditelným úpravám nedošlo, tak se pojďme posunout dále.

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Krásná práce

Stejně jako v případě druhého Horizonu musím říci, že i tentokrát tým Nixxes předvedl, jak se mají portovat hry na ostatní platformy. Osobně jsem hrál pouze původní verzi na PS4 a to, co se nyní odehrává před mým zrakem, je prostě geniální. Ano, již PS5 verze nabízela hráčům spoustu nádhery a vylepšení v rámci technologického zpracování, nicméně v případě PC nejste již téměř vůbec limitováni co se nastavení týče a záleží tak již čistě jen na výkonu vaší sestavy. Já se do dobrodružství Jina Sakaie ponořil na mém notebooku s procesorem Ryzen 5 7535, grafikou Nvidia RTX 4060 s 8 GB paměti a 16 GB RAM DDR5 a v kombinaci s SSD Samsung 990 Pro 1 TB jsem nenarazil po prvotním odladění na jediný problém. Nyní hovořím samozřejmě o rozlišení 1080p, který je mým cílem i vzhledem k monitoru od Samsungu, který jsem si k notebooku aktuálně pořídil. Pomocné technologie jako je DLSS, generování snímků apod. odvádějí opět perfektní práci a na nejvyšší nastavení detailů není problém dosahovat snímkové frekvence přes 130 FPS, což mě samozřejmě, jako novopečeného majitele PC stroje, nesmírně těší. Vyzkoušel jsem samozřejmě i rozlišení 4K při připojení na TV, přičemž poté se snímkovací frekvence při stejném nastavení pohybovala kolem 50-60 FPS, což rozhodně není špatné a s potěšením tak mohu konstatovat, že vývojáři zkrátka odvedli dobrou práci a určitě se nemusíte ani se slabšími stroji bát pustit se do tohoto nádherného japonského dobrodružství.

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

PlayStation a PC?

V případě Ghost of Tsushima se také jedná o první titul, který nabízí možnost synchronizace trofejí z PlayStationu a PC verze, přičemž v tomto případě je nutno tyto dva účty logicky propojit, přičemž po splnění tohoto úkonu vás hra odmění nějakými těmi kosmetickými bonusy. Zde přichází ke slovu v poslední době mnohokrát propírané téma, které nastartovali Helldivers II, a sice nutnost vlastnictví PSN účtu. U Ghost of Tsushima se však nejedná o kompletní blokaci hraní hry v případě, že tento účet nemáte, nicméně je nutné počítat s tím, že pro spuštění multiplayerového režimu Legends je tento účet nezbytný. A jak již víme, v mnoha zemích není síť PlayStation Network vůbec podporována, díky čemuž se tato implementace nezdá být tím správným krokem.

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

To rozhodně potěší

Co však s PlayStationem také souvisí a čehož implementaci si naopak velmi cením, jsou vychytávky, související s ovládáním pomocí ovladače Dualsense. Můžete tak i na PC využívat dotykovou plochu ovladače, stejně jako haptickou odezvu v případě připojení kabelem. Já osobně hraji opět na ovladači Xbox Elite Series 2, který se pro mé PC hraní stal mým věrným přítelem a musím říci, že i na něm snadno rozeznám, nacházím-li se v blízkosti některého z důležitých bodů či předmětů k sebrání. Rozhodně dávám palec nahoru.

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Něco navíc

Oproti původním verzím z konzolí PS4 a PS5 přibyla navíc ještě podpora ultraširokých monitorů s poměry stran 21:9, 32:9 a 48:9 (tři monitory) díky kterým vás hra dokáže zcela jistě pořádně pohltit. Aby toho nebylo málo, autoři umožnili postavám animaci rtů v reálném čase, což uvítají především vyznavači originálního japonského dabingu, který jim již nebude kazit anglická synchronizace. Když mám tedy zhodnotit port jako takový, nemohu jinak než před autory smeknout svůj pomyslný klobouk. Odvedli totiž perfektní práci, díky které si příběh Jina Sakaie, původně omezený pouze na dvě generace jedné platformy, může užít i řada dalších hráčů a že konkrétně v případě této hry je rozhodně o co stát. Máte-li rádi reálie země vycházejícího slunce a současně otevřené světy, neváhejte naskočit na vlnu Ghost of Tsushima a minimálně ode mě máte přislíbenu bohatou porci zábavy. Inu, a nyní se nezbývá než těšit, co v týmu Nixxes vytvoří příště, jelikož si jsem celkem jist, že zde rozhodně nešlápneme vedle ani s případným dalším projektem.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech

Klik pro zvětšení (Ghost of Tsushima (PC) - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SUPER
90%
CZECHGAMER
Číselné hodnocení nyní nehraje až takovou roli. Jedná se zkrátka o dokonale převedený titul pro další platformu, který je po čertech zábavný!

CGwillWin