hw
recenze
Keychron Q6 Pro

Keychron Q6 Pro - recenze
Keychron Q6 Pro - recenze
12:00, 15.04.2024

Milujem každú jednu príležitosť preskočiť hradby hardvérového mainstreamu a ochutnať menej známe, ale často oveľa sladšie ovocie než rastie bežne okolo nás. Roky rokúce mám to šťastie, že môžem recenzovať najnovšie počítačové periférie od renomovaných značiek, za čo som, samozrejme, vďačný, ale aby zber skúseností neskĺzol do prílišného stereotypu, snažím sa priebežne získavať recenzentské vzorky aj od lokálne menej známych výrobcov a rozširovať neustále si tak obzor. Keď už som začal recenziu na ďalší zaujímavý hardvér akousi obrátenou biblickou metaforou, prečo v tom nepokračovať a firmu Keychron rovno neprirovnať k samotnému mesiášovi mechanických klávesníc. Ako to už ale aj v reálnom živote býva, to, čo jeden vníma ako spasenie, iný nemusí vidieť rovnako, a preto vás bez ďalšieho zdržovania pozývam na test tej najpoctivejšej mechanickej klávesnice, ktorú som kedy mal česť držať v rukách a ktorá vo mne na prvú dobrú vyvolala nikdy nepoznané pocity.

Ťažká ako svedomie majiteľa diskotéky v 90 rokoch

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Spoločnosť Keychron bola založená v roku 2017 skupinou rôzne profilovaných odborníkov. Ich spoločným cieľom sa stala produkcia sofistikovaných mechanických klávesníc, ktoré nebudú mať problém postaviť sa akejkoľvek konkurencii. Už v priebehu krátkeho času sa ich portfólio výrazne rozrástlo a dnes si preto prostredníctvom ich oficiálneho obchodu môžete zakúpiť veľkostne rôznorodé klávesnice a to aj so širokou škálou doplnkov. Mňa osobne v rámci testovania zaujímal konkrétne model Q6 Prov plnom prevedení, čiže kompletne kovové šasi a rovnako tak úplná ponuka klávesov. Cenovo sa tu pohybujeme na hranici dvestopäťdesiat eur s tým, že v čase písania recenzie prebiehala výrazná akcia v rámci ktorej ste predmetný model vedeli kúpiť ešte o tridsať eur lacnejšie. Za predpokladu, že dám nejaké výročné zľavy bokom, to, čo táto herná/kancelárska klávesnica vlastne ponúka, je voči akejkoľvek konkurencii stále zrovnateľné. Dokonca sa nebojím povedať, že v mnohých atribútoch funkčnosti ešte výhodnejšie. Plne kovové telo som si vybral zámerne, keďže full-size klávesnice málokedy napĺňajú linku ideálnej nositeľnosti, ostatne, na kompaktné prenášanie máme TKL alebo čisto 60-65 percentné torzá. Preto som túžil zobrať do rúk túto absurdne ťažkú klávesnicu, ktorá by pokojne mohla, mimo svojho bežného využitia, zafungovať aj ako náhrada kladiva. Keychron Q6 Pro je prvá QMK/VIA celokovová mechanická klávesnica s vymeniteľnými spínačmi na svete, ktorá váži viac než dva kilogramy. O open-source rozhraní si, samozrejme, budeme ešte hovoriť nižšie, teraz by som sa rád vrátil k pocitom, aké ma po rozbalení škatule doslova ovalili.

Oxymoron

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Existuje niečo ako moderné retro? Presne tento oxymoron mi totižto napadol v momente, keď som zobral Keychron Q6 Pro do rúk. Ide o kus umeleckého diela z kovu, ktorý v mnohom pripomína éru klasických klávesníc z čias, kedy sa prvé počítače rozprestierali na ploche niekoľkých podlaží. Súčasne je možné z dizajnu nasať atmosféru istej moderny – spájajú sa tu dva svety. Šasi je vyrobené z pevného hliníka 6063 a celoplošne má na sebe vytvorenú pieskovanú štruktúru. Ako keby ste odtrhli kus pancieru z vojenského automobilu. Keychron používa pri výrobe jedného kusu klávesnice viac ako dvadsať fáz zameraných vyložene len na obrábanie hrubého tela, čím sa výsledný produkt stáva tak jedinečným. Keby sme si testovanú vzorku rozobrali na jednotlivé časti, zistili by sme, že kovová škrupina v sebe skrýva hneď štyri ďalšie vrstvy. Tie sa, okrem držania vymeniteľných spínačov, starajú vďaka pene aj o absorpciu a tlmenie nárazov. Výrobca používa unikátny systém dvojitého tesnenia, vďaka ktorému je počas interakcie s klávesmi umožnený flexibilný pohyb základnej dosky – potláčanie hluku je už len sprievodným bonusom. Ja osobne som si navolil farebné prevedenie v kombinácii sivej a bielej, avšak, zákazník má možnosť ísť do ešte tmavších variantov. Keď už spomínam možnosti výberu, mimo už vyššie uvedeného open-source softvéru je vám k dispozícii priestor na modulárnosť – jednoducho si zvolíte šasi, nakúpite mechanické spínače (priamo od Keychronu alebo inej firmy) a svoju novú krásku si zložíte v pohodlí domova. Kto by nebol stavaný na podobné experimenty, môže si pomocou prehľadného webu výrobcu navoliť už zostavený produkt a počkať niekoľko dní až mu ho kuriér dopraví s veľkou pompou predo dvere.

Všetko po ruke

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Už na základe priložených fotiek, ste určite poznali jedno – testovaná vzorka bola a je extrémne fotogenická. Rozprávame sa tu o viac než len klasickej full-size ponuke kláves. Keychron do svojej Q6 Pro pridal celý zástup multimediálnych klávesov, ktoré si viete prispôsobovať podľa svojich potrieb a nechýba ani obrovské otočné koliesko umiestnené hneď vedľa rady F. Programovateľnosť a podpora QMK/VIA, čiže softvéru tretích strán, vám umožňuje zadefinovať funkciu každého jedného spínaču, ktorý si do šasi klávesnice zasuniete. Teraz vám stručne vysvetlím, čo vlastne tie skratky znamenajú. QMK je v základe systém vytvorený pre klávesnice, vďaka ktorému si dokážete svojvoľne realizovať update zariadenia (128 KB Flash), priraďovať makrá a robiť sériu iných užívateľských regulácií. Naproti tomu systém VIA, fungujúci priamo na vašom webovom prehliadači, sa stará o to, aby všetky QMK zásahy boli realizované expresne rýchlo a bez komplikácií. Naučiť sa s týmto softvérom narábať si nevyžaduje extrémne znalosti a zvládne to aj úplný začiatočník (stačí aplikovať moju vždy overenú tézu pokusu a omylu). V momente, kedy si uvedomíte, že každá jedna vami bežne nevyužívaná klávesa je potencionálnou skratkou k akémukoľvek príkazu, dokážete si svoju každodennú interaktívnu rutinu posunúť na nový level. Pripojenie k počítaču sa realizuje dvoma spôsobmi. Máte k dispozícii máte bezdrôtovú formu v podobe Bluetooth 5.1 (tri samostatné kanály pre tri zariadenia) alebo káblovú formu prostredníctvom USB-C. V balení nájdete dostatočne dlhý a plne pletený kábel aj s redukciou z USB-C na USB-A. Horná hrana klávesnice, okrem spínaču pre zapnutie a vypnutie, obsahuje dokonca aj prepínanie podpory medzi Windows a Mac rozhraním. Súčasťou balenia sú aj náhradné šrauby, prechodky, gumové nožičky, kliešte na vyberanie PBT krytiek, samotné krytky a rovnako tak kliešte na vyťahovanie spínačov. Jednoducho všetko to, čo potrebujete na kompletnú správu zariadenia.

Široká ponuka Keychron spínačov

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Spomínané mechanické spínače Gateron G pro si viete zakúpiť vo všetkých verziách alebo ich priamo kombinovať naprieč celou schémou klaviatúry. Chcete mať WASD sekciu vybavenú červenými lineárnymi spínačmi a zvyšok modrými, žltými alebo hnedými? Nie je problém. Spínače od Keychronu sú už továrensky premazané a majú krásny vláčny ťah. Je jasné, že nie každý chce mať automaticky dnes klávesnicu s vysokým profilom, špeciálne ak už si zvykol na tie nízkoprofilové. Každopádne, pocit z písania a hrania na testovanej vzorke bol z môjho pohľadu dokonalý. Akokoľvek som mal celú sadu vybavenú hnedými hmatovými spínačmi, interakcia prebiehala bez problémov a vďaka už v úvode spomínanej tlmiacej pene sa výraznosť hluku zásadne minimalizovala. Keychron vám vďaka Hot-swap zásuvkám umožňuje jednoducho meniť spínače za akékoľvek iné s podporou troch alebo piatich MX pinov. Čo sa týka RGB podsvietenia, mimo občakávanej podpory celej škály farieb a ich plnej regulovateľnosti sa výrobca rozhodol LED diódu umiestniť pod spodnú hranu spínaču. Urobil tak s cieľom, aby svetlo čiastočne prenikalo do zorného poľa užívateľa, ale aby ho súčasne počas práce nijako nevyrušovalo. Užívateľ si v prípade aktivovaného osvetlenia dokáže softvérovo regulovať jas, odtieň, kadenciu a efekty. Celkovo je k dispozícii viac než dvadsať špeciálnych efektov, ktoré by mali uspokojiť aj tých náročnejších z vás. Apropo, keď je už reč o energiu zožierajúcich svetielkach, dozaista sa vám bude hodiť informácia o celkovej výdrži batérie v rámci Bluetooth párovania. Akumulátor má kapacitu udržať klávesnicu v chode tristo hodín, no to len v prípade deaktivovaného podsvietenia. V prípade nutnosti plnej diskotéky sa uvedený údaj skráti o viac než polovicu, čo je s ohľadom na veľkosť svietiacej plochy stále prijateľné.

Dokonalosť nie je pre každého

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)

Keychron Q6 Pro je svojím spracovaním istou anomáliou medzi mechanickými full-size klávesnicami. Z tejto pozície sa logicky nemôže dostať do srdiečka každému z vás. Každopádne, ak dáme bokom tú absurdnú váhu vychádzajúcu z povahy celokovového šasi a nutnosť nákupu zo zahraničia, na stole nám ostane skutočne jedinečný kus hardvéru a ja sa nebojím to zopakovať – umelecky pojatej elektroniky. Pre mňa osobne, pre moje potreby práce v kancelári a súčasne hrania videohier, sa práve táto testovacia vzorka stala jasným synonymom dokonalosti. Ak ste prečítali celý text a vstrebali všetky prednosti tohto modulárneho hardvéru s otvoreným softvérovým rozhraním, určite máte už v hlave jasne rozdané karty. Môžem vám sľúbiť, že do budúcna ešte pripravím ďalší článok o iných produktoch značky Keychron.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Keychron

Klik pro zvětšení (Keychron Q6 Pro - recenze)


CGwillWin