hw
report
Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55

Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55
Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55
11:00, 11.03.2024

Aj keď sa na súčasnom trhu s mobilnými telefónmi nájde zopár výnimiek, všeobecne platí, že tie najväčšie spoločnosti, s portfóliom nafúknutým ako brucho zhnitej veľryby, si tie relevantné zisky tvoria pri lacnejších produktoch. Pre koncern Samsung je tou mantrou poctivej marže, ako som si pracovne nazval nasledujúci sled riadkov v rámci reportáže z terénu, duo mobilov Galaxy A3 a A5. Pohybujeme sa tu v strednej triede a kvalitatívne slušne pojatý update pre rok 2024, ktorý nám lokálne vedenie juhokórejského konglomerátu čerstvo predstavilo, vám teraz budem stručne a svojsky tlmočiť. Pochopiteľne, dôjde aj na sériu recenzií, no nepredbiehajme a poďme si uvedené novinky nejako rozumne zarámovať.

Má ho žena, má ho svokra...

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

V štátom opečiatkovanom vzťahu síce žijem sotva desať rokov, ale za ten čas som sa už dobre naučil jedno: Manželka a svokra majú vždy pravdu. Preto nie je vôbec náhoda, že obe si rok čo rok u svojho operátora vyberajú update Galaxy A modelov. Dôvodom je jednak užívateľská prístupnosť spojená s ekosystémom (keď už máte Samsung mobil, tak máte na ruke aj hodinky rovnakej značky), ale hlavne dostatočný výkon a dlhá výdrž batérie. Začnime preto rovno dizajnom, na ktorom Samsung výrazne zapracoval aj pre aktuálny kalendárny rok. V prípade vynoveného modelu A55 (5G), ktorý, tak ako aj jeho kolega, príde na trh v štyroch farebných prevedeniach, sa rozprávame o použití prémiových materiálov. Je to vôbec prvýkrát, kedy mobil z radu A dostáva kovový rám. A musím vám povedať, že akonáhle som novinku zobral do rúk, ostal som prekvapený z dvoch vecí. Mobil je ľahučký (213 gramov), no napriek tomu pôsobí luxusným a hlavne celistvým dojmom. Manželke som hneď referoval, že ja by som si na jej mieste vybral okamžite fialovú verziu, keďže pri nej sa zadné sklo priam hypnoticky leskne. Čo sa týka použitia materiálov pri A35, výrobca nechal šasi tentokrát v réžii plastu, avšak, ani tridsaťpäťka s konečnou váhou 209 gramov, neostala bez historického prielomu, keďže tak ako bol pri A55 premiérovo použitý kov na rám, tak naopak, pri A35 si premiéru zase odbil sklenený chrbát. A vôbec najviac signifikantný prvok oboch modelov? Ostrovček s tlačidlami na pravej hrane, ktorý by mal pomáhať lepšiemu držaniu a súčasne navádzať užívateľa k jednoduchšej interakcii.

A čo umelá (ne)inteligencia?

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

Súčasný trend, AI, pochopiteľne, tak ako rastúce nároky na ekológiu, neobchádza ani výbavu nových Galaxy A modelov. Tentokrát však ide, oproti prémiovej triede (S24/Fold/Flip zariadenia), o jeho oklieštenú podobu. V zásade máte funkcie umelej inteligencie viazané na váš hardvér a bez online podpory, s tým, že si môžete pomocou AI napríklad upravovať snímky alebo videá. V oboch zariadeniach sa nachádza batéria s kapacitou až 5 000 mAh a aj keď podpora rýchleho nabíjania stále nepreskočila hranicu 25 W, Samsung týmto cielene predlžuje životnosť produktu, ktorý koncový zákazník nemusí rok čo rok meniť (ak samozrejme nechce). A55 dostala 4 nm čip Exynos 1480, čím voči minulej generácii nastalo nezanedbateľné papierové navýšenie výkonu – viac v recenzii. Naopak, lacnejší variant A35 vo svojej strojovni živí 5 nm čip Exynos 1380. A ako je na tom samotný panel? Je evidentné, že Samsungu chce áčka „globálne zlopatizovať“ (na toto nespisovné slovíčko si plánujem dať trademark), keďže pri A55 navýšil veľkosť AMOLED displeja na 6,6 palca s rozlíšením FHD+ a 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Svietivosť je na úrovni 1000 nitov, čo je za mňa trocha sklamaním, ale v praxi to ešte musím náležite overiť. Apropo, kvalita a spracovanie panelu ostávajú identické pri oboch zariadeniach. Majú spoločnú aj čítačku odtlačkov prstov, umiestnenú pod obrazovkou a nebyť 12 Mpx ultra širokého snímača a selfie kamery s 32 Mpx pri verzii A55, mali by totožnú aj foto výbavu. Ten nárast kvality zachytávania snímok/videí pôjde tentokrát skôr za lepším softvérom a preto teraz, pred prebiehajúcou recenziou, nemá cenu pitvať už naznačené atribúty snímačov ako takých.

Cena?

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy A35 a A55)

Ako vidíte, budeme sa v prípade nových modelov Samsung A mať ešte o čom rozprávať a než to celé uzavriem tou vyššie niekoľkokrát naznačenou vetou o testovaní, dlžím vám samozrejme aj toľko dôležité numerá. Telefón Samsung Galaxy A35 (5G) a Samsung Galaxy A55 (5G) sa na lokálnom trhu začína oficiálne distribuovať od 11.3.2024.

  • Galaxy A55 - 8 + 128 GB = 479 Euro a 8 + 256 GB = 529 Euro
  • Galaxy A35 - 6 + 128 GB = 379 Euro a 8 + 256 GB = 449 Euro

  • Všetci zákazníci zo Slovenskej a Českej republiky, ktorí si od 11. 3 do 7. 4 zakúpia telefón Galaxy A55 5G, získajú ako bonus bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds FE v bielej farbe v hodnote 109 €. Zákazníci, ktorí si v rovnakom období zakúpia model Galaxy A35 5G získajú ako bonus strieborný fitness náramok Galaxy Fit3 v hodnote 64 €.

    Na využitie bonusu musí zákazník registrovať nový telefón v sekcii Výhody v aplikácii Samsung Members, a to najneskôr do 15. 4 2024. Po schválení registrácie získa zákazník prostredníctvom registrovaného telefónu a aplikácie Samsung Members e-voucher, ktorý následne uplatní na bezplatné objednanie slúchadiel alebo náramku na stránke novysamsung.sk za Slovensko a novysamsung.cz za Česko, najneskôr do 15. 5. 2024. A či toto celé vôbec stojí za to, vám čoskoro vyjavím v recenziách.


    
    CGwillWin