hw
recenze
ROG Falchion RX

ROG Falchion RX - recenze
ROG Falchion RX - recenze
09:17, 05.03.2024

Veta „nie som dosť bohatý na to, aby som si kupoval lacné veci“ je všeobecne dobre známa a platí o to viac, ak ju dáme do súvislosti s hardvérom. Či už je reč o zariadeniach z kategórie hier, alebo kancelárie, nikto svoje peniaze nechce vrážať do nepodarkov s krátkou životnosťou. Ja vás dnes v duchu tohto tvrdenia pozývam nazrieť cez rameno hernej divízie spoločnosti ASUS, ktorej značka ROG sa nedávno rozrástla o 65-percentnú nízkoprofilovú klávesnicu Falchion RX zasadenú do 60-percentného rámu.

Tým slovom je luxus

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

ROG Falchion RX som mal možnosť skúšať a testovať viac než mesiac a v rámci úkonov v mojom pracovnom prostredí si tak predmetná klávesnica prešla práve tou kombináciou kancelárskej práce a interakciou v rámci hier. Ešte než vôbec začnem svoju tradičnú hodnotiacu smršť, rád by som vyjadril všeobecné sklamanie, a to naprieč celým hardvérovým spektrom, keďže nájsť dnes širokú ponuku nízkoprofilových herných klávesníc je vec nemožná. Práve vďaka firmám ako ASUS sa však aj v tejto oblasti veci začínajú výrazne meniť, a preto som rád, že som mal možnosť komplexne zhodnotiť ich vyššie proklamovanú novinku. Začnem rovno cenou, ostatne, čo-to o nej naznačuje už úvod. ROG Falchion RX je prémiový produkt v hodnote necelých 200 eur, s ktorým by ste v rámci súťaže krásy, špeciálne v kategórii zmenšených klávesníc, suverénne ašpirovali na zlatú šerpu. Výrobca siahol po kombinácii brúseného hliníka s odolným plastom a v zmysle farby ponúka svojim zákazníkom klasickú čiernu alebo ešte o kúsok luxusnejšie pôsobiacu bielu – mne osobne, ako vidíte z fotodokumentácie, pristála v rukách práve tá vizuálne krajšia verzia.

Vytesaná z mramoru

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

S váhou presahujúcou pol kilogramu máte pri manipulácii s Falchion RX skutočne prémiový pocit a v kombinácii s bielou farbou sa mi na myseľ neustále derie prirovnanie k soche vytesanej z mramoru. Šasi je celistvé bez prehnutia a ani pri drsnejšej manipulácii som neregistroval žiadne praskania alebo iné neželané zvuky. Na spodnej strane sa nachádzajú dvojité výklopné nožičky, ale tá skutočná zaujímavosť tróni na vrchnej hrane. Nebol by to totižto ASUS, ak by do svojej ďalšej hardvérovej novinky nedostal nejakú tú inováciu. Tentokrát ide o multifunkčný panel, pomocou ktorého si viete jednoduchým pohybom prsta do strán regulovať intenzitu osvetlenia, nastavovať hlasitosť audia alebo interagovať na štýl mediálnej lišty. Uvedený panel máte vždy poruke a vďaka jeho prostej obsluhe dokážete danú interakciu zrealizovať pokojne aj so zatvorenými očami. Mňa si neskutočne získal detail v podobe podsvieteného nápisu „Republic of Gamers“, ktorý práve na interakciu s multifunkčným panelom reaguje decentnou svetelnou signalizáciou – presne toto je tá hravá originalita, akú vám dnes ponúkne výhradne značka ROG.

Podložka alebo kryt?

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Súčasťou balenia okrem obligátnej dokumentácie, pletenej kabeláže s USB-C/USB-A koncovkami a náradia na vyťahovanie krytiek spínačov bolo aj malé veľké prekvapenie. Ide o plastový kryt klávesnice, ktorý by ste u iných podobne koncipovaných produktov dnes hľadali len márne. Užívateľ tak môže chrániť svojho nového miláčika pred prachom alebo zabezpečiť ochranu počas prenosu niekam na LAN párty a vôbec najlepšie na tom celom je, že samotný kryt dokáže po obrátení slúžiť aj ako dodatočná kolíska – má zo spodnej strany pogumované plôšky, ktoré zabezpečujú jeho stabilitu aj na syntetických podložkách. Určite by vás ďalej mohol zaujímať spôsob párovania. V hornej hrane, kde sa nachádza už spomínaná originalita v zmysle multimediálneho panelu, je rovnako prítomná aj magnetická zásuvka určená pre USB-A kľúč (2,4 GHz) – ide priamo o Omni dongle, ktorý zvláda prijímať bezdrôtový signál od viacerého ASUS hardvéru. Na klávesnici nájdete dokonca aj fyzický prepínač podpory znakov pre Mac a PC. ROG Falchion RX však okrem použitia donglu môžete párovať aj prostredníctvom Bluetooth signálu, a to súčasne k trom zariadeniam (napríklad počítač, mobil a tablet). Počas testovania som vyskúšal všetky vymenované varianty prenosu signálu vrátane klasického káblového a ani v jednom prípade nedošlo k technickým problémom.

Softvér mňa trocha sklamal

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Skratka RX v názve tentokrát odkazuje na výber červených mechanických spínačov priamo od ROG. Ide o nízkoprofilové lineárne spínače kladúce minimálny odpor a produkujúce rovnako tak sotva postrehnuteľnú úroveň hluku – máme tu implantovanú špeciálnu vrstvu absorbujúcu nárazy. Zdvih klávesov je konkrétne 2,8 mm s bodom interakcie na úrovni 1 mm a ich primárnou devízou v zmysle chodu je dokonale vykonaná lubrikácia. Pocit zo stlačenia spínačov je hladký ako keď zmiešate horúcu čokoládu s medom a pomalým ťahom ju prelievate z jedného hrnčeka do druhého. Falchion RX som počas doby testovania využíval na hranie frenetických multiplayerových akcií, taktiež som nevynechal ani príbehové adventúry či stratégie a vo všetkých scenároch sa testovaný produkt maximálne osvedčil. Apropo, výrobca má v ponuke aj verziu s modrými spínačmi RX Blue, pri ktorých je nutné na zopnutie vynaložiť o niečo väčší tlak a kde je moment interakcie 1,5 mm. Výdrž batérie na jedno nabitie a v rámci 2,4 GHz USB donglu bola pri úplnom vypnutí RGB podsvietenia šialených štyristo hodín. Keď už spomínam podsvietenie, tak okrem toho, že RGB opäť chirurgicky presne preniká cez výrezy v ABS klávesoch a rovnako krásne sa tiahne priamo spod nich, všetku komplexnejšiu interakciu v rámci softvéru vrátane úpravy podsvietenia musíte realizovať cez softvér Armoury Crate. S danou aplikáciou ako takou som doteraz nemal nikdy zásadné problémy, a to sa venujem recenzovaniu ROG hardvéru už viacero rokov, ale čo čert nechcel, tak pri testovaní ROG Falchion RX som do klávesnice ani za ten mesiac skúšania nedokázal natiahnuť najnovší update. Skúšal som prenos cez kábel, bezdrôtovo a dokonca aj duálne, ale neustále to ukazovalo chybu inštalácie. Ak dám bokom práve túto nepríjemnosť, užívateľ v rámci Armoury Crate nájde očakávané možnosti mapovania klávesov, spomínanej úpravy RGB a iné.

Kúpu nebude ľutovať

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)

Ak ste niekedy uvažovali o kúpe kompaktnej hernej klávesnice s nízkoprofilovými spínačmi a v maximálne prémiovom spracovaní, nemám dôvod vás naviesť mimo cesty vedúcej rovno k ROG Falchion RX – tento hardvér vám vydrží roky. ASUS v tomto prípade okrem očakávaných funkcií prináša originálny prvok interakcie s multimediálnou lištou, bohatý obsah balenia, extrémne dlhú výdrž batérie a nezabúda dokonca ani na majiteľov MacOS. Čerešničkou na torte je následne dizajnová jedinečnosť a konštrukčná pevnosť, nesúca na pohodlných obláčikoch spoľahlivé a premazané spínače RX Red.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Falchion RX - recenze)


CGwillWin