hw
recenze
MSI Optix MAG274QRF-QD E2

MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze
MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze
09:00, 21.02.2024

Herných aj kancelárskych monitorov pribúda každoročne ako húb. Každý, kto sa nemusí čo i len trocha snažiť zorientovať v tej bohatej nádielke nových modelov, ani len netuší, aké má vo finále šťastie. Potom tu však máme sortu technologických redaktorov, ktorým na stole v pravidelnom tempe pristávajú rôzne veľké a rôzne poodierané škatule a je len na nich, aby sa, mimo testu samotného produktu, nezabudli zahrať aj na detektívov. Začína to samotnou skratkou za obvyklým názvom, ktorá je tvorená z písmen a čísiel, pokračuje to zisťovaním filozofie produktu a končí už spomínaným testovaním. Čo presne myslím tou filozofiou produktu? Veľké spoločnosti totižto rok čo rok skúšajú inovovať svoje komerčne najúspešnejšie verzie monitorov a nie vždy ide o natoľko signifikantné inovácie, aby ste okolo nich vedeli vybudovať jasne identifikovateľnú PR reklamu. Zmení sa jeden, pre koncového zákazníka nie vždy dôležitý atribút panelu a hurá, už tu máme nový monitor, ktorý by mal byť pochopiteľne patrične zrecenzovaný. Týmto trocha natiahnutým úvodom sa vás snažím svojsky zasvätiť aj do pochopenia mojej vlastnej pracovnej rutiny. Možno, keď nabudúce uvidíte ďalší zakódovaný nápis v súvislosti s novou recenziou monitoru, o niečo viac oceníte samotný výstup. Mám tu pre vás ešte horúce poznatky z testovania ďalšieho panelu od MSI, ktorý tentokrát cieli na hráčov a z časti aj vlastníkov tri roky starého modelu MAG274QRF-QD.

Nestratí sa ani v kancelárii

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

V úvode spomínaný monitor MAG274QRF-QD sa stal akýmsi základným stavebným kameňom pri tvorbe verzie Optix MAG274QRF-QD E2, ktorú MSI prináša s cieľom uspokojiť náruživých hráčov, ale súčasne jedným ťahom splniť aj prípadné kancelárske lomeno kreatívne nároky. Cena tohto 27-palcového monitoru sa pohybuje na hranici štyristo eur a do redakcie mi testovacia vzorka dorazila v dostatočnom predstihu tak, aby som jej mohol venovať obligátny mesiac. Keďže E2 svojou filozofiou priamo nadväzuje na uvádzaný tri roky starý model MAG274QRF-QD, nesnaží sa po dizajnovej stránke nejako zásadne odlíšiť. Ten najhlavnejší dizajnérsky zásah si všimnete na absencii vykrojenia zadnej časti stojanu a čiastočnej eliminácii RGB podsvietenia v oblasti zadnej časti krytu. Nie že by tu nejaké RGB svetielka vyložene neboli, no ide o natoľko skromnú diskotéku, že si ju sotva všimnete aj v úplnej tme. Za zmienku ešte stojí zmena rozmerov pre VESA držiak z pôvodných 100 x 100 mm na 75 x 75 mm. Zámerne spomínam práve zmenu uchytenia, keďže pri recenzovaní často využívam viacero otočných ramien s prvým menovaným štandardom. Poskladanie monitoru je samo o sebe jednoduché, aj keď nemám rád, keď výrobca núti svojho cteného zákazníka do hľadania skrutkovaču (istenie stojanu o monitor je vo forme dvoch skrutiek). Samotné šasi je pochopiteľne plastové a ako som už uviedol, ponúka len sotva badateľnú linku podsvietenia a dokonca tu absentuje aj klasický červený odznak MSI. Nie že by snáď dráčik ako taký chýbal, ale predmetné logo je v tomto prípade do rýdzo čierneho plastu v úvodzovkách len vyrezané. Decentný dizajn E2 verzie sa mi vlastne páčil ešte viac než extravagantnejšie pojatý predchodca a myslím, že aj týmto spracovaním sa panel dokáže uplatniť nie len v hernom, ale aj pracovnom prostredí.

Kvalitnejší vstup

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Než sa pozrieme na kvalitu samotného zobrazovania, určite stojí za zmienku stručne aj ponuka vstupov, ktoré k zobrazovaniu vlastne vedú. V tomto bode by sme, až na prípad Display Portu, mohli hovoriť o identickej ponuke voči staršiemu modelu. Máme tu duo HDMI (2.0b) vstupov, trojicu USB, vstup pre slúchadlá a hlavne vynovený Display Port (1.4a). Cez uvedený formát DP môžete pracovať s rozlíšením 2560 x 1440 pxl pri odozve až 180 Hz a naopak cez HDMI je to 2560 x 1440 pxl len do úrovne 144 Hz. Kabeláž je možné viesť cez dieru v dolnej časti ramena a samotnú oblasť vstupov nekryje žiadna forma dodatočného plastu. Variabilita ramena umožňuje obrazovku otočiť aj do vertikálnej polohy (takzvaný biznis štýl aký často vídame v kanceláriách) a onen rozsah samotného náklonu obrazovky nás oblúkom opäť vracia k pracovnému využitiu. Poďme sa teraz konečne pohnúť smerom k hodnoteniu obrazu samotného. MSI opäť siahol po rovnej Rapid IPS obrazovke s Quantum Dot technológiou a z diskusie okolo rozlíšenia vyššie ste už pochopili, že tu máme WQHD panel schopný ponúknuť obnovovaciu frekvenciu 180 Hz pri odozve 1 ms. Výrobca tentokrát nešiel cestou nálepiek G-Sync alebo FreeSync a zvolil zlatú strednú adaptívnu cestu. Čerešničkou na torte v rámci predností je potom podpora HDR 400, ktorú ja osobne pri IPS technológii beriem silno s rezervou. O tomto sme sa v recenziách, špeciálne OLED monitorov a televízorov, už rozprávali veľakrát.

Bez reproduktorov

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Testovanie prebiehalo mimo kancelárskych úkonov, predovšetkým v rámci herného prostredia. Pri písaní textov, úprave tabuliek a interakcii s webovým rozhraním som musel vyzdvihnúť celkovú ostrosť obrazu ako aj výborné pozorovacie uhly – práve možnosť zdieľania obsahu na monitore aj s kolegom vedľa môžeme vnímať ako zásadnú prednosť. Vďaka svietivosti na úrovni 400 nitov dokáže monitor pokojne obstáť aj vo vyložene presvetlených miestnostiach a vďaka matnému povrchu súčasne odrážať okolité odlesky. Do dokonalosti v rámci využitia v kancelárii tu snáď chýba už len pomer strán 16:10. Primárne je, samozrejme, MSI Optix MAG274QRF-QD E2 určený do rúk náročných hráčov, ktorí mimo základných funkcií spojených s IPS panelom očakávajú súčasne dostatok variácie v rámci nastavení. Prvým argumentom sa stáva už vyššie spomínaná adaptívna synchronizácia panelu s pripojenou GPU, ktorá v praxi funguje perfektne, nech už je reč o jednej alebo druhej liahni grafických kariet. Aj bez dodatočného kalibrovania obrazu sa monitor už po vybalení z krabice prezentoval ako suverénna zbraň vhodná do multiplayerových bojov. Vďaka WQHD rozlíšeniu boli testované hry dostatočne ostré a pri snímkovaní vyššom než býva štandardom sa mnou opisovaný dojem ešte znásobil. OSD ovládate cez decentný joystick na pravej zadnej strane a o prehľadnosti, respektíve svižnosti menu, sme si už písali pri starších modeloch Optix MAG monitorov. MSI dokonca ponúka aj svoju vlastnú hernú aplikáciu Gaming Intelligence, pomocou ktorej si viete funkcie podporovaného monitoru ovládať priamo cez PC rozhranie.

Správna voľba

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Spoločnosť MSI opäť potvrdila, že nech už je model Optix MAG274QRF-QD E2 akoukoľvek čiastkovou nadstavbou oproti tri roky starému modelu, samotný výsledok je natoľko kvalitný a relevantný, že nemôžem inak než udeliť vysokú známku. Rozprávali sme sa o panele vhodnom do pracovného ako aj rýdzo herného prostredia, ktorému by som ja osobne rád trocha natiahol pomer strán (16:10 je dnes jednoducho trend plný pozitív), avšak, to je len jedna z mála námietok, ktoré si aj pred vami dokážem obhájiť. V prípade, ak momentálne zvažujete kúpu spoľahlivého herného panelu s presahom do kancelárie a kreatívnej časti (150% SRGB, 98% DCI-P3 a 94% Adobe RGB, to hovorí samo za seba), sotva by som vám v rámci ceny okolo štyristo eur vedel odporúčať niečo lepšie než MAG274QRF-QD E2.



Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti MSI

Klik pro zvětšení (MSI Optix MAG274QRF-QD E2 - recenze)


CGwillWin