hw
recenze
Huawei FreeClip

Huawei FreeClip - recenze
Huawei FreeClip - recenze
11:36, 22.01.2024

Je to tu opäť, z pozície inovátora vstupuje na trh spoločnosť Huawei, aby vám ponúkla ďalší hardvérový kúsok pasujúci do mnohotvárnej mozaiky vytvorenej výhradne z ich originálnych bezdrôtových slúchadiel. Tentokrát, z nejakého mne neznámeho dôvodu, upúšťajú od skratky Buds a prinášajú na trh produkt s veľavravným prívlastkom FreeClip. Po ikonickom FreeBuds Lipstick (spomínate si na to puzdro v tvare ženského rúžu na pery?) sa opäť rozhodli, že si voči konkurencii vytvoria ešte o kúsok väčší náskok. Huawei FreeClip som mal možnosť testovať viac ako tri týždne a aj keď som sa na začiatku trocha obával, že ich vďaka netradičnému systému upínania o kraj ucha stratím, nakoniec so mnou vydržali zdarne až do konca.

Módny doplnok a slúchadlá v jednom

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Všetko sa pochopiteľne bude krútiť okolo toľko spomínaného dizajnu a s ním spojeného spôsobu vyťahovania z puzdra a následného aplikovania do ucha. Alfou a omegou je v tomto spracovaní snaha výrobcu eliminovať fóbiu z hermetického uzatvárania sluchovodu. Možno sa teraz vaše obočie začalo v dramatickom tempe zdvíhať niekam k plafónu, avšak pravdou je, že aj ja sám mám v okolí niekoľko kamarátov, ktorým je vyložene nepríjemné používanie štupľových slúchadiel a radšej siahajú po produktoch s uzatvorenou konštrukciou. Práve pre nich je na scéne novinka v podaní FreeClip, ktorá svojou filozofiou síce nevynašla koleso (v minulosti sme tu mali produkty ako JBL Soundgear Sense a Shokz OpenFit nesúce zvuk pomocou samotných kostí v oblasti hlavy), avšak je to práve FreeClip, ktorý ako prvý zvláda naplniť aj atribút vizuálnej príťažlivosti. Akonáhle si tieto slúchadlá nasadíte na hranu ucha a vybehnete do ulíc, garantujem vám, že málokto bude vedieť, či ide o módny doplnok alebo elektroniku. Vizuálne tu máme miniatúrne slúchadlo tvorené z troch častí. Fazuľka v ktorej je umiestnená batéria, spojovacie lanko s presne danou mierou odporu a samotný 10,8 mm menič. Slúchadlá sú absolútne symetrické a je jedno akou stranou ich do puzdra vkladáte alebo vyťahujete a rovnako tak je jedno, či si pravé strčíte do ľavého ucha alebo naopak - interný softvér rozpozná v ktorom uchu sa menič nachádza a tomu sa automaticky prispôsobí.

Pohodlie pri nosení

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Testovaniu nositeľnej elektroniky sa venujem už dlhé roky, ale suverénne musím povedať, že nič také ako FreeClip som si ešte do ucha nedával. Prítlak vyššie spomínaných komponentov voči vášmu uchu je tak jemný, že aj keby ste slúchadlá mali na hlave týždeň v kuse, sotva by ste pociťovali akékoľvek fyzické nepríjemnosti. Ono sa ani nie je čomu čudovať, keďže samotné slúchadlo váži sotva 6 gramov a pri otvorenej konštrukcii sa o vašu pokožku opiera len minimálne. Aj z tohto dôvodu som sa najprv obával, že testovanú vzorku pri behu alebo prudkom pohybe hlavy odstrelím preč, avšak nič také sa ani raz nestalo. Huawei deklaruje možnosť používať ich novinku aj počas cvičenia a sám som to pochopiteľne overil v rámci cyklistiky v teréne. Aj pri intenzívnych vibráciách a potení hlavy (ochrana IP54 chráni slúchadlá aj v prípade dažďa) nebol žiadny problém s pevnosťou uchytenia a slúchadlá FreeClip držali na mieste ako prilepené. Mimo cyklistiky som si testovaciu vzorku bral za stôl počas práce v redakcii (v tomto momente oceníte párovanie s dvoma zariadeniami súčasne), pri venčení psa, prechádzkach po meste alebo len tak ležiac na gauči a počúvajúc ten svoj šálok hudobného antracitu. Povedať, že vo všetkých vymenovaných situáciách som bol s audio prezentáciou testovacej vzorky maximálne spokojný by bola lož, a preto si teraz rozoberieme všetky plus a mínusy spojené s jednotlivými modelovými situáciami.

Ach, moje ANC, kde ťa mám?

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Pri otvorenej konštrukcii je dosiahnutie aktívneho potláčania hluku v súčasnosti samozrejme nemožné, a preto aj v prípade FreeClip ide o slúchadlá, z ktorých ak chcete dostať maximálne nerušený audio zážitok, je nutné sa zavrieť do tichej miestnosti, alebo si vybehnúť do lesa. V takomto scenári sa meniče umiestnené tesne pred vaším uchom starajú o výbornú a čistú audio linku okorenenú prekvapivo slušnými basmi – celková výška možnej hlasitosti ma skutočne prekvapila. Dôvodom je, že výrobca siahol po duálnom systéme magnetických meničov, čím aj v prípade takto špecifickej koncepcie reprodukovania zvuku, dokázal do ucha dostať živé a hlavne hutné tóny. Prostredníctvom AI Life aplikácie navyše môžete spravovať nastavenie Ekvalizéra a zvuk si prispôsobovať podľa jednotlivých situácií. Presuňme sa však do scenára, kedy sa prechádzam po rušnom meste, práve počúvam podcast a začínajú ma čoraz výraznejšie vyrušovať všetky tie hluky v okolí. Priamym zásahom do intenzity zvuku sa toto dá samozrejme riešiť a bol som vlastne prekvapený až od akej úrovne okolitého ruchu mi začalo počúvanie hovoreného slova cez FreeClip vadiť, avšak určite produkt nie je vhodný do rúk konzumentov, čo sú vyložene zvyknutý na ANC a úplné odrezanie od sveta. Oba svety majú svoje výhody aj nevýhody a v prípade novinky od Huawei si pred kúpou musíte položiť otázku; na čo presne ich chcem využívať a k čomu by mi táto dvesto eurová investícia vlastne bola?

Podpora kodekov AAC, SBC a LC3

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Najhoršie precítenie mojich obľúbených skladieb sa dialo počas jazdy bicyklom, kedy mi okolo uší prúdil silný vietor a ja som sa nedokázal naplno sústrediť na muziku ako takú. Opäť je to samozrejme špecifická situácia ktorá sa nedá aplikovať na každého potenciálneho zákazníka, ale určite by som sa pri kúpe FreeClips s cieľom využívať tieto bezdrôtové slúchadlá často počas nejakej náročnejšej aktivity opäť pýtal, na aký konkrétny šport ich chcem vlastne využívať. Výrobca síce zapracoval na eliminácii jemných poryvov vetra, ktoré vás pri počúvaní rušiť nebudú, avšak v končinách kde bývam je polovicu roka výrazne veterno a práve to testovanej vzorke vôbec nesvedčilo. Palec hore za dobre zvládnuté vybavovanie hovorov prostredníctvom vstavaných mikrofónov. Ani raz sa mi nestalo, zatiaľ čo som sa prechádzal po centre mesta, že by volajúci nerozumel mojim slovám a naopak - slúchadlo sa zameria vyložene na váš hlas a softvérovo potláča všetko ostatné. Ďalšou zásadnou prednosťou je dozaista výdrž batérie. Samostatné slúchadlá, keďže sa nemusia trápiť s ANC funkciou, dokážu vydržať viac ako osem hodín na jeden ťah a k tomu máte ešte v prenosnom puzdre odložených ďalších dvadsaťosem hodín. Tradične stačí strčiť púčiky do doku na desať minút a to vám následne poskytne až tri hodiny ich plného chodu.

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Na úplný záver a ešte než vynesiem definitívny ortieľ, som si nechal pár slov na margo ovládania pomocou gest. Interakcia s FreeClips prebieha na báze poklepania po spone alebo niekde v jej oblasti. V praxi to vyzerá tak, že aby ste zastavili, preskočili alebo pustili skladbu, nepotrebujete sa dotýkať slúchadiel ako takých, ale stačí si len prstom výraznejšie poklepať po hrane ucha v rámci jeho obvodu - funguje to väčšinou spoľahlivo, aj keď sem tam sa mi stalo, že som svoj príkaz musel opakovať. Za predpokladu, že ste často pri tomto formáte štupľov do uší využívali zvyšovanie a znižovanie hlasitosti, pri FreeClips danú funkciu nečakajte. Pri nosení čiapky je rovnako problém vykonať interakciu.



Z pozície inovátora a trendsettera v oblasti hardvéru je jednoduché šliapnuť sem tam vedľa, avšak akokoľvek pre vás koncept FreeClip možno na papieri vyznieva nepoužiteľne, v praxi sa mi potvrdilo, že ide o inovatívne a elegantné slúchadlá určené pre špecifický spôsob využívania. Kto vyložene nenávidí hermetické štupľovanie uší a chce si užiť kvalitnú audio linku, je ideálny adept na investíciu do vyššie opisovanej novinky od Huawei. Ich pripínacie sci-fi komunikátory sú totižto to najlepšie, čo si dnes v rámci otvorenej konštrukcie môžete zaobstarať a okrem toho, že vyzerajú absolútne originálne a jedinečne, dokážu vám pomôcť počas telefonovania a súčasne zvládnu zo seba vytlačiť dostatočnú úroveň čistej audio linky, ktorá pretlačí aj stredne hlučnú kulisu mesta, reštaurácie alebo kaviarne.

Dizajnovo a funkčne jedinečné slúchadlá s otvorenou konštrukciou, ktoré vaše okolie bude považovať za šperk.

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei FreeClip - recenze)


CGwillWin