hw
recenze
ASUS Zenbook Pro 14 OLED

ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze
ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze
08:51, 23.01.2024

ASUS vstupuje do roku 2024 s prvým osviežením svojho komerčne čoraz viac úspešnejšieho modelového radu Zenbook a možno to nazývať akokoľvek, napríklad prvým krokom, rozjazdom, zabzučaním kávovaru v ranných hodinách, v každom prípade, už na prvú dobrú ide z ich strany o – metaforicky povedané – rozhodné vrazenie nohy do pomyselných dverí medzi starým a novým kalendárom. Zenbook Pro 14 OLED som mal osobne možnosť si najprv čiastočne ohmatať počas predvianočného press eventu a už vtedy som sa tešil, keď si jeho finálnu verziu budem môcť zobrať na dlhodobý test. Nasledujúca koláž textu je, samozrejme, vhodná pre každého nadšenca do najmodernejších laptopov na trhu, ale osobne si myslím, že ak si práve tento rok chystáte peniažky na upgrade svojho pracovného hardvéru, recenzia bude o niečo viac prehovárať do duše práve vám.

Elegancia, výkon a kompaktnosť

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Ak je za názvom akejkoľvek elektroniky nápis Pro, automaticky sa s cenou dvíhajú súčasne aj výkonnostné parametre. Inak to nie je ani v prípade ASUS Zenbook Pro 14 OLED, ktorý nám do redakcie dorazil v konfigurácii UX6404 – procesor Intel Core i9-13900H CPU, grafická karta GeForce RTX 4070 (8 GB), a to všetko pri 32 GB RAMke. Primárne ide o železo zacielené na kreatívnych tvorcov obsahu, v ktorom sa automaticky kladú vysoké nároky na kvalitu displeja (splnené), reprodukciu zvuku (nesplnené), už spomínaný výkon (splnené) a v neposlednom rade aj dôslednú bezpečnosť (splnené). Na rozdiel od iných strojcov filozoficky podobne uchopených prenosných počítačov sa však ASUS snaží svojim zákazníkom prinášať istý nadštandard, o čom sa ešte, samozrejme, rozpíšem neskôr. V každom prípade, ak hľadáte čistokrvného pomocníka pre svoju prácu, s ktorým nechcete zažívať žiadne kompromisy a už od prvého zapnutia s ním môžete začať fakticky tvoriť, dozaista by ste mali pokračovať v čítaní.

V rámci hodnotenia nemôžem preskočiť opis dizajnu. Nový Zenbook Pro je totižto takým elegánom, že ak by ste mu strčili do USB portu zapálenú cigaretu a na hranu OLED obrazovky zavesili klobúk ako nosil Humphrey Bogart, mohli by ste s ním pokojne skočiť aj na konkurz, uchádzajúc sa o hlavnú rolu v remaku Casablanca. Jemne zaoblené hrany 17,9 mm tenkého a 1,6 kg ľahkého hliníkového šasi pôsobia maximálne prémiovým, a čo je ešte podstatnejšie, aj odolným dojmom. Notebook tak môžete v rámci dobre nastavenej kompaktnosti prenášať kade-tade po pracovisku a je jedno, či vás múza pravidelne facká v kaviarni, alebo si za ňou chodíte sadnúť do mestského parku vedľa tej starej známej tváre drobiacej chlieb holubom. Čo iné má Zenbook Pro 14 OLED voči konkurencii? Po otvorení vrchného veka jedným prstom vás okrem tradične tenkých rámikov lemujúcich hlavný panel zaujme predovšetkým jeden špecifický prvok. Jeho meno je DialPad a, ako už názov napovedá, je súčasťou dostatočne veľkého trackpadu. Ide o dotykové koliesko s podsvietením, ktoré je prepojené nielen so základnými funkciami systému Windows, ale navyše umožňuje užívateľovi interagovať aj s aplikáciami tretích strán.

ProArt Creator Hub

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

DialPad ako taký zvláda už v základe spustiť väčšinu známych programov, nech už je reč o Adobe alebo Office, v každom prípade, páčilo sa mi, že do jeho schémy viete natlačiť vlastne akýkoľvek softvér aj mimo podpory, a to cez ProArt Creator Hub. Samostatnou kapitolou je možnosť optimalizácie obrazovky v zmysle kalibrácie farieb a nastavenia ako takého, a to všetko priamo cez DialPad. Podpora fyzických portov zahŕňa okrem kompletného HDMI (2.1) vstupu aj duo USB-C s Thunderbolt 4 a jedným osamoteným USB-A vstupom. Keďže som už veľakrát zdôrazňoval cielenie na kreatívnu sortu zákazníkov, nemôže vo výbave fyzických vstupov chýbať ani plnohodnotná čítačka SD kariet umiestnená na pravej hrane. Presuňme sa teraz k ďalšej prednosti testovaného zariadenia. ASUS už dlhodobo razí politiku OLED panelov s pomerom strán 16:10, čo je aj voči tvorcom vizuálneho obsahu viac ako prívetivé. Z tohto dôvodu má testovaná vzorka plne dotykový displej s rozlíšením 2880 × 1800 a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Ide konkrétne o NanoEdge OLED panel s plným sRGB/DCI-P3 farebným gamutom, odozvou 0,2 ms a maximálnym jasom 550 nt pri HDR efekte – teda aj pod náporom slnečných lúčov si viete užívať prednosti uvedeného panelu. Či už som sa venoval úprave fotografií/videí v rámci práce, alebo som si len vo voľnom čase pustil Netflix, na laptope sa mi počas recenzovania pozeralo absolútne nádherne.

Výkonom je Zenbook Pro 14 OLED priam predurčený na veľké veci, preto sa akejkoľvek zložitejšej postprodukcie a vytváraní 3D modelov v náročných programoch nemusíte vôbec obávať – odporúčam však venovať dostatok času kalibrácii pre jednotlivé programy, aby ste dosiahli vyššie spomínaný vizuálny strop. Menšiu časť testovania som vyhradil na spúšťanie videohier, s čím uvedený laptop nemal vo finále žiadny problém – rozbehol mi môj milovaný Starfield vo viac ako uspokojivých detailoch, a zatiaľ čo som zbieral dôležité suroviny pre stavbu svojej epickej vesmírnej lode zvanej Red Dwarf (áno, niekedy sa nesnažím byť nasilu kreatívny a pre názvy nechodím až tak ďaleko), len tak pozvoľna si odfukoval cez tradične dobre riešený systém chladenia. Na margo kvality obrazu by som v súvislosti s hrami rád dodal, že tu záleží na optimalizácii zo strany vývojárov a napríklad onen spomínaný Starfield sa cez OLED panel Zenbooku Pro zrovna nepredviedol – vypadol u toho vyblednutý HDR efekt, za čo však ASUS logicky nemôže. Nainštaloval som a následne aj spustil na danom laptope hneď niekoľko minuloročných projektov, a kým mi Starfield bežal pohodlne na 50 až 60 FPS, v prípade nateraz stále poslednej časti série Resident Evil som z testovaného železa dokázal dostať ešte o niečo viacej. Pri 14-palcových pracovných notebookoch s podobným cielením na kreatívnych jedincov by ste dnes sotva hľadali spoľahlivejšie železo s takým presahom, aký ponúka práve model Zenbook Pro 14 OLED v konfigurácii UX6404.

Batéria zrovna neohúri

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Hodiť notebook na sedadlo auta, dupnúť na plynový pedál a vybrať sa do terénu bolo v rámci preverovania kompaktnosti testovanej vzorky dozaista zábavou, avšak len do momentu, než uplynulo sedem hodín jeho chodu a bolo nutné hľadať nejakú elektrickú sieť. Áno, snažím sa vám svojím spôsobom povedať, že batéria s laboratórnou výdržou 10 hodín sa v praxi ukázala ako omnoho slabšia a pri normálnom vyťažení som dosahoval maximálne 5 až 6 hodín. Ide o priemernú výdrž, ktorá sa extrémne skráti v momente spustenia náročnej postprodukcie alebo hraní hier. Preto určite doceníte možnosť nabíjania cez USB-C, prípadne pomocou nabíjačky s výkonom 200 W, ktorú nájdete v balení. Na samotný záver som si nechal už len pár čriepkov, čo sa mi rozsypali kade-tade v mojich tradične chaoticky zapisovaných poznámkach. Reproduktory vyladené značkou Harman Kardon by sa dali rovnako ako výdrž batérie zaradiť do priemeru, aj keď na druhej strane, podobné zariadenie si nekupujete na to, aby ste si na ňom púšťali operu – treba však férovo dodať, že prezentované audio je až prehnane ploché a bez patričných basov. Oveľa viac, ale to už asi nebude pre vás žiadnym prekvapením, ma potešila schopnosť nízkoprofilovej klávesnice kopírovať moje nekompromisné údery prstov bez chýb a rovnako tak dávam palec hore za schopnosť webovej kamery otvárať bezpečnostné dvere čítaním tváre a súčasne zvládať stream videí aj v zle osvetlených miestnostiach.



ASUS Zenbook Pro 14 OLED prezentuje maximálne výkonné železo zabalené do elegantného a kompaktného šasi, s ktorým nebudete mať problém zrealizovať aj náročnejšiu postprodukciu, či dokonca si na ňom užiť vizuálne kvalitnú interaktívnu zábavu. Strojcom musím zatlieskať za integráciu DialPadu, ktorý určite ocení práve kreatívna časť potenciálnych zákazníkov a tento prvok rozhodne nie je len nejakým zbytočným príveskom. Pokiaľ by som mal testovanej vzorke naopak cielene niečo vyhodiť na oči, tak by to bola priemerná výdrž batérie a nie práve dobre vyladené reproduktory.

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 OLED - recenze)


CGwillWin