hw
recenze
ROG Swift PRO

ROG Swift PRO - recenze
ROG Swift PRO - recenze
08:24, 25.01.2024

Budúcnosť extrémne výkonnej zobrazovacej techniky v rámci nejakých základných faktov stále stojí a padá na vysokej obnovovacej frekvencii, ktorej však na krk (metaforicky povedané) dýcha samotný typ panelu. Posledný rok sa preto pri profesionálnom hernom náradí, konkrétne v súvislosti s monitormi, skloňovala predovšetkým ona cifra uvedená pred značkou Hz, pričom jednou z firiem, ktoré v tomto ohľade búrali rekordy, bol aj ASUS, resp. jeho herná divízia ROG. Koncom minulého roka sa preto aj k nám do redakcie dostal monitor Swift PRO (PG248QP), ktorý som podrobil dlhodobému testovaniu, aby som vám vedel dať odpoveď na mnohé otázky – pokojne aj na tie vyložene povrchné, ktoré sa spájajú s relevantnosťou samotnej cenovky. Monitor, o ktorom teraz bude reč, má totiž v úvodzovkách len 24 palcov a Full HD rozlíšenie, ale napriek tomu stojí pre niekoho priam neuveriteľných tisíc eur. Aby som bol presný, v čase písania recenzie bola jeho cena cca 1 150 eur.

Byť najrýchlejším nie je sranda

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Už na základe vyššie spomínanej cenovky ste asi jasne pochopili, že sa tu skutočne budeme rozprávať o hernom monitore určenom v prvom rade do eSport prostredia, aj keď nikto, pochopiteľne, nemôže streamerom Minecraftu zakázať jeho kúpu. ROG Swift PRO (PG248QP) ponúka rekordnú obnovovaciu frekvenciu 540 Hz, s ktorou si viete pri spárovaní s výkonným počítačom a vhodne zvoleným herným softvérom navodiť akýsi interaktívny strop. Mohli by sme sa teraz rozprávať o tom, čo ľudské oko ešte zvláda rozpoznať a čo je pre neho, naopak, skôr zbytočnosť, ale to by zase bolo na inú a rovnako komplikovanú diskusiu. Faktom je, že uvedený monitor od ROG je predovšetkým ten unikát, ktorý ešte len musí vyšliapať cestičku neprebádanou pôdou, aby sme o pár rokov mohli suverénne tvrdiť, že nastal čas na všeobecné zlacňovanie panelov, ktoré poskytujú obnovovaciu frekvenciu nad úrovňou číslovky päťsto. Apropo, keď už spomínam panel, v tomto prípade sa ASUS vybral cestou E-TN, čiže LCD panelu schopného v rámci rýchlosti búrať akékoľvek zažité stereotypy. Byť najrýchlejším v segmente monitorov so sebou automaticky prináša aj isté obete a asi už tušíte, že v tomto konkrétnom prípade sú ukotvené v oblasti slabších pozorovacích uhlov a v pestrosti poskytovaných farieb. Jedným dychom by som však rád dodal, že ROG Swift PRO si nekupujete na sledovanie Netflixu, ale výhradne na hranie hier na profesionálnej úrovni.

Nečkaná variabilita stojanu

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Teraz, keď už sme si ujasnili cieľ, na ktorý výrobca pri produkcii testovanej vzorky mieril, poďme sa konečne presunúť k samotnému monitoru. Začnem dizajnom. ROG si v rámci výzoru celého svojho bohatého portfólia hardvéru dáva zásadne záležať na tom, aby ste si jeho produkty nepomýlili s konkurenciou, a okrem toho chce, aby jeho elektronika pôsobila maximálne moderným dojmom. Aj preto sa model PG248QP v rámci výzoru v zásade neodlišuje od už vydaných a svojho času jedinečne vyzerajúcich predchodcov, kde povrch šasi definuje tvrdený šedý plast s tenkými rámikmi okolo panelu a kde je najvýraznejším doplnkom zadnej strany plne osvetlené RGB logo ROG – ide o dominantu, na ktorú sa v tmavých miestnostiach krásne pozerá. Najzásadnejšou novinkou v rámci celého radu Swift sa stáva variabilný stojan. Ten si dokážete pohybom ruky jednoducho nastaviť tak, aby vám monitor umiestnený na stole nijako neprekážal a ak máte napríklad málo miesta v oblasti, kde si dávate klávesnicu, jednoducho oporné nohy monitora roztiahnete. Tento prvok nemá na stabilitu prístroja žiadny negatívny dopad a monitor tak krásne stojí na mieste, či už ho otočíte horizontálne, alebo vertikálne. Dostatočne variabilné rameno vám ďalej umožňuje všetky bežné spôsoby polohovania, zdvíhania a náklonov, o ktorých nemusím ďalej ani písať. Musím sa však zmieniť o aktívnom chladení G-Sync modulu, ktoré si v tichej miestnosti rozhodne všimnete.

Konektivita

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Čo sa týka konektivity, lišta vstupov sa nachádza tradične na zadnej hrane monitora a jej obsahom je predovšetkým DisplayPort 1.4 s DSC a duo HDMI 2.0, pričom pre možnosť dobíjania v rámci USB 3.0 sú k dispozícii dva vstupy. Asi vám nemusím vysvetľovať, že na dosiahnutie plnej obnovovacej frekvencie je nutné využívať iba DisplayPort, ale pokiaľ chcete monitor okrem počítača pripojiť aj ku konzolám (či už Xbox Series X, alebo PlayStation 5), ROG Swift PRO vám to umožní, hoci v tomto prípade sa aj cez VRR dostanete sotva cez polovičnú úroveň uvedenej hranice Hz. Ovládacia schéma monitora sa nachádza klasicky na zadnej strane a jej ponuka je dostatočne pestrá aj pre náročných hráčov. Nájdete tam všetky skratky pri mierení, počítanie snímok, zmeny gama krivky, zoom a podobne.

Monitor, samozrejme, nemá žiadnu formu reproduktorov, takže zvuk si musíte riešiť externe, prípadne pripojením headsetu priamo do jeho vstupov – konektor pre audio vstup disponuje ESS kodekom, ktorý zvláda čistý priestorový zvuk a nízku latenciu. Už spomínaný Full HD panel E-TN zvláda 95% pokrytie farebného gamutu DCI-P3, čím si pomáha k živším farbám, než je štandardom u klasických VA alebo IPS displejov, ale ako som spomínal už vyššie, toto nie je OLED technológia, ktorá vám môže ponúkať čiernu ako vystrihnutú z vesmíru (kontrastný pomer je len 1 000:1). Napriek tomu som bol počas hrania s podaním farieb vlastne spokojný, a to som sa ani nejako zásadne cez OSD nesnažil hrabať v nastaveniach obrazu, čo je, pochopiteľne, možné. Tak či onak, emulácia sRGB je už z továrne kalibrovaná tak, aby ste pri prvom zapojení nedostali facku presýtenými farbami.

Obstojí aj v svetlejších miestnostiach

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Málokedy sa pri teste podobnej zobrazovacej technológie môžem dostať do pozície, že panel odporučím aj do svetlejších miestností, ale po tom, ako mi v kancelárii dlhodobo trónil ROG Swift PRO (PG248QP), musím spraviť výnimku. Nameraný jas prekročil hranicu štyristo nitov, čím je možné konkrétny panel usadiť aj mimo komfortu zatemnených herných jaskýň – v tele monitora je integrovaný svetelný senzor a ten dokáže automaticky upravovať intenzitu jasu na základe výšky okolitého osvetlenia. Už menej nadšenia sa, samozrejme, spája s HDR efektom, ktorý v oblasti LCD technológie dlhodobo zlyháva. Inak to nie je ani v prípade testovacej vzorky.

Na záver som si nechal zo všetkého to najdôležitejšie, a to stabilitu výkonu uvedeného monitora a schopnosť poskytnúť (za predpokladu, že to samotná hra podporuje) obnovovaciu frekvenciu na úrovni 540 Hz. Full HD rozlíšenie sme si už uvádzali vyššie a ja k tomu celému len dodám faktickú hustotu pixelov, ktorá jemne klesá pod hranicu 92 PPI. Odozva obrazovky 0,2 ms v spojení s už spomínanou úrovňou Hz v praxi priniesla nádherne plynulý zážitok z hrania overených online titulov, ktoré bežne vídate aj na profesionálnych herných turnajoch. Odborníci a vizuálni úchyláci (ako ich možno trocha explicitne nazývam) sa prostredníctvom hĺbkového nastavenia dokážu prepracovať k ešte oveľa intenzívnejšej úrovni kvality výstupného obrazu, ale aj keby ste vyložene nechceli siahať na dokonalosť (hviezdy môžu páliť), to, čo si kupujete s aktuálnym modelom Swift PRO, je priblíženie sa k stavu maximálnej spokojnosti. Takže áno, toto je naozaj poctivé herné náradie pre profesionálov, v ktorom však môžu nájsť zaľúbenie aj hráči túžiaci po dokonalom hernom zážitku.

Prvé miesto niečo stojí

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)

ROG Swift PRO (PG248QP) je aktuálne a bez väčších debát tým najlepším herným monitorom na trhu a za predpokladu, že sa živíte hraním počítačových hier a chcete preto mať doma to najlepšie náradie, sotva by som vám odporúčal iný model. Kto má však hranie skôr ako koníček a túži po komplexnej kvalite obrazu, čiže po paneli, na ktorom si okrem hier naplno užije aj ten vyššie spomínaný Netflix, nech sa radšej poobzerá inde.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Swift PRO - recenze)


CGwillWin