Prečo si kvalitné staršie hry zaslúžia nový nádych a prečo uspelo napríklad Among Us?

Prečo si kvalitné staršie hry zaslúžia nový nádych a prečo uspelo napríklad Among Us?
17:44, 28.11.2023

Ivan Trančík zo slovenského SuperScale hovorí o tom, ako môžu herní vývojári oživiť staré hry vďaka novým technológiám a moderným nástrojom. Približuje, ako sa môžu hry, ktoré už zjavne majú svoje najlepšie dni za sebou, znova dostať do vrcholovej formy.

Vývoj hier je sám o sebe náročný. Vytvoriť však hru, ktorá si na seba aj zarobí, je ešte omnoho ťažšie. Preraziť je zložité najmä na trhu mobilných hier – každý deň do Google Play a App Store pribúda enormný počet nových titulov. Preto je nevyhnutné, že vývojári musia z času na čas podporu hry ukončiť a posunúť sa ďalej.

Môže sa však stať, že vývojári ukončia podporu hry príliš skoro? Aké majú možnosti aby predišli tomuto kroku?

Pojem „zavraždi svojich miláčikov“ je zvyčajne vyhradený pre hry v ranej fáze vývoja alebo pre hry, ktoré majú takzvaný soft launch a nedosahujú cieľové KPI. Je nutné „zabiť ich“ a pohnúť sa ďalej, bez ohľadu na to, ako je k nim vývojársky tím emočne pripútaný. Vydavatelia sú však rovnako chladnokrvní, keď pre svoje hry prestanú poskytovať aktualizácie, podporovať ich marketingovo alebo vypnú multiplayerové servery, ak už viac neprinášajú zisky.

Môžeme ich za to viniť? Udržiavať hry je dlhodobého hľadiska nesmierne náročné. Neustále prinášanie noviniek si vyžaduje plánovanie, konzistentnosť a inovácie.

Niektoré hry napriek tomu dokážu zostať na vrchole rebríčkov aj roky. Titul Candy Crush Saga od štúdia King dokáže prinášať rastúce tržby aj 10 rokov od svojho vydania.

Nový nádych pre staré hry vďaka analýze dát

Teraz, keď je vydávanie nových hier náročnejšie než kedykoľvek predtým, je niečo čo by vývojárom mohli pomôcť efektívnejšie držať ich staré hry pri živote?

Takzvaný Legacy Game Management je proces kontroly hier, ktoré už majú zdanlivo najlepšie dni za sebou, nepribúdajú im noví hráči a nedostavajú aktualizácie. Stále síce majú svoje publikum a platiacich hráčov, no ich príjmy buď klesajú, alebo sa už vývojári rozhodli sústrediť na iné, potenciálne výnosnejšie projekty.

V takom prípade sa naskytá príležitosť pozrieť sa na tieto hry hlbšie a zistiť, či nové poznatky, moderné prístupy k monetizácii alebo nové inovácie v hernom dizajne dokážu tieto hry opäť vrátiť “do hry”. Správna dátová platforma a analytika dokáže vývojárom pomôcť identifikovať príležitosti na nový rast a s pomocou efektívnych procesov jodomknúť plný potenciál týchto hier.

Napríklad hra Hay Day od spoločnosti Supercell prišla na trh v júni 2012, no nový život jej vdýchol Season Pass v decembri 2020. Podľa spoločnosti Sensor Tower vďaka nemu mesačné tržby hry vzrástli až o 62 % na viac ako 14 miliónov dolárov. To všetko osem rokov po počiatočnom uvedení hry na trh.

Ďalším príkladom je hra Among Us, ktorá ožila vďaka pandemickým lock-downom a stala sa globálnym hitom roky od svojho prvotného vydania. Jej popularita vyskočila najmä potom, ako ju začali hrávať rôzni streameri na Twitchi. Všetko však mohlo dopadnúť inak, keďže jej vývojári zo štúdia InnerSloth plánovalo úplne zastaviť vývoj hry.

Tiny Tower od štúdia NimbleBit zase strojnásobilo svoje tržby a dosiahlo rekordné zisky viac ako 10 rokov od svojho štartu. Stratégia rastu zahŕňala nový systém udalostí, sledovanie herných dát, ponuky hráčom šité na mieru či vyhodnocovanie úspešnosti získavania nových hráčov z reklamných kampaní. Hry ako Hill Climb Racing či Temple Run tiež výrazne rástli, najmä vďaka aktualizovanej LiveOps stratégii či pridaniu do predplatného Apple Arcade. Táto stratégia funguje pre najväčších vydavateľov, tak aj pre najmenších nezávislých tvorcov hier.

Najlepšie zarábajúce klasiky

Hráči často zostávajú aj pri starších hrách, čoho príkladom je vo svete PC napríklad GTA V Online. V súčasnosti najviac zarábajú práve tie tituly, ktoré na trhu existujú už roky. Dáta od firmy Sensor Tower ukazujú, že od roku 2019 do roku 2022 sa v desiatke najlepšie zarábajúcich titulov na mobiloch objavovali zväčša tie isté mená, ktoré neboli vydané v danom roku.

Nie je to teda o tom, že štúdio vytvorí hit od prvého dňa. Podstatné je získať viac z toho, čo už majú a neodpisovať existujúce tituly. Prehodnocovanie a optimalizovanie týchto starších hier môže byť výrazným prínosom pre vývojárov a cena za to je oveľa nižšia, než investícia potrebná na vydanie novej hry. Ak dokážete lepšie využiť dáta a nové poznatky na zvrátenie klesajúcich výnosov, môžete naraziť na zlatú baňu.


DALŠÍ

CGwillWin