recenze
The Talos Principle 2

The Talos Principle 2 - recenze
The Talos Principle 2 - recenze
08:24, 24.11.2023

Je to už takmer dekádu nazad, čo sa na hernej scéne z ničoho nič zjavil projekt The Talos Principle aby už behom pár dní pobláznil početnú komunitu milovníkov interaktívnych puzzle dobrodružstiev. Za vývojom vtedy stála chorvátska spoločnosť Croteam, ktorej meno sa vám bude spájať predovšetkým s ich šialenou FPS akciou Serious Sam. O to viac je zaujímavá skutočnosť, že Chorváti vedia namiešať nie len bizarný koktail plný explicitného násilia a vybuchujúcich mimozemšťanov, ale rovnako tak nemajú problém potrápiť naše osobné diaľnice z mozgových neurónov. The Talos Principle si spomínaná komunita milovníkov logických adventúr natoľko zamilovala, že z ich radov opakovane zaznievali hlasné túžby po pokračovaní. Začiatkom predposledného mesiaca roku 2023 boli tieto hlasy konečne vypočuté na základe čoho sa do prostredia PC a next-gen konzol dostala spomínaná novinka, opatrená navyše akýmsi neoficiálnym puncom vysokej originality - vydavateľskú činnosť totižto v tomto prípade prevzal Devolver Digital a o tejto známej firme z Texasu sa traduje, že nepúšťa von žiadny tuctový odpad.

Zastaviť, nadýchnuť a rozmýšľať

Klik pro zvětšení (The Talos Principle 2 - recenze)

Pokračovania kultových hier, akokoľvek je status kultu v tomto prípade samozrejme vecou názoru, nemajú z historického pohľadu takzvane; na ružiach ustlané. Hráči a milovníci prvých dielov totižto očakávajú minimálne rovnakú porciu zábavy akú dostali pri jednotke a od producentov, zatiaľ čo sa autori snažia pracovať na svojej novej hre, zaznievajú predikcie o potencionálne vysokých zárobkoch. Tak či onak, už takto v úvode recenzie na The Talos Principle 2 vás môžem ubezpečiť, že tentokrát všetko dobre dopadlo, ba dokonca samotný výsledok preskočil aj akékoľvek moje nadšené očakávania. Croteam v tomto prípade opäť umne, metaforicky povedané, vyšíva deku z hlbokých filozofických nití a nezabúda k nim vháčkovať miestami až šialené puzzle hádanky. Aby to celé však nebolo len o tom, čo už raz bolo videné a zažité, mimo overeného obsahu Chorváti prinášajú aj čerstvé herné mechaniky a prepracovanú dejovú linku. Druhý diel fakticky pokračuje na mieste kde skončil ten prvý a po tom, ako v úvode vyriešite niekoľko environmentálnych hádaniek, to všetko v prostredí zaprášených egyptských rozvalín, lusknutím kovových prstov sa presúvate do moderného a čiastočne umelou inteligenciou vytvoreného sveta - drevené páky zasadené do guľatých kameňov vystriedajú komplikované digitálne mechanizmy, stvorené potomkami skutočných ľudí.

Nový Jeruzalem

Klik pro zvětšení (The Talos Principle 2 - recenze)

Áno, ľudská rasa vyhynula, ale vďaka transformácii ich kolektívneho vedomia, dokázala svoje spomienky a skúsenosti preniesť do robotických tiel. Ak by vás to zaujímalo, tak sme zomreli na smrtiaci vírus, ktorý sa vplyvom globálneho otepľovania uvoľnil z večného ľadu, čo je pomerne mrazivo reálna katastrofická predpoveď, ktorá sa môže pokojne udiať aj v našom súčasnom svete. Nechajme to však radšej tak a poďme ďalej. Niekoľko generácií ľudských skúseností žije v meste Nový Jeruzalem a to vďaka mechanickým schránkam, pomocou ktorých interaguje s okolím. Ústredným hrdinom, ak to tak vôbec v prípade hry The Talos Principle 2 môžem nazvať, je robot označovaný ako 1K. Autori pri jeho predstavovaní krásne prepájajú udalosti z predchádzajúcej hry bez toho aby celou tou kolážou informácií otrávili niekoho, kto prvý diel nehral. Opakovane sa tak dozvedáme, že to bola Athena, čoby prvý prebudený android, ktorá postavila svojich dvanásť druhov aby spoločne vybudovali Nový Jeruzalem. A prečo to meno 1K? Ste posledným vyrobeným robotom v meste, ktorý má definitívne utvárať smerovanie celej komunity. Tisíc robotov je maximum, ktoré si samotná spoločnosť stanovila v záujme ochrániť svoju budúcnosť a neopakovať tak chyby pôvodných ľudí. Ako to už tak ale býva, do celého zámeru vtrhne nepredvídateľný prvok, neznáma entita, ktorá sa usadí kúsok za mestom.

Čiastočne otvorená mapa

Klik pro zvětšení (The Talos Principle 2 - recenze)

Akokoľvek je samozrejme aj mnou vyššie uvádzaná filozofia a celkové pojatie príbehu jedným z nosných pilierov hry samotnej, dôvod prečo sa do tejto IP zamilujete, spočíva predovšetkým v spracovaní hádaniek. Máme tu opäť obrovské množstvo náročných ale aj prijateľných puzzle, ktoré sú roztrúsené po polootvorenej mape a poprepájané vizuálne odlišnými lokáciami. Trocha som sa obával o to, aby presuny medzi hádankami neboli zbytočne zdĺhavé, avšak postupne v hre objavíte rýchly a hlavne intuitívny spôsob cestovania. Otvorená krajina vám vizuálne ponúkne nádherné scenérie, ktorých gro dotvára aj pôsobivá a miestami až meditačná hudba hrajúca na pozadí. Vôbec sa preto vývojárom nečudujem, že už takto na launch okno svojej hry, čo nebýva úplne štandardom, pridali do menu aj možnosť robenia fotografií a ich zdieľania so svetom. A aké sú to tie nové herné mechaniky? Mimo pôvodného využívania laserových lúčov a nastavovania obrovských objektov do konkrétnych pozícií, máte teraz po novom možnosť manipulovať s gravitáciou a dokonca sa presúvať do mysle iných entít. Každá jedna oblasť ponúka viac než desiatku skutočne náročných logických hádaniek, z čoho niektoré sú napojené na hlavnú dejovú linku a iné pôsobia skôr ako bonusová motivácia ostať v hre ešte o kúsok dlhšie a dozvedieť sa niečo viac. Ak by ste chceli splniť len to najnutnejšie, bude vás to stáť cca 17 hodín, avšak ak by ste chceli nový Talos pokoriť na sto percent, nachystajte si zhruba dvojnásobok času.

Hádanky môžete riešiť v ľubovoľnom poradí

Klik pro zvětšení (The Talos Principle 2 - recenze)

Autorom musím zatlieskať za prístupnosť hry ako takej. Systém nápovedí tu fakticky neexistuje a jediné čo hráč môže vopred poodhaliť je názorné fungovanie samotných predmetov. Kto by sa však brutálne a na dlho zasekol na konkrétnej hádanke, ktorú by už psychicky nedával a chcel by dielo samotné cez to všetko hrať ďalej, môže využiť špeciálny žetón zvaný Prometeus, ktorých je však po mape rozhodených len skromne a nachádzajú sa na dosť komplikovaných miestach. Koncepcia hádaniek sa delí do dvoch foriem a okrem striktného postupu ich riešenia tu nájdete aj puzzle, ktoré sa dajú rozlúsknuť pomocou viacerých metód - aj toto pridáva na celkovej atraktivite hrateľnosti The Talos Principle 2. Dielo samotné má niekoľko koncov, ktorých dosiahnutie stojí a padá na spôsobe komunikácie, vedenej s ostatnými robotmi. Debaty sú v drvivej väčšine prípadov silno filozofickej povahy a každý jeden android, s ktorým sa dáte do reči, krásne odzrkadľuje tú pestrosť ľudskej zmesi skúseností, ktoré si sám nosí na internom disku. Neraz je to vtipné a zábavné avšak neraz aj silno depresívne a bizarné. A tu by som vlastne s opisom kvalít druhej časti, teraz už série, The Talos Principle vlastne rád skončil. Testovanie prebiehalo cez PC handheld ROG Ally a výkonný herný notebook, čo vo mne miestami zanechalo pár vrások, predovšetkým na základe nie úplne dobre vyladenej technickej stránky, ale po tej obsahovej a hrateľnostnej, sa jedná o jedinečné dielo, ktoré by si milovníci logických adventúr nemali nechať ujsť.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Devolver Digital

Klik pro zvětšení (The Talos Principle 2 - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SUPER
90%
CZECHGAMER
Originálne, náročné, zábavné a filozofiou podkuté dielo

CGwillWin