hw
report
Lenovo predstavilo svoj handheld

Lenovo predstavilo svoj handheld
Lenovo predstavilo svoj handheld
10:42, 15.11.2023

Videohry hýbu svetom a nárast obratu z ich predaja ide konzistentne rok čo rok hore. Doba kedy sa o ten povestný koláč popularity delilo len pár veľkých firiem je dnes už jednoducho preč a tých relevantných výrobcov pribúda ako húb po daždi. Posledné dva roky sa aj v tomto duchu začali na trhu oveľa intenzívnejšie objavovať takzvané PC handheldy, čiže prenosné herné zariadenia koncepčne podliehajúce štandardom aké nadnesene povedané, založilo Nintendo v roku 1989 keď hodilo do sveta prvý Game Boy. Práve globálny úspech Nintenda a zásadný posun v hardvérových limitoch dokázal donútiť aj v zmysle hardvéru historicky neúspešné Valve, aby to zase raz skúsilo a výsledkom toho je oslavovaný Steam Deck. Od toho momentu sa pridal aj ASUS s ROG Ally, s ktorým práve priamo bude súperiť aj novinka opatrená logom Legion a teda prenosná herná konzola Lenovo Legion GO.

Väčší a lepší?

Klik pro zvětšení (Lenovo predstavilo svoj handheld)

Klik pro zvětšení (Lenovo predstavilo svoj handheld)

Klik pro zvětšení (Lenovo predstavilo svoj handheld)

Práve na Legion GO som sa pred pár dňami bol konečne pozrieť aj osobne, zatiaľ čo nám ju vedenie Lenova predstavilo oficiálnou cestou v rámci uvedenia na Slovenský a Český trh. Event prebehol v prostredí zaujímavo koncipovaného baru v centre Bratislavy a mali sme na ňom možnosť si vypočuť pomerne erudovanú, aj keď nie bez evidentne nutných PR fráz, prednášku ohľadom minulosti aj budúcnosti portfólia herného hardvéru značky Legion. Z toho, čo mňa osobne z celej akcie zaujímalo najviac vyťahujem práve možnosť zobrať konečne do rúk PC handheld Legion GO, keďže inak predstavovaný notebook Legion 9i som mal možnosť predbežne skúšať už pred mesiacom, z čoho si ostatne môžete prečítať výstup pod týmto odkazom. Ešte než prejdem k samotným, ako sa povie, hands-on dojmom, určite stojí za zmienku pár faktických údajov. Legion GO je vôbec prvá prenosná herná konzola od Lenova, ktorá mimo možnosti hrania kdekoľvek zapadá aj do ekosystému toľko spomínanej hernej divízie Legion. Pointa o slobode hrania kdekoľvek je jasne daná, každopádne voči ROG Ally si Lenovo neodpustilo niekoľko takzvaných navyšovaní priemerných atribútov a preto prináša 8,8 palcový displej s pomerom strán 16:10, rýchlejšiu RAM a prepojiteľnosť s hernými okuliarmi. Tou najzásadnejšou deliacou čiarou voči konkurencii však je takzvaný "Switch štýl".

Modulárnosť ako výhoda

Klik pro zvětšení (Lenovo predstavilo svoj handheld)

Klik pro zvětšení (Lenovo predstavilo svoj handheld)

Klik pro zvětšení (Lenovo predstavilo svoj handheld)

Nebudem tu teraz rozbiehať žiadne testovacie koleso, na to bude dosť času v momente, keď mi kuriér doručí review vzorku, každopádne z toho čo som mal možnosť na akcii skúsiť, vám teraz dám stručný súhrn dojmov. Jasnou prednosťou sa stáva možnosť odopnúť postranné ovládače a samotnú obrazovku si položiť do vhodnej vzdialenosti pred sebou. Oceňujem rovnako tak dobre reagujúci track-pad, ktorý práve konkurenčný ROG Ally nemá a v nemalej miere aj rolovacie koliesko známe z bežnej myši, ktoré si našlo u GO miesto na pravej vnútornej strane ovládacej schémy. Povrchová úprava a celková celistvosť šasi je niečo s čím som mal problém už pri prvom dotyku s GO a sám som zvedavý, ako sa predmetný hardvér bude správať pri podrobnejšom skúmaní - minimálne je však isté, že tak ako Switch, tak aj GO v tomto ohľade dopláca na svoju modulárnosť. Handheld je však skutočným obrom a s váhou 854 gramov (ROG Ally má 608 gramov) a veľkosťou cca 30 x 13 x 4 cm suverénne preberá štafetu čoby proporčný víťaz handheldových vojen, ktorý si do vrecka nohavíc nemáte ako strčiť. Menšia otočka smerom k PR oddeleniu Lenovo. Potvrdenie spoľahlivého systému chladenia mňa napĺňa istým optimizmom, ale už menej pozitív vidím v celkovej výdrži batérie ako aj absencii VRR. V tomto ohľade to jednoducho z mojej strany bude chcieť hĺbkový rozbor a samozrejme aj patričné porovnanie s uvedenou konkurenciou.

Relevantný hráč

V závere len krátko na margo okuliarov Lenovo Legion. Ich cena sa pohybuje okolo 400 Euro a funkčnosť, mimo zapojenia do vyššie opisovaného handheldu, je možná aj s bežným počítačom/laptopom vybaveným USB-C vstupom s DP Alt. Dávam palec hore za Micro OLED displej s rozlíšením 1920 x 1080 na oko - z toho čo som skúsil na evente bol obraz krásne ostrý a prirodzený. V nožičkách okuliarov sa dokonca nachádzajú vstavané reproduktory, ktoré na prvú dobrú zneli dostatočne výkonne. Ako vidíte, Lenovo so svojou hernou Legion divíziou napreduje a vyráža do boja s konkurenciou aj v rámci PC (Windows 11) handheld mašiniek a za mňa, sa v tomto boji stáva už teraz relevantným hráčom.



CGwillWin