hw
recenze
Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4 - recenze
Huawei Watch GT 4 - recenze
17:30, 14.09.2023

V nadväznosti na moju nedávnu reportáž z predstavenia úplne nového modelu inteligentných hodiniek série GT od Huawei, si dnes môžeme prehodiť tie pomyselné klapky s nápismi „report“ na „recenzia“. Watch GT 4 sa mi v čase písania tohto textu na ruke skutočne udomácnili natoľko, že si dovolím na margo ich kvality povedať aj niečo viac než len obligátne áno alebo nie. Čínsky koncern, u nás dnes stále nezmyselne spojovaný s úpadkom predaja ich mobilných telefónov, totižto oslavuje desať rokov produkcie vysoko kvalitnej nositeľnej elektroniky a práve model GT 4, či už v pánskej alebo dámskej verzii, je akýmsi uchopiteľným podpisom celej tej dekády. Huawei jednoducho vie, ako osloviť záujemcov o inteligentné hodinky a bezdrôtové slúchadlá a inak tomu nie je ani v prípade 46 mm verzie GT 4, o ktorých vám teraz poviem trochu viac.

Elegancia s akou sa radi spotíte

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Filozofia nositeľného hardvéru neznamená automaticky reč len o hodinkách, ale všetko stojí a padá na prednostiach, ktoré sú vám zo strany danej elektroniky ponúkané ako odmena za to, že ste ochotný si na svoje vzácne telo vôbec niečo pripnúť, povesiť alebo nasadiť. Veľa ľudí nosí smart hodinky bez toho, aby naplno využívali ich potenciál a celkový výkon. Vrcholom je situácia, keď cez takýto hardvér vybavia krátky telefonický hovor s kuriérom, kým pri šporáku miešajú segedín a súčasne pokrikujú na deti, aby sa prestali mlátiť po hlave školskými učebnicami ‒ situácia na základe reálnych skúseností autora tohto textu. Máme tu však aj silné výrezy z grafov, ktoré jasne ukazujú, že športovci v tunajších vodách radi lovia práve značku Huawei. V rozumnej cenovej relácii si totižto vedia zadovážiť elegantne vyzerajúce hodinky, ktoré im počas dňa servírujú relevantné informácie o ich zdravotnom stave a súčasne im ponúkajú sofistikovaný rozbor akéhokoľvek športového výkonu. Pre mňa osobne, mimo očakávaných funkcií inteligentných náramkových hodiniek, kam spadá ukazovanie času a ranné budenie, je práve tento všeobecný monitoring alfou a omegou celej tej náklonnosti voči smart hodinkám.

Bezkonkurenčná cena

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Cenový rozptyl modelu Watch GT 4, v závislosti od remienku, je pri 46 mm pánskej verzii od 249 až do 369 eur. Ja som mal možnosť dlhodobo testovať elegantný variant s imitáciou kože s prešívaním a zapínaním na klasický spôsob a celý ten look, kovové šasi s ostro rezanými kontúrami v tvare osemuholníka, tak krásne splynul v jeden celok ‒ a to všetko len za uvedených 249 eur. Keby som sa teraz pozrel na ponuku konkurencie pre Huawei a zrovnal kvalitu samotných produktov, vrátane výbavy, sotva by som vám v tejto cenovej hladine dokázal ponúknuť niečo lepšie, než sú práve nové GT 4. Nehrdzavejúca oceľ už sama o sebe vyzerá na zápästí elegantne, inak dizajn v tomto prípade jasne indikuje spodobnenie s klasickými luxusnými hodinkami, ale súčasne do jeho tela môžete skryť rôzne snímače bez toho, aby ste sa obávali o ich poškodenie. Huawei v prípade testovanej vzorky prináša opäť vylepšený senzor TruSeen 5.5+, zameriavajúci sa na monitorovanie srdca. Iste, stále sa niečo podobné nemôže rovnať situácii, keď vám zdravotná sestrička robí cucfleky na pokožke pomocou gumových prísaviek od EKG, každopádne, Huawei vo svojej novej vlajkovej lodi hodiniek spája roky hromadenia skúseností samotných užívateľov a pomocou umelej inteligencie ich využíva na čo najrealistickejšie správy ohľadom našej najdôležitejšej pumpy v tele. Hodinky prepojené s aplikáciou Zdravie, ktorú si môžete stiahnuť mimo Androidu aj do iOS, monitorujú vaše srdce pri náročných športových výkonoch, ako aj počas pokojného režimu a ponúkajú vám sumár predikcií a rozumných odporúčaní.

Nepretržité monitorovanie a áno, aj počítanie kalórií

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Prevencia je základ, a aj keď akékoľvek inteligentné hodinky v súčasnosti nemôžu nahradiť certifikované medicínske náradie, kvalita predikcie a relevancia dát vyplývajúca z neprežitého pozorovania vášho tela cez Watch GT 4 snímače, vás môže varovať pred nástupom vážnych fyzických ťažkostí. Predmetné hodinky sa starali o monitorovanie okysličenia mojej krvi, počas zaznamenávania spánkovej aktivity opäť len žasli nad tým, ako môžem po pár hodinách spánku následne fungovať, a to bez toho, aby som si nezabudol ráno obliecť nohavice, strážili úroveň môjho stresu a nezabudli sa vyjadriť ani na margo mojej vrodenej lenivosti. Práve to tlačenie, ak si ho nevypnete, do fyzickej aktivity a povzbudzovanie k tomu, aby ste sa počas práce za počítačom aspoň nakrátko postavili, je opäť ešte intenzívnejšie než kedykoľvek v minulosti. Rovnako by bolo fér spomenúť, prítomnosť vylepšenej správy menštruačného cyklu (verzia 3.0), prostredníctvom ktorej dnes ženské pohlavie má oveľa lepší prehľad o tom, čo ho čaká v nasledujúcich dňoch a môže si tak oveľa lepšie naplánovať všetko to, čo potrebuje. Podľa výrobcu sa s modelom GT 4 výrazne zlepšila úroveň presnosti monitoringu spánku, čo som však osobne nejako nedokázal overiť, minimálne voči staršej verzii hodiniek, keďže už tá stará do mňa sypala z môjho pohľadu viac ako relevantné dáta. Čo ma však zaujalo, ide o novinku, tak to bola prevencia spánkovej apnoe rozdelená do troch úrovní aj s patričným varovaním ‒ a to je presne to, prečo má investícia do podobného zariadenia svoje opodstatnenie, obzvlášť ak ide o vaše zdravie. Človek sa niekedy odmieta vystaviť predstave vlastnej smrteľnosti a lekára navštevuje len v krajnom prípade, avšak ak mu niečo ako inteligentné hodinky, vec za akú dal pár stoviek eur, zrazu dajú dôvod sa do tej čakárne posadiť, má to celé inú váhu.

V zajatí betónu?

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Ďalšou zásadnou novinkou predmetných hodiniek je pomerne výrazný zásah do stability a sily GPS signálu. Dnes sú už aj tunajšie mestá právom označované ako betónové džungle, a keďže nie každý z nás si môže dovoliť športovať výhradne v prostredí zelenej prírody, Huawei prichádza so zásadným riešením výpadkov satelitného spojenia. Kto si totižto potrpí na presnom monitorovaní svojej fyzickej aktivity počas celej dĺžky výkonu, určite nemá rád situáciu, pri ktorej vybehne do mesta a v zajatí betónových blokov jeho hodinky zrazu stratia signál. Aj keď je to len na krátky čas, údaje zbierané počas výpadku nemajú vo výsledku relevanciu a ide o priemer vyrátaný na základe štatistického odhadu. Huawei Watch GT 4 však prinášajú fungujúcu revolúciu, keďže aktívne prepínajú energiu do pozičných antén s cieľom eliminovania výpadkov a celistvosti pripojenia na satelity. Z toho čo som mal osobne možnosť otestovať počas jazdy na bicykli po mojom rodnom meste, sa nové štvorky ani raz neodpojili a ponúkali mi tak presné údaje o mojej polohe, rýchlosti ako aj litroch vypoteného potu (dobre, to posledné som si vymyslel, ale verím, že raz bude aj tento údaj možné monitorovať pomocou špeciálnej sondy umiestnenej v zadnej časti trenírok/nohavičiek).



Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Na záver recenzie som si nechal už len také menej dôležité postrehy, aj keď údaj o celkovej výdrži batérie bude pre mnohých z vás určite zásadnou informáciou. Testovaná vzorka mi pri dennodennom vyťažení ‒ spadajú tam telefonáty, zapnuté notifikácie, budík, plný jas krásne prehľadného displeju ‒ vydržala takmer dvanásť dní v jednom ťahu, čo plus mínus korešponduje s papierovým údajom výrobcu. Prehľadnosť menu ide ruka v ruke s dobre reagujúcim rolovacím kolieskom umiestneným na pravej hrane tela hodiniek, ak si dobre spomínate, tak tento interakčný prvok som osobne chválil už pri Huawei Watch 4 Pro. Multitaskingu síce stále chýba možnosť priameho odpisovania na textové notifikácie, avšak osobne si myslím, že vopred zadefinované automatické odpovede sú oveľa praktickejším pomocníkom než otravné ťukanie do malého sklíčka pomocou končekov prstov. Páčila sa mi dostatočná intenzita vibrácií, či už pri budení medveďa zo zimného spánku, alebo upozorneniach na prichádzajúci hovor. Je tu toho, jednoducho povedané, zas o kus viac, čo si môžete nastaviť a prispôsobiť svojim potrebám.

Spoločnosť Huawei som v rámci svojich recenzií, či už vo video alebo textovej forme, neraz označoval za klenot vo sfére nositeľnej elektroniky a toto svoje, v očiach mnohých dosť rezolútne stanovisko, nemám dôvod meniť ani v závere testu ich hardvérovej torty s desiatimi zapálenými sviečkami na vrchu. Huawei Watch GT 4 sú v rámci sekcie inteligentných hodiniek cenovo bezkonkurenčný produkt, na ktorom som ani po mesiaci testovania nenašiel jednu jedinú zásadnú chybičku.

Jedná sa o moderné a funkciami nabité hodinky, ktoré vám dokážu zjednodušiť každodenné fungovanie a rovnako tak vám môžu poslúžiť ako varovný prst v prípade zhoršeného zdravia.

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei Watch GT 4 - recenze)


CGwillWin