hw
recenze
ASUS Vivobook x BAPE

ASUS Vivobook x BAPE - recenze
ASUS Vivobook x BAPE - recenze
10:50, 01.09.2023

Začiatok deviateho mesiaca sa spája s návratom našich ratolestí do školských lavíc, prípadne priamo ich premiérou v zmysle integrovania do školského systému. Ja ako rodič aktuálne prežívam ten druhý z uvedených scenárov, keďže moja dcérka Nelka prvýkrát prekračuje prah základnej školy tu u nás na Záhorí a nebudem vám klamať, som z toho rozklepaný ako poctivý viedenský rezeň. Zhodou okolností sa mi v kancelárii už dlhší čas zohrieva odpoveď spoločnosti ASUS na základné potreby skúsenejších školákov s presahom do prostredia stredných a vysokých škôl. Možno aj preto som si práve návrat detí do lavíc prepojil s testom pracovného laptopu Vivobook, ktorý dostal vizuálne spestrenie vďaka kooperácii s japonskou streetwear značkou BABE – stal sa tak atraktívnym pre mladých ľudí, čo sa chcú odlíšiť a súčasne milujú roztomilé opičky. O tom, ako predmetný Vivobook vyzerá a čo všetko nájdete v jeho balení, bola reč v predchádzajúcom preview článku (nachádza sa tam opica, taška a myška), pričom v tomto texte vám porozprávam viac o výkone a celkovom vybavení ASUS Vivobook x BAPE.

Kto vypustil tie opice?

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook x BAPE - recenze)

Je jasné, že pre deti na prvom stupni základných škôl je nákup akéhokoľvek prenosného počítača úplný nonsens, aj keď je vysoko pravdepodobné, že by nemali problém s ním koexistovať a vo finále ho ovládať oveľa lepšie než hromada dnešných dospelákov. Minimálne naša Nelka zvláda interakciu s tabletom a mobilom lepšie než jej mama, čo je na šesťročnú slečnu skutočne výkon hodný potlesku. Nuž, dnešné deti sa v porovnaní s našou generáciou zdajú byť v rámci zručnosti s technológiami oveľa vyššie, hoci treba jedným dychom dodať, že za to môže práve onen pokrok a nástup všeobecne dostupného a oveľa modernejšieho hardvéru, než bol k dispozícii počas môjho detstva (narodil som sa v roku 1984) – spomínam si, že keď som ako siedmak do triedy doniesol tlačidlový telefón značky Mitsubishi, spolužiaci na mňa pozerali, ako keby som padol z vesmíru. Ale to už odbieham. Notebook ASUS Vivobook x BAPE je v rámci svojej konfigurácie (procesor Intel Core i5 13500H Raptor Lake, 15,6" OLED panel s rozlíšením 2880×1620 a obnovovacou frekvenciou 120Hz, operačná pamäť 16 GB LPDDR5, grafický čip Intel Iris Xe, SSD disk 512GB) ideálnym náradím na prácu rôzneho druhu a, samozrejme, vďaka vizuálnej úprave A BATHING APE špeciálne na tú realizovanú z pozície školákov.

Dostatočný výkon

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook x BAPE - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook x BAPE - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook x BAPE - recenze)

Nie náhodou som začal spomínať nástup do školy naprieč viacerými generáciami, keďže v súvislosti s rozumne zloženými vnútornosťami môžete dnes svojmu potomkovi zakúpiť laptop, ktorý ho výkonom bude schopný sprevádzať dlhodobejšie a vizuálne pri tom nestratí ani štipku čara. Asi vám nemusím pripomínať, že dnešné deti sa v zmysle zdravej asociácie radi odlišujú, samozrejme, v tom pozitívnom slova zmysle, pričom práve niečo ako Vivobook X BAPE im v tom môže pomôcť. Čo sa týka spojenia kvalitných technológií s jedinečnou módnou ikonou aj preto môžeme dozaista hovoriť o rozumnej voľbe.

Nový pätnásťpalcový Vivobook S, ktorý je vytvorený v štýle „kúpajúcej sa opice“ a obsahuje bezdrôtovú myš Marshmallow, špeciálnu a čiastočne vodoodolnú textilnú tašku a nádhernú plastovú opičku s notebookom v rukách, vás bude vo vyššie spomínanej konfigurácii stáť necelých 1 150 eur (v originálnom a na našu planétu mysliacom balení sa okrem toho ešte nachádza aj kopa štýlových nálepiek, ktorými si deti a študenti môžu svoje nové železo dogabať tak, ako si želajú). Táto unikátna edícia sa predáva v dvoch farebných verziách, kde jednej dominuje modrá a druhej zase zelená farba – mne, čo vidíte aj podľa fotodokumentácie, sa na stôl dostala práve modrá s názvom BABY MILO. Graficky upravené je celé šasi začínajúc kovom na vrchnom veku a pokračujúc pevným plastom naprieč celým zvyškom tela.

1,6 Kg, ale bez odtlačkov...

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook x BAPE - recenze)

Kovové veko sa jedným prstom otvoriť nedá, keďže nerovnomenné vyváženie 1,6 kilogramu ťažkého tela tomu nijako nenapomáha. Navyše, povrch hliníka je náchylný na zbieranie odtlačkov prstov, čo nie je ani náhodou tak cool, ako by si naša mládež želala. Oveľa pozitívnejšie sa však už dá pozerať na ponuku postranných portov, kde je k dispozícii HDMI (1.4), USB-C (Thunderbolt 4), USB-A a kombinovaný audio port. Všetko to, čo by školák alebo zamestnanec kancelárie mohol potrebovať, tu teda v podstate aj nájde. Po vyklopení vrchného veka na vás mrkne Full HD webová kamera s manuálnou krytkou, ktorá vďaka asistencii AI a už tradične výborne spracovanému ASUS softvéru dokáže vašu tvár a hlas dostať vo vysokej kvalite do celého sveta.

Okrem dizajnu a BAPE invencie je hlavnou hviezdou aj OLED panel. ASUS jednoznačne OLED miluje aj v roku 2023, pričom za rozhodnutie tlačiť túto jedinečnú obrazovú technológiu do každého svojho zariadenia spoločnosť musím velebiť. V prípade nového Vivobooku je reč o 15,6-palcovej obrazovke s už spomínaným 2,8K rozlíšením, obnovovacou frekvenciou 120 Hz a svietivosťou 600 nitov. Ako asi už tušíte, OLED technológia aj tu robí zázraky a čierna v jej podaní je skutočne čiernou, a to nehovorím o nádherne podanom zvyšku farebnej palety. Pozerať celý deň na takto koncipovaný displej bez toho, aby ste si chceli vyškriabať oči, je presne to, čo docenia nielen študenti, ale aj dospelí jedinci.

i5 alebo vyššie

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook x BAPE - recenze)

ASUS v rámci výkonu (mimo už spomínaného procesoru i5) dáva možnosť aj výkonnejšej voľby. Komu by päťka nestačila, môže si priplatiť za Intel Core i9-13900H a prepnúť tak využiteľnosť z bežných úkonov na komplikovanejšiu postprodukciu. S prípadnou úpravou videí a fotografií sa spája aj 100% podpora DCI-P3, ale musím povedať, že už mnou testovaná vzorka bola pri bežných úkonoch výraznejšie zahriata na niekoľkých miestach a neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo pri renderingu nejakého 4K videa. V rámci CPU tu síce nedosahujeme úplný strop, ale napriek všetkému bolo prebúdzanie laptopu zo spánku dostatočne svižné a rovnako tak som bol spokojný aj s rýchlosťou reakcií pri bežnej práci s textom a webovým rozhraním. Integrovaná grafika bude oproti tej dedikovanej stále ťahať za kratší koniec, ale aj keď je odozva OLED panelu niekde okolo 0,2 ms, predmetný laptop by som dozaista nezapriahol do žiadneho herného pluhu a nenútil ho do niečoho, na čo nebol primárne stvorený. Dodatočne rozšíriteľná operačná pamäť je už v základe (16 GB) viac ako dobrým oporným bodom a práve to spomínanie možného rozšírenia je dôkazom môjho tvrdenia ohľadom dlhodobej životnosti. ASUS dokázal pekne zladiť CPU s využiteľnosťou batérie a na jedno nabitie zvládol Vivobook S bežať viac ako sedem hodín. Iste, daný údaj sa nedá vôbec porovnávať s konkurenciou (cítim tu vôňu jabĺk?), avšak napriek tomu mnou potvrdený čas nevidím nejako tragicky, ba naopak. Rozprávame sa tu o notebooku, ktorý je určený pre ľudí, ktorí budú takmer neustále v dosahu elektrickej siete a sedem hodín im na posedávanie v parku, kaviarni či u lekára bude dozaista postačovať.



Na záver som si – uznávam, trocha netradične – nechal stručný opis klávesnice a trackpadu. Ak dávate svojmu potomkovi do rúk notebook na to, aby s ním behal po svete a mal v ňom uloženú hromadu citlivých údajov, je logické, že ho budete varovať pred nebezpečnými únikmi. Aj na tento aspekt dnešného sveta ASUS myslel a do nového školského/kancelárskeho železa pridal ochranu v podobe čítačky odtlačku prstov. Čítačka je integrovaná do zapínacieho tlačidla a počas testovania fungovala bez problémov. Kvalita nízkoprofilových spínačov je u ASUSu štandardne rovnako vysoko, preto bolo radosťou písať a tvoriť text na jeho celoplošnej klávesnici, ktorá má k dispozícii aj numerický blok. Trackpad uložený viac do ľavej strany je už na tom kvalitatívne trocha horšie, hoci na bežnú interakciu bude drvivej väčšine postačovať. Summa summarum, ASUS Vivobook x BAPE je jedinečnou kolaboráciou v rámci japonskej módy, ktorá dokáže zaujať nielen bohatým obsahom balenia, ale aj dostatočným výkonom na bežnú či kreatívnu prácu. Pokiaľ máte dilemu, aký notebook zaobstarať pre svojho školáka, toto by mohlo byť jedno z viac ako odporúčaní.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook x BAPE - recenze)


CGwillWin